Ordlista
Alla definitioner i ordlistan är hämtade från angivna källor och Frakka inte därför ansvar för eventuella felaktigheter i ordlistan. Om du saknar någon definition eller har andra synpunkter på ordlistan är du välkommen att mejla till webmaster@frakka.se.
Gå direkt till en bokstav genom att klicka på en av länkarna nedan.
A
AB 04
AB 04 står för “Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader” och är avsedda att användas vid s.k. utförandeentreprender, det vill säga entreprenader där beställaren tillhandahåller projekteringen. AB 04 ersätter AB 92.
AB 06
AB 06 står för “Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten” och är avsedda att användas vid s.k. totalentreprenader, dvs. entreprenader där entreprenören, utöver själva utförandet, även ska ta fram hela eller en väsentlig del av projekteringen.
ABSORPTION
Reducering av ljudenergin genom energiupptagning hos ett ämne.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
I akustik innebär absorption uppfångning av ljudvågor. Energin i ljudet övergår då till värme i det absorberande materialet. Det som inte absorberas reflekteras.
Källa: Wikipedia
ACKREDITERING
Formellt erkännande av att ett organ (laboratorium, certifieringsorgan, besiktningsorgan eller kontrollorgan) är kompetent att utföra specificerade provningar, kalibreringar, mätningar, certifieringar etc.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
Ackreditering, bemyndigande eller befullmäktigande att utföra en viss uppgift.
Källa: Wikipedia
ADHESION
Vidhäftning i kontaktytan mellan två skikt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Adhesion är den molekylära vidhäftning som finns mellan två kroppar vid nära kontakt. Detta skall skiljas från friktion, som istället uttrycker det motstånd som finns mellan två kroppar som glider mot varandra, och kohesion som är de molekylära krafter som håller ihop ett och samma material.
Verkan av adhesion
Om två helt plana skivor av exempelvis glas eller metall trycks mot varandra, krävs en betydande kraft för att åter skilja dem åt sedan trycket upphört, beroende på adhesion. I ett sådant fall bidrar också lufttrycket till den mekaniska effekten (skenbar adhesion). Om plattorna förskjuts längs efter varandras ytor, är de lättare att skilja åt.
Många tekniska processer bygger på adhesionen mellan fasta kroppar, exempelvis målning, limning, kittning och lödning.
Källa: Wikipedia
AFS
Arbetsmiljöverkets författningssamling. Även äldre föreskrifter från Arbetarskyddsstyrelsen.
“Grunden i lagstiftningen finns i arbetsmiljölagen, AML, som bestäms av riksdagen. Arbetsmiljölagen ger de yttre ramarna för vad som gäller för miljön på jobbet.
Arbetsmiljöverket har fått regeringens uppdrag att mer i detalj reglera vad som ska gälla. Detta gör vi genom att i vår författningssamling, AFS, ge ut föreskrifter och allmänna råd som preciserar vilka krav som ska ställas på arbetsmiljön.
Föreskrifterna kan till exempel gälla risker, psykiska och fysiska belastningar, farliga ämnen eller maskiner. De utarbetas i samarbete med arbetsmarknadens parter.”
Källa: Arbetsmiljöverket
ALKOV
Mindre, avskild del av ett rum, t ex sovalkov.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
Alkov (från spanska alcoba som härstammar från arabiska orden al- (bestämd artikel) samt qubbah (القبة), valv) är en fördjupning i ett rum eller ett väggfast skåp. Alkoven kan vara avskärmad med pelare, räcke, dörrar eller draperi. Förr i tiden brukade en alkov vara kortare än en nutida säng eftersom människor sov med huvudet i upprätt läge. En alkov var ofta placerad mellan vardagsrum och kök.
Källa: Wikipedia
ALLMÄN VA-ANLÄGGNING
VA-anläggning som betjänar bostadshus eller annan bebyggelse och som drivs av kommun eller, om den drivs av annan, förklarats för allmän enligt lag.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Med allmän va-anläggning avses en kommunal eller en allmänförklarad va-anläggning som har till ändamål att bereda bostadshus eller annan bebyggelse vattenförsörjning och avlopp.
Källa: Regeringen.se
ALLMÄNBELYSNING
Belysning som vanligen åstadkoms genom likformigt placerade armaturer i rummet.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
Det grundläggande ljuset
Allmänbelysning innebär just allmän belysning utan ett specifikt ändamål, som t ex takbelysning i vardagsrum eller kök. Allmänbelysning utgör den viktiga grunden och övrig belysning tillför därefter det lilla extra som sätter sin speciella prägel i varje miljö. Allmänljus ska vara bländfritt, ha ett jämnt ljusflöde och vara ekonomiskt.
Källa: Osram
ALLMÄN BYGGNAD
(Enligt Plan- och bygglagen, PBL:) byggnad ägd och använd av stat, landsting, kommun eller svenska kyrkan och avsedd för sådant allmänt ändamål som dessa huvudmän har att tillgodose.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
I fastighetstaxeringen byggnad som ägs och används av staten, kommun eller motsvarande och som används för allmän styrelse, förvaltning, rättsvård, ordning eller säkerhet eller som fritidsgård och liknande.
Källa: Nationalencyklopedin
AMA
“Allmän materiel- och arbetsbeskrivning” för VVS- och Kyltekniska arbeten. Branschdokument for upprättande av beskrivningar.”
AMA står för Allmän Material- och Arbetsbeskrivning.
Här finns tusentals beskrivningar av väl beprövade tekniska lösningar för olika konstruktioner. Beskrivningarna används för att effektivt dokumentera och kommunicera genom hela byggprocessen, från anbudshandling till färdiga bygghandlingar. AMA är uppdelad i ett antal olika avsnitt eller fackområden: Administrativa föreskrifter, Anläggning, Hus, VVS, El och Kyl. De administrativa föreskrifterna spänner över alla fackområden och baseras på AB (Allmänna Bestämmelser) och ABT (Allmänna Bestämmelser för Totalentreprenader).
Källa: AMA Byggtjänst
AML
Arbetsmiljölagen. I arbetsmiljölagen finns regler om skyldigheter för arbetsgivare och andra skyddsansvariga om att förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Det finns också regler om samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare, till exempel regler om skyddsombudens verksamhet.
Arbetsmiljön omfattar alla faktorer och förhållanden i arbetet:
– tekniska
– fysiska
– arbetsorganisatoriska
– sociala
– arbetets innehåll
Källa: Arbetsmiljöverket
ANBUD
Ensidigt erbjudande om att åta sig förpliktelser enligt definierade krav.
Anbud kan vara skriftliga eller muntliga. Ett anbud är bindande för anbudsgivaren under den tid som t ex anges i anbudet, framgår av förfrågningsunderlaget eller gäller enligt lag.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ekonomiskt sett är ett anbud ett affärserbjudande från en part (till exempel ett företag) till en annan, med syftet att få/ge ett skriftlig underlag från leverantörer/köpare både prismässigt och innehållsmässigt. Ett anbud kallas också ofta för offert. Inom juridiken betecknar begreppet en särskild form av viljeförklaring som kan läggas till grund för en accept, och därmed ett avtal. Därför är anbud det ord som vanligast förekommer inom offentlig sektor, och då särskilt för svar på förfrågan i samband med offentlig upphandling.
Termen “anbud”, användes ofta när större upphandlingar skall ske och kan vara kopplat till en speciell datum och klockslag i syfte att minska möjligheten att känslig information skall kunna läcka mellan tex. olika leverantörer. Anbudsöppning sker oftast med flera medarbetare som deltagare och protokollföres i separat dokumentation, för vidare rapportering till styrelse eller annan uppdragsgivare. Anbudsgivaren är då relativt mer försäkrade om att en upphandling har gått rätt till.
Källa: Wikipedia
ANBUDSHANDLINGAR
Anbud jämte handlingar som är fogade till detta eller däri angivna som gällande för anbudet.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Anbudet och dess eventuella bilagor.
Källa: DokuMera.se
ANDELSLÄGENHET
Lägenhet som får disponeras genom äganderätt till fastighetsandel.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
Lägenhet i flerbostadshus vilket samägs och bebos av flera ägare som vardera äger en ideell andel av hela fastigheten.
Källa: Nationalencyklopedin
ANSVARIG ARBETSLEDARE
(Enligt Plan- och bygglagen, PBL:) person som byggherren har utsett att leda och ha fortlöpande tillsyn över visst arbete och som fått riksbehörighet av Boverket eller godkänts av byggnadsnämnden.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
Arbetsledare är en person med arbetsledande befattning, ofta utsedd med formell makt att leda och fördela arbete i företag eller organisation. Med ansvarig arbetsledare åsyftas en person som utsetts av byggherre för att avleda arbetet vid en byggplats.
Källa: Wikipedia
A-PRIS
Pris exklusive mervärdesskatt för enhet av arbete.
À-priset skall avse samtliga kostnader, inklusive kostnader för räntor och centraladministration samt vinst för en i entreprenadhandlingarnas mening färdig enhet av arbete eller en eller flera delar av kostnaderna, om så föreskrivs.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
A-PRISLISTA
Förteckning över á-priser.
À-priset skall avse samtliga kostnader, inklusive kostnader för räntor och centraladministration samt vinst för en i entreprenadhandlingarnas mening färdig enhet av arbete eller, om så föreskrivs, en eller flera delar av kostnaderna.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
ARBETE
Arbetsprestation, hjälpmedel, material och varor.
Arbetsprestation innefattar även utredning, projektering, handhavande av material och varor samt framtagande av handlingar för objektets förvaltning, exempelvis drift- och skötselinstruktioner och i förekommande fall relationshandlingar.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
ARBETE I EGEN REGI
Arbete, t ex byggnads- eller anläggningsarbete, som utförs av en byggherre med egen anställd personal.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Egen Regi är ett uttryck i byggbranschen för att byggherren, även kallad beställaren, av ett byggprojekt även utför bygg- eller anläggningsarbetena med egen anställd personal. Motsatsen till att utföra arbeten i egen regi är att arbetet utförs på entreprenad. Detta innebär att arbetet för bygg- och anläggningsarbete utförs på uppdrag av ett annat företag eller en uppdragstagare. I så fall kan byggherren själv fungera som beställare eller också överlåta uppdraget som beställare på någon annan.
Finns kompetensen och resurserna samt de ekonomiska förutsättningarna i det egna företaget för att finansiera, planera och genomföra bygg- eller anläggningsarbetena kan byggherren utföra detta i egen regi. Definitionen på byggherre är, enligt plan- och bygglagen (PBL), “den som för egen räkning utför eller låter utföra projekterings-, byggnads-, rivnings- eller markarbeten.”
Källa: Wikipedia
ARBETSOMRÅDE
Område som under entreprenadtiden står till entreprenörens disposition för entreprenadens utförande.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
ARBETSPLATTFORM
Anordning för lyft av personer i arbetskorg som genom manöverorgan kan ställas in i olika arbetslägen.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
ASBEST
Asbest är ett samlingsnamn på ett flertal fibrösa silikatmaterial som finns i berggrunden. Gemensamt för dem är att de tål höga temperaturer. De är dessutom isolerande, bullerdämpande. mekaniskt hållbara, smidiga och har varit billiga. Asbest förekommer i installationer från början av 1900-talet och framåt. Den största användningen har varit från 1950-talet till mitten av 1970-talet, då användningen till största delen upphörde. Ett förbud kom 1976, men man har påträffat asbest i anläggningar byggda så sent som 1982.
Asbest (av grekiska asbestos, “outsläcklig”) är en samlande beteckning på olika fiberartade kristalliserade silikater. Det är en långfibrig mineral och är vanligast förekommande i Nordamerika, Ryssland (främst i Uralbergen och i republiken Tuva) och Sydafrika. Det är en oorganisk mineralfiber. Asbest är eldsäkert och har därför haft en mängd olika användningsområden, alltifrån veke i oljelampor till skyddskläder. Asbest är dock hälsovådligt. Fibrerna tränger in i andningsorganen och orsakar asbestos. Forskare har även kunnat påvisa en cancerframkallande effekt.
Asbestfibrer som inandas fagocyteras av makrofagerna i lungorna. Problemet är att makrofagerna inte fullständigt kan bryta ned fibrerna. Detta gör att de förblir aktiverade och frisätter cytokiner och tillväxtfaktorer. Dessa gör att vävnaderna växer. Vilken sjukdomsform som utvecklas beror på asbestfiberns storlek: små fibrer ger asbestos (dammlunga), mellanstora fibrer ger malignt mesoteliom och långa asbestfibrer ger lungcancer.
Källa: Wikipedia
AUKTORISERAD
Bemyndigad av organisation, myndighet eller liknande för visst ändamål, till exempel att utföra visst arbete.
Auktorisation är en sorts kvalitetsmärkning eller kompetensklassificering som kan ges till utövare av tjänster där missbruk kan orsaka stor skada hos deras kunder.
