Frakka bidrar till ökad integration

Praktikant Seherzada Kabiljagic

Under 2 månader har Seherzada Kabiljagic praktiserat som ekonom på Frakkas kontor. Förhoppningen är att de kunskaper som Seherzada förvärvat under denna tid ska hjälp henne att snabbare komma in på den svenska arbetsmarknaden.

För 2 år sedan flyttade Seherzada med sin man Haris och sin dotter Nadia till Sverige, från Bosnien, eftersom Haris fått en IT-tjänst i Stockholm. Sedan Seherzada kommit till Sverige så har hon förutom sin praktik på Frakka hunnit med att vara mammaledig samt läst klart Svenska 1 på ABF. Hon kommer att läsa klart alla nivåer av svenska på ABF samtidigt som hon söker arbete. Vi på Frakka hoppas att vi, genom praktiken och genom olika tips om framtida yrkesvägar kan hjälpa Seherzada att snabbare kunna göra det hon helst vill – att bidra till sin familj och till samhället genom att fullfölja en givande karriär.

Under praktiken har Seherzada fått vara med och göra löpande bokföring, saldo- och kontoavstämningar, leverantörsbetalningar, kundfakturering, hantera kund- och leverantörsreskontra, kvittohantering, moms- och arbetsgivardeklarationer samt övrig administration på avdelningen. Seherzada tycker att praktiken varit både rolig och givande, även om det stundtals blivit mycket information på en gång. ”Mycket inom svensk företagsekonomi är väldigt annorlunda jämfört med hur det fungerar i Bosnien” säger Seherzada.

Joakim Tuutti, ekonom på Frakka, som har hållit i praktiken har varit noga med att ge Seherzada de verktyg som hon behöver för det fortsatta yrkeslivet samt sett till att ingen tid har gått till spillo under Seherzadas vistelse på Frakka. Enligt Joakim så har Seherzada varit ”noggrann, snabblärd och visat stort intresse för att förstå hur arbetet skall genomföras och hur de olika delarna av redovisningen hänger ihop med varandra.” Han tillägger att hon även har ”visat goda kunskaper och god vana i hantering av datorer samt datorsystem”.

Joakim: ”För att ha bott i Sverige i endast två år, förstår och kommunicerar Seherzada på ett mycket bra sätt, både på svenska och engelska. Seherzada är trevlig, lätt att samarbeta med och har kommit bra in i gemenskapen på företaget och vi önskar henne all lycka till när hon nu avslutar sin praktik hos Vivere Bygg & VVS AB.”.

Nu när praktiken har avslutats så planerar Seherzadas att lära sig svenska så bra som möjligt, något som vi på Frakka, med tanke på hur den svenska arbetsmarknaden ser ut, tror är väldigt klokt, även om Seherzadas svenska som sagt redan är mycket god.

Vi på Frakka önskar Seherzada all lycka och hoppas att hon kommer att ha nytta av de kunskaper som hon fått under sin tid hos oss!

Seherzada Kabiljagic är 28 är och har en kandidatexamen i företagsekonomi samt nationalekonomi. Till vardags ägnar sig Seherzada åt smyckestillverkning då hon inte umgås med sin familj, studerar eller arbetar. Om du har tips om tjänster eller är intresserad av att anställa Seherzada så når du henne enklast på e-postadressen [email protected].

Ansvarsfriskrivning

Informationen på våra nyhetssidor gällde då nyheterna publicerades. Prisuppgifter, uppgifter om tjänster med mera kan sedan dess ha ändrats. Finn aktuell information på övriga delar av frakka.se. Kontakta oss på Frakka om någonting är oklart.