2021-11-17
ByggVesta producerar betong med restprodukter från jordbruket och i Hyllie byggs parkeringshus av återbrukat material?
Vi har tidigare skrivit om projekt som syftar till att skapa betong med minskade klimatavtryck, se till exempel våra artiklar ”Ut med sanden, in med askan – för miljöns skull” och ”Ny kolfiberteknik stärker betong” (länkar längst ner på sidan). Nu kan vi rapportera om ett nytt intressant projekt i samma anda. Det är ByggVesta som använder restprodukter från jordbruket i sin betongproduktion. Och i Hyllie kommer ett parkeringshus att byggas återbrukat material som kasserade glasskivor, gamla fiskenät och spillet från utstansad plåt!
ByggVesta producerar betong med hjälp av restprodukter från jordbruket
Spannmålskal, en vanlig men outnyttjad restprodukt från jordbruket, är den ingrediens som ska minska klimatavtrycket av den betongen som ByggVesta producerar. Den nya betongen har tagits fram i samarbete med forskningsinstitutet RISE och betongtillverkaren Strängbetong.
I dagsläget står cementanvändningen för så mycket som sextio procent av betongproduktionens utsläpp och man arbetar på flera håll inom byggbranschen för att minska detta utsläpp.
ByggVestas nya betong gör bara hälften så stort miljöavtryck som traditionell betong. Detta lyckas man åstadkomma genom att tillsätta askan från spannmålskal till betongen, vilket minskar cementbehovet med nästan femtio procent. I stället för cement kan man efter detta använda ballast.
Bill Ögren, affärschef på ByggVesta: “Vi har lyckats halvera cementmängden som krävs i prefabricerad betong genom att använda spill från jordbruket. Jordbruksrester, såsom havreskal eller risskal, används vanligtvis som biobränsle för att skapa fjärrvärme. Nu tar vi tillvara på askan som blir kvar från värmekraftverken, med viss efterbehandling, och använder den i betongproduktion så att den inte går till spillo”.
I slutet av november förväntas den nya betongen att användas för första gången. Det är en byggnad i området Sege Park, i Malmö, som kommer att förses med den nya betongen.
Bill Ögren tillägger: “Fastighetsägare och kommuner bör vara beredda på att investera och inledningsvis betala lite mer för den här typen av betong, men över tid förväntas prisskillnaden mellan den hållbara betongen och vanlig betong vara marginell”.
Parkeringshus i Hyllie byggs av återbrukat material
I det hållbarhetsmässigt intressanta området Hyllie kommer Parkering Malmö, med hjälp av med FOJAB, Stena Recycling och Lunds tekniska högskola, bygga ett parkeringshus vars fasad kommer att bestå av återbrukat material, såsom glasskivor, spillet från stansad plåt och gamla fiskenät.
Olika rivningsprojekt i närheten har undersökts för att se om material från dessa kan användas till den cirka 2 400 kvm stora fasadytan.
Anders Eriksson Modin, arkitekt och utvecklingschef på FOJAB: ”Vi har scoutat runt i Skåne för att hitta tänkbara material och samarbetspartners. Svårigheten är att inte veta säkert vilka material som finns att tillgå. Eller exakt hur hålbilden i en plåt ser ut. Det utmanar hela designprocessen”.
Petra Jenning, arkitekt och innovationsledare på FOJAB: ”Det är ett nytt sätt att arbeta, att helt och hållet utgå från det som redan finns och hitta tänkbara användningsområden. Det ställer nya krav inte bara på oss som arkitekter, utan på hela samhället att bättre tillgängliggöra olika material för återbruk. Det behövs också modiga beställare som Parkering Malmö, som vågar utforska nya metoder att utveckla det cirkulära byggandet”.
Annika Fernlund, fastighetsutvecklare på Parkering Malmö: ”I stället för att se byggnader som förvaring av innehåll, kan man se på dem som en bank av material. Man har ett stort värde i byggnaden om man använder det försiktigt och kan återanvända det igen”.
Parkeringshuset kommer att invigas under första kvartalet 2024.
Läs mer
Läs vår artikel Ut med sanden, in med askan – för miljöns skull
Läs vår artikel Ny kolfiberteknik stärker betong
Om Frakka
Frakka är en oberoende fastighetskonsult som hjälper bostadsrättföreningar och andra bostadsägare att upphandla och projektleda olika typer av renoveringar och ombyggnationer. Vi är efter 89 stambyten experter på just stambyten men vi upphandlar och projektleder även fasadrenoveringar, takrenoveringar och fönsterrenoveringar med mera.
Förutom analys, upphandling och projektledning bistår vi även med råd och stöd till fastighetsägare/förvaltare vid både akuta problem och långsiktig förvaltning. Vi ombesörjer även, om så önskas, med besiktningar i alla de projekt som vi är inblandade i.
Behöver du hjälp med stambyten eller andra typer av renoveringar och/eller ombyggnationer? Kontakt oss i så fall på 08-22 33 90, via info@frakka.se eller vår kontaktsida!
Avskrivning av ansvar
Observera att det som står i nyhetsartiklarna endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Frakka avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.