Auktorisation kan ges av myndighet eller branschorganisation som också har en övervakande roll och dit man kan anmäla om en leverantör inte lever upp till de krav som ställs.
Källa: Wikipedia
AVDRAGEN BETONG
Betong vars yta avdragits med rätskiva, vibratorbalk e d.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
AVJÄMNING
Förbättring av planhet hos underlaget genom utläggning av avjämningsmassa med hjälp av speciell pumputrustning eller för hand.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
AVJÄMNINGSMASSA
Cementbaserad massa för golvavjämning med syfte att förbättra planhet hos underlag.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
AVLOPPSANLÄGGNING
Anläggning omfattande avloppsnät med tillhörande anordningar, såsom pumpstation, utjämningsmagasin, bräddavlopp m.m., jämte avloppsreningsverk och utloppsledning.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
AVLOPPSLEDNING
Rörledning för avledning av avloppsvatten, men även för avledning av andra vätskor.
Termen avlopp används som kortform för avloppsledning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Avloppsledningar ska förläggas med självfall och det innebär att man monterar ledningen med en lutning. En avloppsledning i ett hus ska förläggas med 1 % (1 cm per meter) lutning. Är lutningen för liten så kan det bli stopp, är lutningen för stor så rinner vattnet snabbare än de fasta komponenterna vilket också kan orsaka stopp.
Källa: Wikipedia
AVLUFT
Luft som avlämnas till det fria.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Frånluft som avlämnas i det fria
Källa: Arbetsmiljöverket
AVSKILJANDE BYGGNADSDEL
Byggnadsdel inklusive rörgenomföringar och anslutningar till omgivande byggnadsdelar, som uppfyller kraven på avskiljande i viss brandteknisk klass.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
AVSTICKARE
Se grenkanal
AVTAL
Muntlig eller skriftlig rättshandling som ömsesidigt reglerar rättigheter och skyldigheter mellan parter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett avtal är en överenskommelse varigenom personer (fysiska eller juridiska) grundar ett rättsförhållande mellan varandra. Vissa, framför allt skriftliga avtal, kan också benämnas kontrakt. Avtal inom internationell rätt benämns traktat. Endast den som har rättshandlingsförmåga kan ingå avtal.
Källa: Wikipedia
AVTALSVITE
avtal bestämd penningsumma som part har att betala om inte viss åtagen förpliktelse uppfylls.
Avtalskonstruktion med vite innebär i händelse av avtalsbrott att en särskild utredning om skadans storlek inte behövs. Det vanligaste vitet i byggsammanhang är förseningsvite. Även skadeståndsvite, t ex angående befintlig vegetation, och prestationsvite kan förekomma.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bestämmelse i avtal varigenom någon ådöms att vid avtalsbrott betala ett bestämt belopp som ersättning till den andra parten.
Källa: Nationalencyklopedin
B
BACKVENTIL
Ventil som tillåter flöde i endast en riktning.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
En backventil släpper fram gas eller vätska i ett rörsystem enbart i en riktning.
Källa: Wikipedia
BADRUM
Hygienrum med badkar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett badrum är ett rum, oftast beläget i någon form av hus, där man kan tvätta sig, bada, duscha och oftast även gå på toaletten. Det är ofta det första rummet man går till när man vaknar på morgonen. I ett badrum kan det finnas dusch, toalett, badkar, handfat eller kanske till och med en bidé. Badrummet räknas som ett våtutrymme.
Eftersom badrummet är ett våtutrymme där varm ånga kommer från duschen och vatten stänker på väggarna, måste rummet utföras säkert mot fukt. Fuktbeständiga plasttapeter är vanligt, likaså kakel. Dessa material är dessutom lätta att hålla rent, men den bakomvarande väggen måste ha ett högt motstånd. Vatten är dessutom en utmärkt elektrisk ledare, vilket ställer krav på rummets el-installationer. Vägguttag och andra strömkällor måste vara fast installerade över en jordfelsbrytare för att undvika incidenter med elektriska stötar eller kortslutningar.
Källa: Wikipedia
BADRUMSRENOVERING
Förändring av ett hygienrum med badkar till ett skick som ur funktionssynpunkt är jämförbart med nytt skick
BAS-P
Byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering.
Källa: www.av.se (Arbetsmiljöverket)
Enligt arbetsmiljölagstiftningen ska byggherren, vid alla byggnads- och anläggningsarbeten, utse en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P) och en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för utförande (BAS-U). Dessa får tillsammans med byggherren ett ansvar för att arbetsmiljön och säkerheten fungerar under hela byggprocessen.
Den som byggherren utser till BAS ska ha utbildning, kompetens och erfarenhet som står i relation till komplexitet och omfattning på projektet. För arbeten som utförs där konsumenttjänstlagen är tillämplig (privatpersoner) gäller särskilda regler som innebär att en entreprenör under vissa förutsättningar övertar det ansvar som normalt ligger på byggherren.
Källa: Maskinentreprenörerna
BAS-U
Byggarbetsmiljösamordnare för utförandet av byggnads- och anläggningsarbetet.
Källa: www.av.se (Arbetsmiljöverket)
Enligt arbetsmiljölagstiftningen ska byggherren, vid alla byggnads- och anläggningsarbeten, utse en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för planering och projektering (BAS-P) och en lämplig byggarbetsmiljösamordnare för utförande (BAS-U). Dessa får tillsammans med byggherren ett ansvar för att arbetsmiljön och säkerheten fungerar under hela byggprocessen.
Den som byggherren utser till BAS ska ha utbildning, kompetens och erfarenhet som står i relation till komplexitet och omfattning på projektet. För arbeten som utförs där konsumenttjänstlagen är tillämplig (privatpersoner) gäller särskilda regler som innebär att en entreprenör under vissa förutsättningar övertar det ansvar som normalt ligger på byggherren.
Källa: Maskinentreprenörerna
BBR
Boverkets byggregler.
Boverkets byggregler innehåller föreskrifter och allmänna råd om tillgänglighet, bostadsutformning, rumshöjd, driftutrymmen, brandskydd, hygien, hälsa och miljö, bullerskydd, säkerhet vid användning och energihushållning.
Källa: Boverket
BBV
Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum
Byggkeramikrådets branschregler för våtrum (BBV) är ett frivilligt regelsystem. För att BBV skall gälla måste reglerna avtalas mellan beställare och behörig entreprenör. BBV uppfyller de tvingande regler som finns i Boverkets byggregler.Genom BBV blir dock kravet på arbetets utförande högre. Eftersom BBV fått en stark ställning på marknaden, refereras ofta till att funktionen som uppnås genom BBV är ett mått på den fackmässighet som allmänt ska kunna krävas vid utförande av arbeten i våtrum.Detta kan till exempel medföra att en domstol i en tvist, utgår från BBV när fackmässighet skall bedömas, även om dessa regler inte föreskrivits.
Källa: Byggkeramikrådet
BELÄGGNING
Ytskikt på horisontal eller nästan horisontal överyta.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
BESIKTNING
Undersökning som utförs av myndighet eller av särskilt utsedd förrättare (besiktningsman) för att konstatera om ett objekt i ett eller flera avseenden uppfyller ställda krav.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BESIKTNINGSPLAN
Handling som anger plan för genomförande av besiktningar.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
BESIKTNINGSUNDERLAG
Handlingar som erfordras för att genomföra en besiktning. I produktionsskedet utgörs besiktningsunderlaget av entreprenadhandlingar. I förvaltningsskedet utgörs det av drift- och underhållsinstruktioner, myndighetsbestämmelser m m.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BESKRIVNING
Handling med föreskrifter om och/eller krav på utförande av och kvalitet på arbete.
I beskrivningen kan ingå bilder som kompletterar eller förklarar vad som anges i texten.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
BESTÄLLARE
Uppdragsgivare enligt förfrågningsunderlag, beställning eller kontrakt för konsult, entreprenör, leverantör eller uppdragstagare.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Entreprenad är ett åtagande att till ett i förväg uppgjort pris mellan en beställare och en entreprenör, utföra ett arbete eller leverans inom en viss tid.
Utförandeentreprenad
En utförandeentreprenad karaktäriseras av att beställaren utfört projekteringen (tar fram bygghandlingar såsom ritningar och beskrivningar) och därefter upphandlar en entreprenör som åtar sig att utföra arbetet som framgår av handlingarna. Ersättningsformerna är vanligen att entreprenören utför arbetet till ett fast pris eller på s.k. löpande räkning. Om entreprenören anlitar underentreprenörer kallas han eller hon normalt generalentreprenör. Beställaren är då ansvarig för konstruktionen, och entreprenören enbart för att utförandet blir i linje med av beställaren tillhandahållna handlingar. Det standardavtal som gäller för utförandeentreprenader är AB (Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader).
Totalentreprenad
En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar, där krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland pga detta för funktionsentreprenad. Det standardavtal som gäller för totalentreprenader är ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
Källa: Wikipedia
BESTÄLLNING
Enligt AB04: Handling som utgör bekräftelse på att anbud godtas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BESVÄR
Rättsmedel för klagomål över beslut som fattats av offentlig myndighet eller domstol.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Besvär kallas idag för överklagande. (En annan term som idag kallas överklagande är vad). Den gamla termen finns inte kvar i nya svenska lagtexter, men den lever kvar äldre lagar och i vissa begrepp såsom kommunalbesvär, besvärsrätt (rätt att överklaga) och besvärshänvisning (instruktion för överklagande).
Inom förvaltningen innebar besvär ett överklagande av en förvaltande myndighets åtgärder eller beslut. I Sverige var regeln, att besvär över lägre förvaltningsmyndigheters beslut gick till högre myndigheter och i allmänhet i sista hand till regeringsrätten och före dennas tillkomst till Kungl. Maj:t i statsrådet.
I tvistemål var förr besvär ett rättsmedel, varigenom klagan fördes från underrätt tingsrätt (tidigare häradssrätt och rådhusrätt) till hovrätt. Besvär användes dels för beslut som underrätt meddelade under rättegången om de enligt lag fick överklagas, dels över slutligt beslut i ansökningsärenden, dels med vissa undantag över underrättens slutliga utslag i vissa tvistemål.
Källa: Wikipedia
BETALNINGSPLAN
Handling med föreskrifter om den ordning som gäller för betalning.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
En betalningsplan anger hur den överenskomna ersättningen skall betalas ut. Det finns två huvudtyper
– Betalningarna kan knytas till färdigställandet av olika byggnadsdelar, till exempel grund, stomme, tak.
– Betalningen sker med delsummor vid bestämda datum, förutsatt att entreprenören håller tidplanen.
Det förekommer att beställaren kräver att få förslag till betalningsplan redan i anbudet, för att kunna jämföra betalningsvillkoren mellan anbudsgivarna.
Källa: byggledarna.se
BETONG
Blandning av cement, ballast, vatten och eventueIla tillsatsmedel, vare sig denna blandning hårdnat eller ej.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Betong är ett byggnadsmaterial som består av bergmaterial (ballast) sammanbundet av cementpasta (cement och vatten). Betongens egenskaper bestäms till största del av vattencementtalet, vilket anger förhållandet mellan vatten och cement. Hållfasthet är betongens viktigaste egenskap näst efter beständighet. Betongens hållfasthet bestäms främst av vattencementtalet, men även cementtyp och ballastens egenskaper och sammansättning är av stor betydelse. Vanligtvis används sten, grus och sand samt filler av olika typer. Ballastmaterialet består vanligtvis av material med partikelstorlekar ner mot en tiondels millimeter.
Källa: Wikipedia
BIA
Biarea är bruksarea för biutrymme, t.ex. lägenhetsförråd.
Boyta, eller boarea (BOA), är den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta.
Källa: Wikipedia
BIUTRYMMEN
Utrymme i anslutning till bostad som huvudsakligen är inrättat för sidofunktioner till boende. Exempel på biutrymmen är pannrum i småhus, garage, förråd.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
“biyta” eller “biutrymmen” är detsamma som biarea enligt svensk standard. “biyta” eller “biutrymmen” ska inte räkna in förråd, garage eller liknande utrymmen, om enda ingången dit är utanför bostaden.
Källa: SIS Swedish Standards Institute
BJÄLKLAG
Huvudsakligen horisontal, bärande byggnadsdel som åtminstone från endera över- eller undersidan avgränsar olika våningar i en byggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett bjälklag är en horisontell bärande skivkonstruktion inom byggnadstekniken.
Ordet bjälklag förekommer i många olika sammansättningar beroende på dess användningsområde och material. Exempel på bjälklag namngivna efter material är träbjälklag och betongbjälklag. Exempel på bjälklag namngivna efter dess funktion är golvbjälklag, takbjälklag, våningsbjälklag och gårdsbjälklag.
Källa: Wikipedia
BKR
Byggkeramikrådet. Anvisningar för montage av kakel och klinkerprodukter.
Byggkeramikrådet, BKR, bildades år 1989 av Plattsättarentreprenörernas Riksförening, PER och Kakelföreningen, KAF.
Syftet var att skapa en gemensam organisation som kunde leda den tekniska utvecklingen och ta tillvara kunskapen från såväl entreprenörer som leverantörer inom det snabbt växande byggkeramiska området.
Idag är BKR den självklara auktoriteten när det gäller användandet av keramiska material, såväl i våtrum som i torra utrymmen. Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, är för keramiska konstruktioner i våtrum av hela ”Byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.
En mycket viktig del av Byggkeramikrådets verksamhet är utbildning. Såväl av plattsättningsentreprenörer som önskar få behörighet att arbeta efter våra branschregler som av försäkringsbolag, besiktningsmän, fastighetsmäklare och andra aktörer i byggbranschen.
Via vår tekniska kommitté och i arbetsgrupper, som vi driver i samarbete med representanter för andra branschorganisationer, hanteras frågor av gemensamt intresse inom konstruktions- och applikationsteknik. Samarbetet leder även till framtagning av nya provningsmetoder, exempelvis för golvbrunnar och våtrumsskivor.
Allt för att främja en god användning av ett av världens äldsta byggmaterial – lika naturligt, hållbart och vackert i framtiden som det varit under tusentals år.
Källa: bkr.se
BOA
Boarea: bruksarea för boutrymmen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Boyta, eller boarea (BOA), är den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta.
Källa: Wikipedia
BOARDLAMELL
Skiva av hårda träfiberskivor, limmade på båda sidor om tät eller lätt lamellkonstruktion av massivträ.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BOARDLAMELLSKIVA
Skiva av hårda träfiberskivor, limmade på båda sidor om tät eller lätt lamellkonstruktion av massivträ.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BOAREA
BOA: bruksarea för boutrymmen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Boyta, eller boarea (BOA), är den yta i ett hus som är användningsbar för boende. Boytan utgör tillsammans med biytor (biareor) byggnadens totalyta.
Källa: Wikipedia
BOSTADSHUS
Hus som till övervägande del innehåller bostäder. Bostadshus kan indelas i en-, två- och flerbostadshus.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En bostad är ett hus, ett rum eller en lägenhet som en eller flera människor stadigvarande bor i. En bostad innehåller vanligen utrymmen för matlagning, hygien och sömn. Därtill ofta utrymmen för umgänge, familjeliv och högtidligare tillfällen. Som bostadshus definieras oftast hus där minst halva arean är avsedd som bostadsutrymme.
Källa: Wikipedia
BOTTENVÅNING
Nedersta våningen som är belägen helt eller till största delen över omgivande markyta.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Inom hela EU numreras våningsplanen nerifrån och uppåt, det nedersta planet är alltid plan 1. I ett hus med två källarplan ligger bottenvåningen på plan 3. Den gamla märkningen i Sverige med E, B eller BV finns fortfarande kvar i många fastigheter.
I Sverige numrerades tidigare våningarna vanligen med entréplanet som våning 1. Vanligt förekommande var att entréplanet i stället för “1” var märkt med E, B eller BV. Förtkortningarna står för entré, botten respektive bottenvåning. Därefter fortsatte numreringen på 2. I många andra länder brukar våningsplanet anges som antal trappor upp från entréplanet. Våningen ovanför entréplanet anges som då nummer 1 (“en trappa upp”).
Källa: Wikipedia
BOUTRYMME
Utrymme ovan mark, inrättat för boende och huvudsakligen avsett för vistelse, hygien, matlagning, viss förvaring, kommunikation m m.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
BRA
Bruksarea: area av en nyttjandeenhet eller en annan grupp sammanhörande mätvärda utrymmen, begränsad av de omslutande byggnadsdelamas insida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruksarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas insida. I bruksarean inräknas bland annat inredningsenheter som köksskåp, garderobsskåp och mindre kanaler. I arean ingår även uppvärmningsanordningar som värmepanna, radiatorer (värmeelement), kakelungnar, öppna spisar och kaminer. Även rumsskiljande väggar inom en utnyttjandeenhet (till exempel lägenhet eller trapphus) intill en tjocklek av 0,3 m ingår i BTA.
I bruksarean inräknas inte bland annat de delar av väggar och andra vertikala byggnadsdelar som pelare, skorsten, kanal eller liknande som överstiger måttet 0,3 m. Inte heller lägenhetsskiljande väggar eller väggar mot trapphus.
Källa: Wikipedia
BRAND/BRANDGASSPJÄLL
Spjäll i ventilationskanal som är avsett att hindra spridning av både brand och brandgas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Brand- och brandgasspjäll förhindrar spridning av brand och/eller brandgas i ventilationskanalen.
Källa: Swegon.se
BRANDAVSKILJANDE BYGGNADSDEL
Byggnadsdel inklusive rörgenomföringar och anslutningar till omgivande byggnadsdelar, som uppfyller kraven på avskiljande i viss brandteknisk klass.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BRANDCELL
Utrymme i en byggnad avskilt på sådant sätt att en brand där kan hindras sprida sig till annat utrymme i byggnaden under viss tid, bestämd med hänsyn till byggnadens ändamål och höjd.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Brandcell utgörs av ett avgränsat utrymme i en byggnad som skall tåla en brand under en viss tid. Gränserna för brandcellen är utrymmets väggar, tak och golv. Syftet med brandceller är att förhindra spridning av brand och brandfarliga gaser. Hur länge en brandcell ska stå emot en brand beror på vad det är för byggnadstyp. För bostäder är kravet att det ska kunna brinna i minst 60 minuter innan en brand sprider sig från en bostad till nästa.
Källa: Wikipedia
BRANDFARLIGA HETA ARBETEN
Heta arbeten där fara för brand kan föreligga på arbetsplatsen eller i dess omgivning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Heta Arbeten är arbeten som medför uppvärmning eller gnistbildning, till exempel svetsning, skärning, lödning och arbete med varmluftspistol eller sliprondell. Försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter kräver att brandskyddsansvariga och brandvakter samt personer som utför brandfarliga Heta Arbeten är utbildade och har certifikat.
Källa: brandskyddsföreningen.se
BRANDGASFLÄKT
Fläkt som är avsedd att ventilera bort brandgas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Vid brand är det viktigt att heta brandgaser snabbt kan transporteras ut och att ersättningsluft kan tillföras i den nedre delen av brandrummet genom öppningar, alternativt tryckas in via tilluftsfläktar. Utvädringen av brandgaser kan ske genom att brandluckor i tak öppnas manuellt eller genom att speciella brandgasfläktar startas.
Källa: AMA
BRANDGASSPJÄLL
Spjäll i ventilationskanal som är avsett att hindra spridning av både brand och brandgas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Brand- och brandgasspjäll förhindrar spridning av brand och/eller brandgas i ventilationskanalen.
Källa: Swegon.se
BRANDPOST
Tappställe för vatten för brandsläckning.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
En brandpost är en vattenpost i gatan som brandkåren kan använda för att få kommunalt vatten till brandsläckning. Även en upprullad brandslang med anslutning till vattenledningen (ofta i ett skåp) är en brandpost. För att märka ut en brandpost sitter en röd skylt med en avståndsmarkering. Står exempelvis talet 0,8 på skylten så finns brandposten 0,8 meter i den riktning som skylten pekar. Detta är speciellt värdefullt för brandkåren vintertid då snötäcket kan täcka luckans placering i gatan.
Källa: Wikipedia
BRANDSPJÄLL
Spjäll i ventilationskanal som är avsett att hindra spridning av både brand och brandgas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Brand- och brandgasspjäll förhindrar spridning av brand och/eller brandgas i ventilationskanalen.
Källa: Swegon.se
BRANDVENTILATION
Utsläpp av brandgaser till det fria.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Att ventilera bort farliga rökgaser
Rökgaser är giftiga och hindrar sikten. De måste därför ventileras bort så att människor kan evakueras och göra det möjligt för räddningsstyrkan att snabbt lokalisera branden och släcka den. Brandventilatorer som man placerar högt upp i byggnaden bidrar på så sätt till en lyckad räddningsinsats.
Källa: Presto.se
BRANDVENTILATOR
Lucka för utsläpp av brandgaser till det fria.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Att ventilera bort farliga rökgaser
Rökgaser är giftiga och hindrar sikten. De måste därför ventileras bort så att människor kan evakueras och göra det möjligt för räddningsstyrkan att snabbt lokalisera branden och släcka den. Brandventilatorer som man placerar högt upp i byggnaden bidrar på så sätt till en lyckad räddningsinsats.
Källa: Presto.se
BRANDVÄGG
Vägg med särskilt utförande som anordnas till skydd mot brandspridning mellan byggnader eller delar av en större byggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En byggnadsteknisk term om väggar av brandtåligt material, ofta sten, som kan stå emot mekanisk påverkan och bibehålla bärförmågan under en längre tid av brand.
Källa: Wikipedia
BREDSPACKLING
Spackling av en yta i sin helhet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BRIST
(I entreprenad:) Avvikelse som innebär att en del av en entreprenad inte utförts.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BRUK
Blandning av ett eller flera bindemedel, sand eller krossat stenmaterial med kornstorlek i huvudsak under 6 mm, eventuellt tillsatsmedel samt vatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BRUKARE
Fysisk eller juridisk person som använder ett utrymme för sin verksamhet. Brukaren kan vara en person, en familj, en organisation etc.
BRUKSAREA
BRA: area av en nyttjandeenhet eller en annan grupp sammanhörande mätvärda utrymmen, begränsad av de omslutande byggnadsdelamas insida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruksarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas insida. I bruksarean inräknas bland annat inredningsenheter som köksskåp, garderobsskåp och mindre kanaler. I arean ingår även uppvärmningsanordningar som värmepanna, radiatorer (värmeelement), kakelungnar, öppna spisar och kaminer. Även rumsskiljande väggar inom en utnyttjandeenhet (till exempel lägenhet eller trapphus) intill en tjocklek av 0,3 m ingår i BTA.
I bruksarean inräknas inte bland annat de delar av väggar och andra vertikala byggnadsdelar som pelare, skorsten, kanal eller liknande som överstiger måttet 0,3 m. Inte heller lägenhetsskiljande väggar eller väggar mot trapphus.
Källa: Wikipedia
BRUTTOAREA
BTA: area av mätvärda delar av ett våningsplan, begränsad av de omslutande byggnadsdelarnas utsida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruttoarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida. I bruttoarean inräknas bland annat mellanvåning (entresol). I bruttoarean inräknas exempelvis inte öppningar i bjälklaget. Om bruttoarean uppdelas på skilda nyttjandeenheter eller efter funktion (exempelvis bostad eller lokal) dras gränsen mitt i den skiljande väggen. För byggnader med en “avvikande” arkitektur finns det fler regler för hur man räknar ut BTA.
Bruttoarean används i många sammanhang, exempelvis vid planbestämmelser, fastighetsvärderingar eller avgiftsberäkningar. Våningsyta är ett liknande begrepp som kan finnas i äldre detaljplaner. Det har nästan samma innebörd, men i våningsytan ingår inte källare.
Källa: Wikipedia
BRUTTOVOLYM
BTV: volym av en byggnad eller del därav, begränsad av de omslutande byggnadsdelamas utsida.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruttovolym är volymen av en byggnad, begränsad av omslutande byggnadsdelars utsida. Grundregeln är att vid beräkning av en byggnads volym medräknas normalt endast byggnadens slutna delar, d.v.s. att exempelvis grundkonstruktioner (fundament), balkong, takterrass, arkad eller skorsten ovan tak inte räknas med.
Om bruttovolymen redovisas för olika delar av en byggnad avgränsas delarna från varandra mitt i den avskiljande byggnadsdelen. Bruttovolymen anges i regel i m³ utan decimaler.
Källa: Wikipedia
BRÄDDAVLOPP
Anordning för avledning av överflödsvatten i magasin, bassäng eller ledning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Anordning som möjliggör avledning av t ex magasin, bassäng eller ledning då tillrinningen är större än anläggningens kapacitet.
Källa: Länsstyrelsen i Gävleborg
BRÄDRIVEN BETONG
Betong vars yta avdragits och och därefter slätbehandlats med rivbräda.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BTA
Bruttoarea: area av mätvärda delar av ett våningsplan, begränsad av de omslutande byggnadsdelarnas utsida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruttoarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas utsida. I bruttoarean inräknas bland annat mellanvåning (entresol). I bruttoarean inräknas exempelvis inte öppningar i bjälklaget. Om bruttoarean uppdelas på skilda nyttjandeenheter eller efter funktion (exempelvis bostad eller lokal) dras gränsen mitt i den skiljande väggen. För byggnader med en “avvikande” arkitektur finns det fler regler för hur man räknar ut BTA.
Bruttoarean används i många sammanhang, exempelvis vid planbestämmelser, fastighetsvärderingar eller avgiftsberäkningar.Våningsyta är ett liknande begrepp som kan finnas i äldre detaljplaner. Det har nästan samma innebörd, men i våningsytan ingår inte källare.
Källa: Wikipedia
BTV
Bruttovolym: volym av en byggnad eller del därav, begränsad av de omslutande byggnadsdelamas utsida.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bruttovolym är volymen av en byggnad, begränsad av omslutande byggnadsdelars utsida. Grundregeln är att vid beräkning av en byggnads volym medräknas normalt endast byggnadens slutna delar, d.v.s. att exempelvis grundkonstruktioner (fundament), balkong, takterrass, arkad eller skorsten ovan tak inte räknas med.
Om bruttovolymen redovisas för olika delar av en byggnad avgränsas delarna från varandra mitt i den avskiljande byggnadsdelen. Bruttovolymen anges i regel i m³ utan decimaler.
Källa: Wikipedia
BUKTIGHET
(Hos linje eller yta:) avvikelse från ett givet plan.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Buktighet är krav på lokala ojämnheter typ gropar eller toppar/ryggar i golvet. Kraven anges för större ojämnheter som ofta benämns ‘storbuktigheter’ där mätlängden är 2,0 meter. ‘Småbuktigheter’ mäts över mätlängden 0,25 meter. Buktighet kan mätas var som helst på en golvyta. Vid mätning används i regel en rätskiva med 0,25 eller 2 meters längd.
Lutning bestäms av rummets begränsningar och definieras som en höjdskillnad mellan två höjdbestämda punkter. Dessa punkter skall vara belägna invid en vägg enligt figur på sidan 40 i RA 98 Hus. Lutningen kan vara uppåt (+) eller nedåt (-) beroende från vilken av de två punkterna lutningen beskrivs.
Källa: AMA
BULLER
Störande eller eljest oönskat ljud.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Buller är oönskat ljud. Långvarig exponering för buller kan i första hand orsaka hörsel- och röstproblem men kan också leda till andra skador, såsom förhöjt blodtryck, minskad slagvolym, ökad muskelspänning, stress och utsöndring av stresshormoner, minskad blodcirkulation i fingrarna och störd nattsömn.
Källa: Wikipedia
BURSPRÅK
Utbyggt fasadparti, ofta försett med fönster.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Burspråk, även karnap, är en arkitektonisk term för en grund utbyggnad i en fasad. Burspråk kan omfatta en eller flera våningar, och det finns såväl burspråk med markkontakt som burspråk som “hänger fritt” i luften. Burspråk var särskilt vanliga under medeltiden, renässansen och 1800-talet.
Källa: Wikipedia
BYGGBESKRIVNING
Handling med föreskrifter om och/eller krav på utförande av och kvalitet på arbete. I beskrivningen kan ingå bilder som kompletterar eller förklarar vad som anges i texten.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
BYGGHANDLING
Handling som fastställts att gälla som underlag för utförande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Handling, normalt upprättad av byggherren, som redovisar ett byggnadsprojekts form, konstruktion eller kvalitet och ligger till grund för utförandet.
Källa: Nationalencyklopedin
BYGGHERRE
Den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Byggherre kallas enligt plan- och bygglagen (PBL) den som för egen räkning utför eller låter utföra byggnads-, rivnings- eller markarbeten genom en byggentreprenör eller byggmästare. Byggherren skall se till att arbetena utförs enligt bestämmelserna i PBL och enligt föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av PBL. Byggherren skall vidare se till att kontroll och provning utförs i tillräcklig omfattning.
Källa: Wikipedia
BYGGKONTROLL
Beställarens kontroll på byggplatsen av varor, material och arbetsutförande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BYGGKONTROLLANT
utsedd av beställaren med uppgift att kontrollera entreprenadens utförande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En beställares eller byggherres konsult med uppgift att utföra kontroll av ett pågående projekt.
Källa: DokuMera.se
BYGGLOV
Skriftligt tillstånd av byggnadsnämnd att utföra byggåtgärd eller att ändra användning av byggnad eller del av byggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett bygglov är ett tillstånd att bygga nytt, bygga om, bygga till eller ändra användningen av en byggnad eller en anläggning. Bygglov regleras i plan- och bygglagen (PBL). Varje kommun ska enligt denna lag ha en nämnd som hanterar frågor om bygglov. Denna nämnd kallas oftast byggnadsnämnd.
Enbart bygglov är inte tillräckligt för att bygga. Innan byggnadsarbetena sätts igång måste byggherren ha fått ett startbesked från byggnadsnämnden. Om det gäller större arbeten kallar byggnadsnämnden till tekniskt samråd för att besluta bland annat om hur kontrollen av bygget skall ordnas. Byggherren måste också ha tillgång till marken, och kan behöva tillstånd enligt annan lagstiftning, till exempel miljöbalkens regler om strandskydd eller enligt väglagen.
Åtgärden skall påbörjas inom två år, för annars gäller inte lovet längre. Bygget skall också vara färdigt senast fem år från dagen för lovbeslutet.
Om en åtgärd inte uppfyller alla villkor för bygglov, exempelvis strider mot gällande detaljplan, kan ett tidsbegränsat bygglov beviljas. Tidsbegränsade bygglov regleras i plan- och bygglagen 9 kap 33 §. Förutsättningen är bl.a. att verksamheten är av tillfällig art och att marken kan återställas när bygglovet upphör. Tidsbegränsat bygglov beviljas för upp till 5 år, varefter det kan förlängas med upp till 5 år varje gång. Den sammanlagda tiden för ett tillfälligt bygglov får inte överstiga 10 år. Reglerna för när man får ha ett tidsbgränsat bygglov och hur lång total tid en tillfälligt bygglov får finnas skärptes i och med en lagändring i plan- och bygglagen som trädde i kraft 1 januari 2008.
Källa: Wikipedia
BYGGLOVSHANDLING
Handling som ligger till grund för byggnadsnämnds beslut om bygglov.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BYGGMÖTE
Regelbundet möte under byggnadstiden för beslut och uppföljning av ekonomi, tidsläge, teknik och kvalitet. Vid mötet skall ett protokoll föras av beställaren och justeras av entreprenören.
Källa: DokuMera.se
BYGGMÖTESPROTOKOLL
Protokoll med lägesrapport om arbetets fortskridande i förhållande till entreprenadkontraktet samt beslut om eventuella åtgärder.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Byggmöte: Regelbundet möte under byggnadstiden för beslut och uppföljning av ekonomi, tidsläge, teknik och kvalitet. Vid mötet skall ett protokoll föras av beställaren och justeras av entreprenören.
Källa: DokuMera.se
BYGGNAD PÅ OFRI GRUND
Byggnad som inte utgör tillbehör till fastighet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Byggnad på ofri grund är en byggnad som uppförts på annans fastighet. I allmänhet har byggnadens ägare rätt till att nyttja fastigheten på grund av nyttjanderättsavtal (arrende). Byggnad på ofri grund är lös egendom. Byggnad på ofri grund kan inte intecknas utan måste pantsättas om den ska belånas. Eftersom byggnad inte kan – av praktiska skäl – pantsättas genom tradition sker pantsättning genom avtal, så kallad säkerhetsöverlåtelse. Nackdelen med detta är att en säkerhetsöverlåtelse inte visas för omvärlden och att den därför kan hållas dold. Ett sätt att komma till rätta med detta är att lagstiftaren inför rätt till registrering i ett register.
Källa: Wikipedia
BYGGNADSDEL
Enhet som ingår i byggnad och som kan avgränsas med avseende på sin byggnadstekniska funktion.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BYGGNADSKREDITIV
Tillfälligt lån under själva byggtiden för finansiering av nybyggnad eller ombyggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett lån som betalas ut i etapper och som skall täcka byggkostnaderna under byggtiden. Avsikten är i regel att byggkreditivet skall ersättas med ett annat bostadslån när byggnaden är färdigställd.
Källa: Compricer.se
BYGGNADSMINNE
Byggnad som enligt länsstyrelsebeslut skall bevaras och skyddas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Byggnadsminnen är kulturhistoriskt värdefulla byggnader, miljöer och anläggningar som byggnadsminnesförklarats enligt bestämmelser i kulturminneslagen. Det betraktas vanligen som det starkaste kulturhistoriska skyddet bebyggelse i Sverige kan åtnjuta.
Källa: Wikipedia
BYGGRÄTT
Rätt att på en fastighet uppföra byggnad eller göra tillbyggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En byggrätt är den maximala grad av bebyggelse som tillåts på en fastighet enligt en detaljplan. Byggrätten är anpassad efter infrastrukturen. Fastighetsägaren kan i vissa fall förvärva ytterligare byggrätt från kommunen.
Källa: Wikipedia
BÅGE
Öppningsbar ram monterad i fönsterkarm avsedd för fasthållning av glas eller dylikt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En båge är en konstruktion som är välvd eller spänd mellan två stöd och vars undersida bildar en båge eller är sammansatt av flera båglinjer. Bågen utvecklades i antikens Grekland och utvecklades vidare i det romerska riket. Under gotiken blev bågen ett viktigt konstruktivt element. Den används fortfarande i modern arkitektur i till exempel broar.
Tekniskt skiljer man på moderna bågar som vanligen består av ett eller flera stycken och äldre murade bågar, s.k. valvbågar. Moderna bågar byggs i till exempel armerad betong och kan uppta dragkrafter där valvbågar i till exempel sten endast kan uppta tryckkrafter.
Källa: Wikipedia
BÄNKSKÅP
Skåp på vars översida en bänkskiva e d placerats i arbetshöjd.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
BÄR
Boverkets allmänna råd om ändring av byggnad.
(Från den 2 maj 2011 gäller en ny plan- och bygglag (2010:900). Till den nya lagen har Boverket infört nya regler för ändring av byggnader i Boverkets byggregler, BBR 19. BÄR innehåller allmänna råd till den gamla plan- och bygglagen (1987:10). Boken kan fortfarande vara av intresse för äldre ärenden.)
BÄRFÖRMÅGA
(Vid dimensionering:) den största kraft eller det största moment med bestämd riktning som kan upptas av en konstruktion eller konstruktionsdel eller i ett snitt hos en konstruktionsdel.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Syftar på förmågan att bära last utan att brott uppstår.
Källa: Wikipedia
BÄRLAG
Se under bjälklag
BÄRVERK
Konstruktion som har bärande eller stabiliserande funktion i byggnadsverk.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Bärverk kan bestå av:
Pelare
Reglar
Översikt horisontella bärverk
Fackverk och ramverk
Balkar och ytbärverk
Bågar och ramar
Källa: traguiden.se
BÖRVÄRDE
En storhets önskade värde i visst ögonblick.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Börvärde är inom reglertekniken värdet av en storhet som den reglerade processen skall hålla. Ofta är börvärdet konstant under längre tidsperioder.
Källa: Wikipedia
C
CARPORT
Öppet garage för en eller två personbilar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Carport är en anordning för uppställning av fordon utanför hus. Oftast är det de som bor i huset som använder en carport, detta för att ställa upp sina personbilar. En carport saknar väggar, och består oftast av pelare och tak. En carport kan vara fristående eller sitta ihop med det närliggande husets vägg. En carport skyddar mindre än ett garage men medför bättre ventilation. I Sverige måste man oftast ha bygglov för att bygga en carport.
Källa: Wikipedia
CEMENT
Finmalet bindemedel som efter tillsats av vatten härdar i såväl luft som vatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Cement är ett hydrauliskt bindemedel, vilket kännetecknas av att det hårdnar genom reaktion med vatten till en produkt som ej är löslig i vatten. Cement är en viktig ingrediens i betong och murbruk.
Källa: Wikipedia
CE-MÄRKNING
Obligatoriskt anbringande av ett av EU antaget märke, CE-märket, på produkter som uppfyller grundläggande hälso-, miljö-, eller säkerhetskrav i EG-direktiv. CE-märkning sker på tillverkarens eller importörens eget ansvar enligt leverantörsförsäkran.
CE-märkning är en produktmärkning inom EES. Bokstäverna CE är en förkortning för Conformité Européenne (’i överensstämmelse med EG-direktiven’). En produkt med CE-märkning får säljas i EES-området utan ytterligare krav. Förutsättningarna för att få CE-märka en produkt är att:
– Produkten överensstämmer med grundläggande krav på exempelvis hälsa, säkerhet, funktion, miljö
– Föreskriven kontrollprocedur har följts
Källa: WIkipedia
CERTIFIKAT
Intyg om till exempel viss utbildning.
Intyg som till sin riktighet bestyrkts av vederbörande myndighet, privatperson eller juridisk person.
Källa: Wikipedia
CISTERN
Behållare som är avsedd för förvaring av vätska eller kondenserad gas och som antingen är stationär eller avsedd att transporteras på fordon.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
En cistern (latin cisterna, av cista, kista), vattenkista, brunnsbäcken, är i egentlig betydelse en behållare till uppsamlande och bevarande av regnvatten. Sådana är vanligtvis konstgjorda, murade, ibland belagda med cement eller trä, någon gång uthuggna i sten.
Källa: Wikipedia
D
DAGVATTEN
Tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på ytan av mark eller konstruktion, t ex regnvatten, smältvatten, spolvatten, framträngande grundvatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Dagvatten är tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på markytan eller på en konstruktion. Skillnaden mellan dagvatten och avrinnande regnvatten är att regnvatten endast avser vatten med ursprung i regn, dvs en något snävare definition. Dagvatten är exempelvis även smältvatten och tillfälligt framträngande grundvatten. Skillnaden mot ytvatten och vattendrag ligger i själva tillfälligheten, det vill säga att marken inte är täckt av vatten permanent. Dagvatten i bebyggd miljö fångas normalt upp av särskilda dagvattenbrunnar i städer och avleds via ledningar, även om öppen avledning blir vanligare i och med Lagen om allmänna vattentjänster.
Källa: Wikipedia
DAGVATTENBRUNN
DB: Brunn avsedd för uppsamling och avledning av dagvatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Dagvatten är tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på markytan eller på en konstruktion. Skillnaden mellan dagvatten och avrinnande regnvatten är att regnvatten endast avser vatten med ursprung i regn, dvs en något snävare definition. Dagvatten är exempelvis även smältvatten och tillfälligt framträngande grundvatten. Skillnaden mot ytvatten och vattendrag ligger i själva tillfälligheten, det vill säga att marken inte är täckt av vatten permanent. Dagvatten i bebyggd miljö fångas normalt upp av särskilda dagvattenbrunnar i städer och avleds via ledningar, även om öppen avledning blir vanligare i och med Lagen om allmänna vattentjänster.
Källa: Wikipedia
DB
Dagvattenbrunn: Brunn avsedd för uppsamling och avledning av dagvatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Dagvatten är tillfälligt förekommande, avrinnande vatten på markytan eller på en konstruktion. Skillnaden mellan dagvatten och avrinnande regnvatten är att regnvatten endast avser vatten med ursprung i regn, dvs en något snävare definition. Dagvatten är exempelvis även smältvatten och tillfälligt framträngande grundvatten. Skillnaden mot ytvatten och vattendrag ligger i själva tillfälligheten, det vill säga att marken inte är täckt av vatten permanent. Dagvatten i bebyggd miljö fångas normalt upp av särskilda dagvattenbrunnar i städer och avleds via ledningar, även om öppen avledning blir vanligare i och med Lagen om allmänna vattentjänster.
Källa: Wikipedia
DELAD ENTREPRENAD
Samarbetsform där två eller flera entreprenörer var och en för sig står i direkt avtalsförhållande till beställaren.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Underentreprenader (delad entreprenad) utförs på beställning av huvudentrepenören. Dessa ingår egna avtal, avtalet mellan beställaren och huvudentreprenören påverkas inte. Den som anlitas arbetar åt huvudentreprenören, inte åt dennes beställare (som oftast är byggherren) direkt. Men oftast skall beställaren (byggherren) godkänna de som av huvudentreprenören får anlitas för underentreprenader.
Underentreprenader kan vara i form av utförandeunderentreprenad eller i form av totalunderentreprenad.
Det standardavtal som gäller för underentreprenader är AB-U (Allmänna Bestämmelser för underentreprenader i utförandeentreprenader) resp. ABT-U (Allmänna Bestämmelser för underentreprenader på totalentreprenad).
Källa: Wikipedia
DETALJPLAN
Planinstitut som omfattar ett begränsat område av en kommun och som reglerar dels bebyggelsen, dels användningen av mark- och vattenområden mm.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En detaljplan (tidigare benämning stadsplan, byggnadsplan eller avstyckningsplan) är i fysisk planering en plan för utformning av bebyggelse med mera inom ett mindre område (från en enstaka fastighet till en mindre stadsdel). Detaljplanen innehåller juridiskt bindande bestämmelser för var man får bygga, vad byggnader och markområden skall användas till, byggnadshöjder, byggnaders utformning i stora drag med mera. Byggrätten i detaljplanen anger den maximala grad av bebyggelse som tillåts på en plats. Denna maximala byggnadsvolym avgränsas av exempelvis byggnadsarea, byggnadshöjd eller våningsantal samt tillåten användning av byggnaden (exempelvis bostadsändamål, handel, industri eller kontor).
Fram till införandet av moderna Plan- och bygglagen (PBL) 1987 kallades detaljplan inom tätort för stadsplan, utom tätort för byggnadsplan eller avstyckningsplan. Dessa begrepp har numera försvunnit inom juridiken. De planer som upprättats före 1987 gäller fortfarande, nu som detaljplan.
Detaljplanen styr bland annat bygglov. Bygglov med mindre avvikelser från detaljplanen är dock möjliga genom politiska beslut efter att berörda grannar fått tillfälle att lämna synpunkter.
Att ett område är detaljplanerat har ibland betydelse för vilka regler som gäller enligt andra lagar än PBL, till exempel miljöbalken och ordningslagen. Detaljplaner tas fram genom planprocessen.
Källa: Wikipedia
DILATIONSFOG
Genomgående fog i konstruktion som medger rörelse mellan konstruktionsdelarna.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Dilatationsfog, även expansionsfog, i dagligt tal ofta kallad rörelsefog eller dillfog, är den byggtekniska termen för en fog som tillåter viss rörlighet mellan två byggelement eller olika material.
Källa: Wikipedia
DIREKTUPPHANDLING
Upphandling genom köp eller beställning utan infordrande av anbud i särskild ordning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En direktupphandling är ett förfarande utan krav på anbud i viss form (2 kap. 23 § LOU). Även om det inte ställs krav på anbud i viss form så kan den upphandlande myndigheten, när så är lämpligt, vända sig till tre-fyra leverantörer i syfte att göra en så bra affär som möjligt och främja konkurrensen.
Källa: Konkurrensverket
DIREKTVERKANDE ELVÄRME
vid vilket elvärme tillförs det värmda utrymmet utan mellanliggande värmelagring och utan värmebärare.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Direktverkande elvärme är en typ av lokaluppvärmning som består av elektriska resistorer som avger värme direkt till rummet och som kopplas in direkt på elnätet. Installationen är tack vare detta billig, men driftkostnaden är med dagens eltaxa förhållandevis hög.
Källa: Wikipedia
DISPENS
(Myndighets) medgivande av undantag från ett förbud eller en föreskrift.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Dispens är ett uttryck för en befrielse i ett enskilt fall från att följa villkor som framgår av lag eller förordning. Det ingår i allmänhet i vissa myndigheter befogenheter att ge dispens från vissa typer av förvaltningsbestämmelser, exempelvis vissa regler för byggande.
Källa: Wikipedia
DRIFT
Åtgärder för att hålla en fastighet, installation eller dylikt i funktion.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
DRIFTKORT
Handling som innehåller driftinstruktion.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
DRÄNERING
Avvattning av jord, byggnadsdelar o.d. genom avledning av vatten.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Dränering innebär att man gräver diken för att dränera bort oönskat grundvatten eller ytvatten från ett område, exempelvis en tomt vid grundläggning eller gatu- och vägbygge.
Källa: Wikipedia
DUBBELVÄGG
Vägg som består av två enkelväggar åtskilda av en spalt med luft eller fylld med isoleringsmaterial.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
DUSCHRUM
med dusch men utan badkar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
efterlagning
Lagning efter skada.
E
EGENKONTROLL
Kontroll som utförs i egen verksamhet på eget ansvar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Egenkontroll är ett begrepp som innebär att en verksamhetsutövare själv ska kontrollera att verksamheten följer de regler som styr verksamheten. Med egenkontroll enligt PBL (Plan- och bygglagen) avses all kontroll som byggherren skall låta utföra. Så som begreppet egenkontroll används i vissa andra sammanhang, dvs att det likställs med avsyning av eget arbete, att man kontrollerar det man själv gjort utifrån en checklista, är inte vad det betyder i Plan- och bygglagen. Avsyning av eget arbete kan vara en del av egenkontrollen, men en hel del av sådant som i olika sammanhang skall ingå i egenkontrollen får inte utföras av den som utfört arbete.
Tex måste oförstörande provning av svetsar, som är en del av byggherrens egenkontroll, utföras av en en certifierad fristående kontrollant. Egenkontrollen som avses är byggherrens, inte det anlitade byggföretagets, konsultens etc, det kan innefatta kontroller utöver de anlitade företagens kontroller. Tex ingår kontroll av rostskyddsmålning inte i företaget som utför arbetes åtagande vanligen, men skall ändå utföras. Egenkontrollen enligt PBL skall dokumenteras.
Källa: Wikipedia
EGNAHEM
Enbostadshus som bebos av ägaren.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Egnahem är en benämning för en- eller tvåfamiljshus, friliggande eller sammanbyggda som rad- eller kedjehus, som bebos av dess ägare.
Källa: Wikipedia
EIO
Elektriska Installatörsorganisationen EIO är en opolitisk och oberoende bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges el- och teleteknikföretag. Vi har 2.700 medlemsföretag med sammanlagt 25.000 anställda som omsätter 28 miljarder kronor.
95 procent av EIO-företagen har färre än 25 anställda. Våra medlemsföretag jobbar inom hela näringslivet, till exempel med industri, byggverksamhet och tele, data och säkerhet. Konsumentmarknaden är ett annat intressant område.
EIO:s huvudkontor finns i Stockholm. Vi har dessutom elva distriktskontor – uppdelade i fyra regioner – på tio orter runt om i Sverige.
Sedan 1906 – alltså i över hundra år – har vi på EIO arbetat med att stärka medlemsföretagens och elteknikbranschens konkurrenskraft. Det gör vi genom att driva frågor där EIO och medlemsföretagen gemensamt kan nå längre än vad en enskild medlem kan. EIO bedriver till exempel lobbyverksamhet och opinionsbildning och organisationen är remissinstans i viktiga frågor som rör branschen.
Som medlem i EIO får du hjälp att hålla reda på samhällets alla regler, förordningar och bestämmelser. Vi hjälper dig att anpassa dig till allt nytt som dyker upp inom elteknikbranschen.
EIO träffar kollektivavtal för medlemsföretagen.
EIO:s vision och verksamhetsidé
Vision:
En attraktiv, stark och kompetent elteknikbransch.
Verksamhetsidé:
EIO:s uppdrag är att stärka medlemmarnas förutsättningar för framgångsrikt företagande och med aktivt samhällsansvar utveckla elteknikbranschen.
Källa: eio.se
EKONOMISK LIVSLÄNGD
Tidsperiod under vilken en byggnad, anläggning eller del därav är lönsam.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ekonomisk livslängd är den tid som en investering är, eller bedöms vara, företagsekonomiskt lönsam. Begreppet blandas ofta ihop med avskrivningstid, men det är inte samma sak. Det senare är en bokföringsterm, medan ekonomisk livslängd avser tillgångens faktiska lönsamhet. Begreppet är centralt för investeringskalkylering.
Källa: Wikipedia
ELCENTRAL
(I elinstallation:) kopplingsutrustning som innehåller säkringar eller andra överströmsskydd och som huvudsakligen är avsedd för fördelning av elektrisk energi.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Gruppcentral, elcentral (även kallat proppskåp eller säkringsskåp), är en elteknisk installation som består av ett skåp med flera säkringar i. En gruppcentral sitter normalt placerad i hallen, källaren, grovköket eller garaget i en bostad, och är den punkt varifrån elledningar förgrenas till olika delar av bostaden, ibland till ytterligare en eller flera undercentraler, om bostaden eller byggnaden är stor. Vanlig maxström på säkringar i en gruppcentral är 6-16 ampere även om mycket större säkringar kan förekomma.
Källa: Wikipedia
ELDSTAD
Fast anordning för förbränning av fast, flytande eller gasformigt bränsle.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
En eldstad är en anläggning där kontrollerad eld kan göras upp för uppvärmning, matlagning och andra vardagliga sysslor. Eldstaden har utvecklats till den öppna spisen och ugnen. Värmepannan, till exempel pelletspanna, är en modern form av eldstad, med syfte att svara för uppvärmning och varmvattenproduktion.
Källa: Wikipedia
ELEKTRISKA INSTALLATÖRSORGANISATIONEN
Elektriska Installatörsorganisationen EIO är en opolitisk och oberoende bransch- och arbetsgivarorganisation för Sveriges el- och teleteknikföretag. Vi har 2.700 medlemsföretag med sammanlagt 25.000 anställda som omsätter 28 miljarder kronor.
95 procent av EIO-företagen har färre än 25 anställda. Våra medlemsföretag jobbar inom hela näringslivet, till exempel med industri, byggverksamhet och tele, data och säkerhet. Konsumentmarknaden är ett annat intressant område.
EIO:s huvudkontor finns i Stockholm. Vi har dessutom elva distriktskontor – uppdelade i fyra regioner – på tio orter runt om i Sverige.
Sedan 1906 – alltså i över hundra år – har vi på EIO arbetat med att stärka medlemsföretagens och elteknikbranschens konkurrenskraft. Det gör vi genom att driva frågor där EIO och medlemsföretagen gemensamt kan nå längre än vad en enskild medlem kan. EIO bedriver till exempel lobbyverksamhet och opinionsbildning och organisationen är remissinstans i viktiga frågor som rör branschen.
Som medlem i EIO får du hjälp att hålla reda på samhällets alla regler, förordningar och bestämmelser. Vi hjälper dig att anpassa dig till allt nytt som dyker upp inom elteknikbranschen.
EIO träffar kollektivavtal för medlemsföretagen.
EIO:s vision och verksamhetsidé
Vision:
En attraktiv, stark och kompetent elteknikbransch.
Verksamhetsidé:
EIO:s uppdrag är att stärka medlemmarnas förutsättningar för framgångsrikt företagande och med aktivt samhällsansvar utveckla elteknikbranschen.
Källa: eio.se
ELINSTALLATION
Kombination av fast sammankopplad elektrisk utrustning inom ett givet utrymme eller område.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
EMBALLAGE
Vara som är avsedd att helt eller delvis omsluta en mängd gods för att hålla samman och skydda godset under transport och hantering.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Förpackning eller emballage är en produkt tillverkad för att skydda, hantera, leverera och presentera en vara. Förpackning kan även syfta på arbetet med att förse varor med hölje.
Källa: Wikipedia
EMISSION
Avgivning av ämne eller energi till omgivningen, t ex till luft.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett begrepp motsvarande utsläpp från fabriker, bilar eller andra produkter och materiella ting.
Källa: Wikipedia
ENERGIDEKLARATION
Byggnadens ägare ska utse en oberoende expert, som gör en besiktning. Med utgångspunkt från besiktningen upprättar experten en energideklaration, som är giltig i tio år. Experten ska sända deklarationen digitalt till Boverket. Byggnadens ägare ska anslå deklarationen synligt för boende och besökande.
Energideklarationen är ett verktyg för att minska en byggnads energiåtgång, driftskostnader och utsläpp av växthusgaser. Den gör det enklare att se vilka åtgärder för energibesparing som är lönsamma och ger en möjlighet att skapa en bättre inomhusmiljö.
Källa: Energimyndigheten
ENERGIEFFEKTIVISERING
Att uppnå samma energitjänst med mindre primärenergi.
Energieffektivisering och energibesparing innebär att man försöker effektivisera befintlig energiomvandling antingen genom att minska energianvändningen eller genom att få ut mer nytta av befintlig energianvändning. På så vis kan man få tillgång till mera energi i samhället utan att öka energiproduktionen. Därmed hushållas bättre med naturresurser, kapital och miljö.
Exempel på storskaliga åtgärder för energieffektivisering är:
– användning av centrala anläggningar för fjärrvärme och fjärrkyla, vilka kan vara mer energieffektiva än mindre anläggningar
– tillvaratagande av industriell spillvärme
– ökad användning av kollektivtrafik, vilken vanligtvis använder mindre energi än enskild transport
Exempel på energieffektiviseringsåtgärder för byggnader är:
– förbättrad isolering genom till exempel tilläggsisolering eller byte av fönster
– prognosstyrning och sänkning (värmesystem) eller höjning (kylsystem) av den genomsnittliga inomhustemperaturen
– installation av värmeväxlare i ventilationssystemet
– byte från glödljus till lysrör eller lågenergilampor
Källa: Wikipedia
ENERGIHUSHÅLLNING
Nyttiggörande på bästa sätt av energi som tillförs ett system.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ämnet Energihushållning omfattar kunskap om både energiteknik, energieffektivisering och de spelregler som samhället skapar för en miljövänlig energiförsörjning och -användning. Även slutanvändarnas beteende är av stort intresse för ämnet.
Källa: Lunds universitet
ENTREPRENAD
Kontraktsarbeten jämte förekommande ÄTA-arbeten.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Entreprenad är ett åtagande att till ett i förväg uppgjort pris mellan en beställare och en entreprenör, utföra ett arbete eller leverans inom en viss tid.
Utförandeentreprenad
En utförandeentreprenad karaktäriseras av att beställaren utfört projekteringen (tar fram bygghandlingar såsom ritningar och beskrivningar) och därefter upphandlar en entreprenör som åtar sig att utföra arbetet som framgår av handlingarna. Ersättningensformerna är vanligen att entreprenören utför arbetet till ett fast pris eller på s.k. löpande räkning. Om entreprenören anlitar underentreprenörer kallas han eller hon normalt generalentreprenör. Beställaren är då ansvarig för konstruktionen, och entreprenören enbart för att utförandet blir i linje med av beställaren tillhandahållna handlingar. Det standardavtal som gäller för utförandeentreprenader är AB (Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader).
Totalentreprenad
En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar, där krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland pga detta för funktionsentreprenad. Det standardavtal som gäller för totalentreprenader är ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
ENTRÉPLAN
Våningsplan till vilket en byggnads huvudentré leder.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Inom hela EU numreras våningsplanen nerifrån och uppåt, det nedersta planet är alltid plan 1. I ett hus med två källarplan ligger bottenvåningen på plan 3. Den gamla märkningen i Sverige med E, B eller BV finns fortfarande kvar i många fastigheter.
I Sverige numrerades tidigare våningarna vanligen med entréplanet som våning 1. Vanligt förekommande var att entréplanet i stället för “1” var märkt med E, B eller BV. Förtkortningarna står för entré, botten respektive bottenvåning. Därefter fortsatte numreringen på 2. I många andra länder brukar våningsplanet anges som antal trappor upp från entréplanet. Våningen ovanför entréplanet anges som då nummer 1 (“en trappa upp”).
Källa: Wikipedia
ENTREPRENADHANDLING
Kontraktshandlingar jämte handlingar som tillkommer från kontraktets tecknande och intill garantitidens början och som enligt kontraktshandlingarna eller senare överenskommelser skall gälla för entreprenaden.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
En entreprenadhandling är de kontraktshandlingar tillsammans med alla de handlingar som tillkommer från kontraktets tecknande och fram till garantitidens början och som gäller för entreprenaden.
Källa: internetjuridik.com
ENTREPRENADINDEX
Entreprenadindex visar prisutvecklingen för entreprenörens åtaganden för en byggnadsentreprenad utan hänsyn till löneglidning och mervärdesskatt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
ENTREPRENADINDEX för husbyggnad och anläggning är ett index för kostnadsreglering av byggentreprenader.
ENTREPRENADINDEX omfattar drygt 200 olika indexserier, vilka är indelade i huvud-, under- och basgrupper.
ENTREPRENADINDEX avser att mäta kostnadsutvecklingen för entreprenörens kostnader utan hänsyn till produktivitetsutveckling och löneglidning.
Mättidpunkten är den 15:e varje månad.
Källa: Byggindex.scb.se
ENTREPRENADKONTRAKT
Muntlig eller skriftlig rättshandling som ömsesidigt reglerar rättigheter och skyldigheter mellan parter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
ENTREPRENADSUMMA
Kontraktssumma med justering för tillägg och avdrag samt i förekommande fall belopp avseende indexersättning, allt exklusive mervärdesskatt.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Kontraktssumman med justering för tillägg och avdrag samt i förekommande fall belopp avseende indexersättning, allt exkl. mervärdesskatt.
Källa: DokuMera
ENTREPRENADTID
Tid från entreprenadens påbörjande till och med den dag då entreprenaden är godkänd.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Tid från entreprenadens påbörjande tills den slutförts och godkänts.
Källa: DokuMera.se
ENTREPRENÖR
Den som åtagit sig en entreprenad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Entreprenad är ett åtagande att till ett i förväg uppgjort pris mellan en beställare och en entreprenör, utföra ett arbete eller leverans inom en viss tid.
Utförandeentreprenad
En utförandeentreprenad karaktäriseras av att beställaren utfört projekteringen (tar fram bygghandlingar såsom ritningar och beskrivningar) och därefter upphandlar en entreprenör som åtar sig att utföra arbetet som framgår av handlingarna. Ersättningensformerna är vanligen att entreprenören utför arbetet till ett fast pris eller på s.k. löpande räkning. Om entreprenören anlitar underentreprenörer kallas han eller hon normalt generalentreprenör. Beställaren är då ansvarig för konstruktionen, och entreprenören enbart för att utförandet blir i linje med av beställaren tillhandahållna handlingar. Det standardavtal som gäller för utförandeentreprenader är AB (Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader).
Totalentreprenad
En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar, där krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland pga detta för funktionsentreprenad. Det standardavtal som gäller för totalentreprenader är ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
Källa: Wikipedia
ETAGELÄGENHET
Bostadslägenhet i minst två våningar ett flerbostadshus.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
EXPANSIONSKÄRL
Öppen eller sluten behållare i ett vätskesystem avsedd att ta upp de förändringar i systemets vätskevolym som under drift uppkommer genom variationer i temperaturen.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Expansionskärl används i ett värmesystem och kylsystem för att ta upp expansionen som blir av vattnet. Expansionskärlets volym ska, under bräddavloppet motsvara ca 1/20 del (5 %) av systemets totala vattenvolym. Så om man exempelvis ska installera ytterligare en varmvattentank till det befintliga systemet så måste man installera ytterligare ett expansionskärl som tar upp den volymen, eller byta ut det gamla expansionskärlet till ett större.
Det finns två typer av expansionskärl:
Öppet system
Slutet system
Expansionskärlet för såväl öppna som slutna system bör inkopplas så nära pumpens sugsida som möjligt. Med denna inkopplingsprincip minskas risken att få undertryck någonstans i radiatorsystemet.
Källa: Wikipedia
EXPLOATERINGSAVTAL
Avtal mellan kommun och fastighetsägare som avser markens bebyggande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Avtal mellan en kommun och en exploatör, vanligen fastighetsägaren, om bebyggande av mark.
Källa: Nationalencyklopedin
EXPLOATERINGSOMRÅDE
Område utan sammanhållen bebyggelse som är avsett för planmässig bebyggelse eller som är under utbyggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
EXPROPRIATION
Rättslig åtgärd varigenom äganderätt, nyttjanderätt eller servitutsrätt till fastighet tvångsvis och mot ersättning tas i anspråk för att tillgodose ett allmänt intresse.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Expropriation (av lat. ex, “av, från”, och pro’prius, “egen”), ett rättsligt förfarande där ägaren av en fastighet mot ekonomisk ersättning tvingas överlåta äganderätten till en annan part. Expropriation kan även gälla enbart nyttjanderätten av en fastighet, detta innebär att ägaren behåller äganderätten men tvingas överlåta rätten att använda, hyra eller arrendera fastigheten till en annan part.
Expropriation kan enligt svensk lag endast beviljas om speciella allmänna ändamål föreligger, till exempel “för att ge en kommun möjlighet att förfoga över mark eller annat utrymme som med hänsyn till den framtida utvecklingen krävs för tätbebyggelse eller därmed sammanhängande anordning”.
Källa: Wikipedia
F
FACKMÄSSIGHET
Av byggbranschens allmänna bestämmelser (AB/ABT) och av Konsumenttjänstlag 1985:716 framgår att näringsidkare ska utföra arbetet fackmässigt.
Fackmässighet innebär bland annat att entreprenören ansvarar för att tjänsten utförs på ett sätt som man kan kräva av en normalt kunnig och skicklig fackman.
För keramiska golv- och väggkonstruktioner i våtrum är Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, BBV, inom hela ”byggsverige” ansedda som riktlinjer för fackmässighet inom området.
För att uppnå fackmässighet enligt Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum, BBV, krävs:
– att arbetet utförs enligt BBV
– att ett tätskiktssystem som är godkänt av Byggkeramikrådet används enligt godkänd monteringsanvisning
– att arbetena utförs av ett företag som är behörigt enligt BBV
– att tätskiktsarbetet utförs av plattsättare som har behörighet enligt BBV, är anställd i ett behörigt företag och kan uppvisa giltig fotolegitimation utfärdad av Byggkeramikrådet
– att Kvalitetsdokument BBV, bilaga A, fylls i och överlämnas till beställare och nyttjare/ boende, tillsammans med ett exemplar av monteringsanvisningen för det godkända tätskiktssystemet.
Det är en installation som dels är utförd enligt branschreglerna Säker Vatteninstallation och dels följer leverantörens monteringsanvisning.
Källa: www.sakervatten.se
Att utföra ett arbete fackmässigt innebär att utföra det i enlighet med de krav på kompetens och kvalitet som gäller inom ett visst yrkesområde, till exempel hantverkarbranschen.
Källa: Konsumentverket
FALS
(Inom plåtslageri:) förband som innebär sammanfogning genom invikning av plåtkanter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fals inom snickeri är en vinkelrät nedskärning i en kant. Exempel är en fönsterkarms urtagning för fönsterbågen eller en urtagning i en skivkant där man lägger in en dekorativ eller förstärkande list. En fals kan åstadkommas med olika verktyg, exempelvis stämjärn, falshyvel eller fräs.
Källa: Wikipedia
FANER
Tunn skiva av trä, avsedd att användas som ytbeläggning i förskönande eller förstärkande syfte eller att ingå i plywood eller lamellträ.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Faner (uttalas fanér) är ett tunt blad av trä. Fanerblad svarvas av eller skärs ur stockar från olika träslag. Faner används dels som material för yttäckning av möbler och andra inredningsdetaljer, dels som råvara till olika träskivor eller plywood – kryssfaner.
Källa: Wikipedia
FARLIGT AVFALL
Visst avfall som förtecknas i bilagor till Avfallsförordningen.
Farligt avfall är sådant avfall som potentiellt utgör en risk för liv och hälsa genom att, i sig självt eller i kontakt med luft eller vatten, bära egenskaper såsom att vara frätande, toxiskt, radioaktivt, brandfarligt eller liknande. Detta avfall bör därför separeras från det övriga avfallsflödet och omhändertas separat. Hushållens farliga avfall domineras av batterier, spillolja, oljefilter, färgavfall och bekämpningsmedel. Ett genomsnittligt hushåll i Sverige ger upphov till uppemot 5 kg farligt avfall per år. Större delen av det i Sverige uppkommande farliga avfallet behandlas av Sakab (Svensk avfalls konvertering AB) i Kumla. Elektronikavfall brukar räknas som en särskild form av farligt avfall.
Förorenade massor; jord, tjärasfalt, fräst tjärasfalt, tjärmakadam m.m. innehållande mycket höga föroreningshalter klassas som farligt avfall. Omhändertas på särskilda behandlingsanläggningar för jordbehandling och återvinning. I svåra fall sker deponering i klass 1 deponi (Sakab) och i extrema fall sker förbränning (Sakab). Sedan några år utförs framgångsrikt kvalificerade behandlingsåtgärder av massorna som resulterar i att massorna blir renade och kan återanvändas i anläggningsprojekt.(SITA, Sakab ev. fler)
Källa: Wikipedia
FASADTEGEL
Tegelsten som motstår vissa klimatiska påfrestningar och uppfyller särskilda krav på utseende.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fasadtegel kan vara dels sådant, som är särskilt tillverkat som sådant, dels sådant, som är utsorterat ur murtegel. Efter nutida smak och fordringar på en byggnads fasadbehandling tillverkas fasadtegel ofta så, att det närmast efterliknar det gamla handgjorda teglet och sålunda erbjuder relativt stor omväxling i färg och struktur.
Minst 95 procent av allt tegel klassas idag som fasadtegel.
Källa: Wikipedia
FAST EGENDOM
Egendom som består av mark eller vattenområde.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fast egendom är jord. Fast egendom indelas i fastigheter. Fastighetsindelning är i huvudsak resultat av fastighetsbildning. Gräns som blivit lagligen bestämd har den sträckning som utmärkts på marken. Har gräns ej blivit lagligen bestämd, gäller de rå och rör eller andra märken som av ålder ansetts utmärka gränsen.
Källa: Wikipedia
FAST INREDNING
Inredning som är permanent fästad vid, hopbyggd med eller inbyggd i byggnadsdel.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FASTIGHET
Fast egendom som är upptagen i eller skall upptas i fastighetsregister såsom en självständig rättslig enhet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En fastighet är ett mark- eller vattenområde eller en volym som är fast egendom med tillhörande fastighetstillbehör (till exempel byggnader, andra anläggningar och växtlighet), som utgör en rättslig enhet. I dagligt tal används ordet fastighet ofta oegentligt om en byggnad, trots att denna användning inte har stöd i lagen.
En fastighets omfattning vid ett visst tillfälle, inklusive andelar i samfälligheter och vilka rättigheter den har tillgång till eller belastas av, är resultatet av alla rättsligt giltiga förändringar (fastighetsbildning) den genomgått sedan dess tillkomst. Dessa förändringar finns dokumenterade i förrättningsakter som i Sverige finns lagrade i Lantmäteriets digitala arkiv Arken. För att få säker visshet om vari en fastighet består måste dessa äldre förrättningsakter studeras. Fastighetsregistret inklusive registerkartan ger en icke rättsligt gällande, och inte heller garanterat korrekt, översikt över fastighetsindelningen, fastigheternas omfång, deras rättigheter med mera.
Källa: Wikipedia
FASTIGHETSBILDNING
Förrättning varigenom fastighetsindelningen ändras eller servitut bildas, ändras eller upphävs.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fastighetsbildning är det gemensamma namnet på de åtgärder som nybildar eller ombildar fastigheter, det vill säga fast egendom, som kan vara mark inklusive eventuella byggnader på den och vatten, och på de åtgärder som förändrar samfälligheter, mark eller vatten som ägs gemensamt av flera fastigheter, och servitut, som är avtal mellan fastigheter, som till exempel att ägaren av en fastighet får ta vatten ur en brunn på en annan fastighet.
Källa: Wikipedia
FASTIGHETSFÖRTECKNING
Förteckning som skall bifogas förslag till detaljplan, områdesbestämmelser och fastighetsplan och som redovisar av förslaget berörda fastigheter, samfälligheter och rättigheter respektive ägare och rättighetshavare.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Under arbetet med att ta fram en detaljplan ska man normalt upprätta en fastighetsförteckning. Denna förteckning visar vilka som är sakägare i planärendet och det är därför viktigt att förteckningen är aktuell i de olika skedena av planprocessen.
Fastighetsförteckningen är formellt inte en del av detaljplanen utan utgör ett underlag för planarbetet och ska ange vilka fastigheter som berörs av planförslaget och vilka fastighetsägare med flera som är sakägare. Att veta vilka som är sakägare är viktigt i samrådsskedet, i granskningsskedet och när man sänder ut underrättelser om att planen har antagits.Plan- och bygglag (2010:900) 5:8
Av fastighetsförteckningen ska det framgå:
– vilka fastigheter som är berörda, vilken berörd mark som är samfälld för flera fastigheter och vilka allmänna vattenområden som är berörda
– vilka som äger fastigheterna
– om det finns innehavare av någon annan särskild rätt till de berörda fastigheterna än bostadsrätt eller hyresrätt
– vilka gemensamhetsanläggningar som är berörda och vilka som är ägare till de fastigheter som deltar i anläggningarna.
Källa: Boverket
FASTIGHETSKARTA
Registerkarta som hör till jordregistret.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fastighetskartan är en karta som främst visar registerinformation; fastighetsgränser, men också bland annat läns-, samfällighets- och kommungränser. Fastighetskartan, som finns i flera versioner, såväl digitala som pappersvarianter, framställs av Lantmäteriet och innehåller förutom gränser även bland annat markanvändning, kommunikationer, bebyggelse och bestämmelser (nationalparker, militära övningsområden etc). Även höjdkurvor och registertext ingår.
Källa: Wikipedia
FASTIGHETSTILLBEHÖR
Byggnad och annan anläggning som finns på fastigheten eller vid servitut utanför fastigheten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Fastighetens “tillbehör” anses vara fast egendom.
Till fastigheten hör:
Allmänna fastighetstillbehör
Byggnadstillbehör
Industritillbehör
Allmänna fastighetstillbehör
Till fastighetstillbehör räknas föremål som tillförts fastigheten med avsikten att de skall bli permanenta. Fastighetstillbehör följer med fastigheten vid försäljning.
Några exempel på fastighetstillbehör är byggnader, ledningar, stängsel, bryggor, träd och andra växter.
Byggnadstillbehör
Till byggnadstillbehör räknas inredning och annat som tillförts fastighetens byggnader för stadigvarande bruk. Vid försäljning av fastigheten kan byggnadstillbehör frånskiljas och tas med av säljaren om så avtalats mellan parterna. Exempel på byggnadstillbehör är värmepanna, vattenledningar, element, ledstänger, hissar och gasledningar.
Källa: internetjuridik.com
FAST PRIS
(Vid entreprenad- eller uppdragsavtal:) ersättningsform som innebär att prestationen betalas antingen med ett belopp som bestäms före arbetets början eller som kan beräknas med angivna enhetspriser på ingående arbeten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FEL
Avvikelse som innebär att en del av en entreprenad inte utförts alls eller inte utförts på kontraktsenligt sätt.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
FJÄRRKYLA
Kylsystem för produktion och distribution av köldbärare för komfortkyla och annan kyla. Systemet är öppet, anslutna användare är inte bestämt på förhand.
Fjärrkyla, storskaligt system för kylning som fungerar enligt samma princip som fjärrvärme. Ett centralt aggregat kyler ner en köldbärare som sedan passerar genom den miljö som ska kylas. Fjärrkyla används till luftkonditionering (så kallad komfortkyla) men även för kylrum och liknande för till exempel förvaring av livsmedel.
Eftersom köldaggregatens verkningsgrad ökar med deras storlek är driften av fjärrkylasystem billigare än enskilda luftkonditioneringsaggregat. Dessutom kan man i ett stort system till exempel använda havsvatten för kylning av köldmediet.
Nackdelen är de stora anläggningskostnaderna, då det är dyrt att dra fjärrkyleledningar i småskaliga system. För kunden kan fjärrkyla beskrivas som en form av outsourcing, då denne inte behöver driva en egen kylanläggning och även slipper ta ansvar för köldmedier som ofta är hälso- och miljöfarliga.
Källa: Wikipedia
FJÄRRVÄRME
Värmesystem för produktion och distribution av värmebärare för uppvärmning, tappvattenvärmning etc. Systemet är öppet, anslutna användare är inte bestämt på förhand.
Fjärrvärme är en storskalig metod för produktion och distribution av värme. Värmen produceras i en central produktionsanläggning och fördelas genom ett rörsystem till konsumenterna, flerbostadshus, lokaler eller småhus, där den används för uppvärmning genom radiatorer eller för tappvarmvattenproduktion. Fjärrvärme bygger på skalekonomi, det vill säga att ett stort system levererar till många användare inom ett visst geografiskt område (till exempel tätort).
Jämfört med småskaligare alternativ är värmeproduktion i ett fjärrvärmeverk mer effektivt och förbrukar därför en mindre mängd bränsle, vilket innebär både ekonomiska och miljömässiga fördelar. Den tillåter dessutom samtidig elproduktion och mer avancerad rökgasrening. För konsumenten är det en enkel uppvärmningsform som kräver liten arbetsinsats.
Ibland används också begreppet närvärme, om småskaliga fjärrvärmenät med ett mindre antal småhus anslutna.
Källa: Wikipedia
FK
Se Fjärrkyla
FLERBOSTADSHUS
Bostadshus med minst tre bostadslägenheter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Flerbostadshus eller flerfamiljshus betecknar en byggnad med flera bostäder under samma tak. I stadskärnorna var det länge vanligt med flerbostadshus i form av gathus, vars fasadliv låg i kant med gatan, som byggdes upp kring ett helt kvarter med innanförliggande gård med tillhörande gårdshus. Dessa gathus byggdes ofta av olika byggherrar och under en längre tidsperiod, vilket gjorde att de ofta fick ett variationsrikt utseende.
I och med 1920-talets klassicism blev det vanligt att gå från de tidigare små, avskiljda innergårdarna för varje fastighet till storgårdskvarter, som utnyttjades gemensamt av alla fastigheter i kvarteret. När modernismen slog igenom på 1930-talet förespråkades ett mer luftigt förhållande i stadsbyggnaden och man introducerade då lamellhusen, som ställdes parallellt i rät vinkel mot varandra, ofta ordnade i nord-sydlig riktning. Fristående flerbostadshus kategoriseras i höghus, om antalet våningar är fem eller högre, och låghus, med ett våningsantal på fyra eller färre.
Lägenheterna i ett flerfamiljshus kan vara upplåtna med hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt. Ett hus med endast en bostad kallas enfamiljshus.
Källa: Wikipedia
FLERFAMILJSHUS
Se flerbostadshus
FLERFAMILJSHUS
Se flerbostadshus
FLYTADE GOLV
Golv som vilar på ett skikt av sand utan direktkontakt med övriga konstruktioner och som är avsett att ge stegljudsisolering.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FLÄKT
Don försett med skovelhjul eller vingar och avsett för framdrivning av luft eller annan gas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En fläkt är en konstruktion avsedd att förflytta gas. Fläkten består oftast av en motor som roterar ett antal vingliknande blad. Vid rotation av bladen uppstår ett undertryck på ena sidan och motsvarande övertryck på den andra sidan, varpå gasblandningen sätts i rörelse. Enklare fläktkonstruktioner används ofta för kylning, till exempel i datorer.
Fläktar för byggnader kan delas upp i radial-, axial- och kammarfläktar. De olika fläktarna har olika karaktäristika egenskaper vilket gör dem lämpliga för olika tillämpningar. Radialfläktar är oftast förekommande i ventilationssystem i byggnader då de kan generera förhållandevis höga tryck vid relativt låga flöden. Axialfläktar används med fördel i de sammanhang då stora luftmängder behöver förflyttas. Inom gruvindustrin används till exempel ofta axialfläktar, ofta seriekopplade, då detta ger möjlighet till att flytta stora luftmängder även vid höga tryck. Kammarfläktar är tvärställda radialfläktar, och tar på så sätt mindre plats, varför de ofta används då utrymme är en begränsande faktor. Detta medför dock en lägre verkningsgrad vilket leder till högre elanvändning.
Källa: Wikipedia
FLÄKTVENTILATION
Ventilation med fläktstyrt luftflöde.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FOG
mellan konstruktionsdelar, vilken utgörs av två eller flera till varandra anpassade ytor jämte det mellanrum som eventuellt finns mellan ytorna.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Anliggningsyta mellan olika delar i en konstruktion, vanligen med utfyllnad av ett sammanbindande fogmaterial såsom lim, murbruk eller dylikt.
Källa: Wikipedia
FOGSPRÅNG
Vertikalt avstånd mellan kanterna på fogens båda sidor.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
“Generellt kan man säga att stora keramiska plattor i regel tillåter större nivåskillnader mellan plattor. I anslutning till golvbrunnen är det ofta direkt olämpligt att ha mycket stora plattor. Kontrollera alltid i GVKs branschregler hur stora nivåskillnader som tillåts för aktuell plattstorlek.”
Källa: gvk.se
FRI HÖJD
Avstånd i vertikalled mellan en punkt på underytan av innertaket – eller på någon byggnadsdel, installationsdel eller fast inredningsenhet som befinner sig på lägre höjd än innertaket – och motsvarande punkt på golvets överyta.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FRIGGEBOD
Mindre byggnad (på högst 10 kvadratmeter) som hör till ett småhus och som får byggas utan bygglov.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En friggebod är en mindre komplementbyggnad som inte kräver bygglov. Även om du inte behöver söka bygglov finns det andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.
Du får utan bygglov uppföra en eller flera friggebodar i omedelbar närhet av bostadshuset. Den sammanlagda byggnadsarean av alla friggebodar på tomten får inte vara större än 15,0 kvm. Högsta höjd från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter. Höjden beräknas från markens medelnivå invid byggnaden (dom från Regeringsrätten, RÅ 1994 ref.73).
En friggebod är ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Det måste därför finnas ett sådant bostadshus på tomten när du börjar bygga din friggebod. Friggeboden ska vara fristående och kan inte byggas ihop med en annan byggnad.
Källa: Boverket
FRITIDSBOSTAD
Bostad som nyttjas för tillfälligt bruk.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Det saknas en definition av begreppet fritidshus i byggföreskrifterna men begreppet används i Plan- och byggförordning (2011:338). En stor del av Boverkets befogenhet att skriva byggregler grundas på förordningen och därför använder vi begreppet fritidshus även i BBR. I avsaknad av närmare definition av en term i huvudförfattningarna eller i BBR hänvisar vi i avsnitt 1:6 BBR till den betydelse som anges i Tekniska nomenklaturcentralens publikation Plan- och byggtermer 1994, TNC 95.
I TNC 95 står det att med fritidshus avses ”Småhus som inte är inrättat för helårsboende.”
Källa: Boverket
FRÅNLUFT
Luft som bortförs från ett rum.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Frånluftsfläktar kan vara en fläkt på vinden, i spiskåpan, ute på taket kopplat till ett kanalsystem eller en badrumsfläkt i ett våtutrymme. Gemensamt är att de hjälper till att ta ut den förbrukade luften ur bostaden.
I hus med självdragsventilation behövs det ofta förstärkning med badrumsfläktar i våtutrymmen som bad, tvätt och dusch. Tänk på att välja en fläkt med fuktstyrning i dessa utrymmen.
• Montera aldrig på en kanal som redan används till en annan fläkt!
• Använd alltid behörig installatör för elmontage.
• Vid montering i yttervägg (ej takmontage) rekommenderar vi alltid
kallrasskydd
• Använd täckplatta vid överdimensionerade hål.
Källa: fresh.se
FRÅNLUFTSVENTILATION (F)
Med hjälp av fläktar sugs luften ur byggnaden via kanaler som mynnar i kök, bad, wc och klädkammare. Systemet fungerar oberoende av utetemperatur. Möjlighet till filtrering av tilluft och värmeåtervinning. Tilluften tas in via uteluftsventiler och otätheter.
I frånluftsventilationssystemet är en fläkt ständigt igång och den skapar ett undertryck i huset. Undertrycket säkerställer att luften tar rätt väg in och ut genom huset. Bakdrag och övertryck, som till exempel är nackdelarna vid självdragsventilation, undviks.
Tilluften kommer in genom uteluftsventiler som kan sitta på fönsterkarmar eller i väggen. Det finns självreglerande uteluftsventiler som begränsar luftflödet när det är riktigt kallt ute. För att luften ska kunna cirkulera inne i huset måste den kunna passera under eller över dörrarna i huset.
Kräver underhåll
För att uppnå en bra funktion på ventilationssystemet krävs en del underhåll. Se till så kanaler, fläktar och ventiler är rena så att luften kan passera obehindrat. Det finns annars risk att luftväxlingen blir otillräcklig och att fläkten tappar i effektivitet. Byt regelbundet filter i fläkten.
Återvinna värmen
Det är möjligt att koppla en värmepump till frånluftsfläkten och på så sätt återvinna värmen i ventilationsluften. En sådan värmeåtervinning kan spara upp till 50 procent av energin för uppvärmning av huset.
Källa: Energimyndigheten
FT-VENTILATION
Fläktventilation där både frånlufts- och tilluftsflöden är fläktstyrda.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Den mest kompletta formen av ventilationssystem är de så kallade balanserade systemen, FT-systemen. Fläktar styr både till- och frånluften vilket innebär att man har full kontroll över mängden friskluft. I någorlunda täta hus kan man därför säga att praktiskt taget all tilluft kommer via tilluftsdonen eftersom systemen inte bygger på undertryck. Det innebär också att det är lätt att rena luften, genom filter vid luftintaget.
Idag är systemen både effektiva och tysta och det finns gott om forskning som visar att om man vill ha en installation med både låg energianvändning och gott inneklimat behöver man ett FT-system. Låg energianvändning förutsätter värmeåtervinning och energieffektiva produkter som fläktar, filter och värmeväxlare.
Ett bra FT-system är både stabilt och flexibelt. Stabiliteten innebär att systemet ska fungera som avsett, nästan oberoende vad som görs i huset. Att det är flexibelt betyder att man kan styra ventilationen efter vilket behov man har, är det många i huset behöver man mer ventilation än när huset står tomt. Sådan behovsstyrning av ventilation blir allt vanligare. Det, och värmeåtervinning, minskar behovet av energi och gör därmed driftskostnaderna för huset lägre.
Källa: Svensk Ventilation
FTX-VENTILATION
Från- och tilluftsventilation med återvinning, så kallade FTX-system, kan tillföra stora mängder ventilationsluft och systemet fungerar oberoende av väderleken, dessutom är lösningen energieffektiv.
I ett FTX-system återvinns värmen i frånluften. Det finns dock risk för ljudproblem från fläktar och systemet är känsligt för nedsmutsning vilket innebär en del underhåll. En annan fördel med FT- och FTX-system är att tilluften kan värmas och renas, vilket man inte kan i självdrags- eller frånluftsventilerade byggnader..
Det finns även system med styrd från- och tilluft, FT utan värmeväxling. Dessa fungerar i princip som beskrivet ovan, men de saknar värmeåtervinningen. Ofta är det relativt enkelt att komplettera sådana system med värmeväxling.
Så fungerar det
En tilluftsfläkt och en frånluftsfläkt ventilerar huset via två kanalsystem. Tilluften går till sovrum och vardagsrum medan frånluften tas från kök, badrum och tvättstuga. Värmen överförs från den varma frånluften till den kalla uteluften i värmeväxlaren. Energibesparingen kan bli 50–80 procent jämfört med om värmen inte återvinns.
Kräver underhåll
Det gäller att underhålla systemet så att det fungerar som det ska. Rengör regelbundet kanaler, ventiler, fläktar och ventilationsaggregat. Byt filter regelbundet och kontrollera att systemet fungerar som det är tänkt.
Källa: Energimyndigheten
FUKTDIFFUSION
Vattenångmolekylers rörelse i en gasblandning som strävar efter att utjämna ånghalten i luft eller vattenångans partialtryck vid konstant totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Innebär att molekyler av vattenånga “vandrar” genom ett material när det är en ånghaltsskillnad mellan materialets sidor.
Källa: kgbse.se
FUKTKONVEKTION
Transport av vattenånga i en gasblandning genom att hela gasblandningen rör sig på grund av en differens i totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Innebär att fukt transporteras med ett media, oftast luft i byggnadstekniska sammanhang. Ett exempel på detta är när Du blåser på en kall glasruta. Då kan kondens uppstå och det orsakas av att Du blåser på rutan med fuktig luft, fuktkonvektion.
Källa: kgbse.se
FUKTSPÄRR
Skikt med uppgift att hindra eller minska fukttransport i ångfas och i vätskefas utan vattenövertryck, ofta i form av kapillärsugning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FUKTSÄKERHETSPROJEKTERING
Utdrag ur BBR:
”Systematiska åtgärder i projekteringsskedet som syftar till att säkerställa att en byggnad inte får skador som direkt eller indirekt orsakas av fukt. I detta skede anges även de förutsättningar som gäller i produktions- och förvaltningsskedet för att säkerställa byggnadens fuktsäkerhet.”
Vad innebär detta?
Att man gör en beräkning av det kommande fukttillståndet i vägg- eller golvkonstruktionen. Fuktsäkerhetsprojektering, som är en relativt enkel beräkning när alla parametrar är kända (material, tjocklekar, inre och yttre klimat), utförs och utvärderas normalt av fuktsakkunniga/byggkonsulter.
Källa: Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
Med fuktsäkerhetsprojektering avses de åtgärder i projekteringsskedet som syftar till att säkerställa att en byggnad inte får skador som direkt eller indirekt orsakas av fukt. En byggnadsdels fuktsäkerhet kan verifieras på tre principiellt olika sätt, genom
– kvalitativ bedömning
– kvantitativ bestämning och
– beprövade lösningar.
Gemensamt för de tre sätten, eller metoderna, är att fuktsäkerhetsprojekteringen genomförs på ett systematiskt sätt.
Kvalitativ bedömning (bedömning) innebär att byggnadsdelen kontrolleras
med enkla hjälpmedel. Ofta handlar det om att följa regler och anvisningar om hur en byggnadsdel eller detalj ska utformas.
Kvantitativ bestämning (beräkning) innebär att beräkningar av fukttillståndet i konstruktionen utförs. Ett annat sätt är att göra fullskaleförsök och genom direkta mätningar fastställa fukttillståndet. Vid jämförelsen mellan kritiskt fukttillstånd och uppmätt fukttillstånd tas hänsyn till mätosäkerheten. Vid fuktsäkerhetsprojektering genom kvantitativ bestämning bör också rimligheten i beräkningsresultaten bedömas.
Beprövade lösningar innebär att dokumenterad och verifierad erfarenhet från liknande byggnader med samma klimatpåverkan utnyttjas. Konstruktionen bör
vara prövad under lång tid (10–20 år) och ha fungerat utan problem. Dokumentationen bör omfatta ursprungliga handlingar, arbetsutförande och rapporter från besiktningar. Man bör även kontrollera så att materialen inte har förändrats på ett sätt som kan påverka de kritiska fukttillstånden. För att kunna projektera ett fullgott fuktskydd krävs kunskaper i byggnadsfysik och i byggnaders detaljutförande. Lika viktigt är att utförandet blir korrekt. Därför måste kvalitetskontrollen fungera väl under hela byggprocessen.
Källa: Boverket
FUNKTION
Sådan användbarhet eller sådan för användbarhet nödvändig egenskap, som normalt konstateras genom mätning, provning eller nyttjande.
En funktion beskrivs normalt med angivande av relevanta egenskaper eller prestanda, exempelvis trafikmängd, belysningsstyrka, luftflöde, temperatur, kapacitet, reningseffekt, ljud- och värmeisolering, ljusreflexion och energiförbrukning, dvs. sådant som normalt inte utläses av redovisade lösningar utan fordrar närmare kontroll genom mätning, provning eller nyttjande av entreprenaden sedan den utförts. Se även anmärkningen till teknisk lösning.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
FUNKTIONSANSVAR
Ansvar för att avtalad funktion uppnås.
Ansvaret för att avtalad funktion uppnås förutsätter ansvar för såväl projektering som utförande till skillnad från utförandeansvar som endast omfattar ansvar för att arbetet utförs enligt av beställaren tillhandahållna ritningar, beskrivningar och andra handlingar. Frågan om avtalad funktion uppnåtts ligger i det senare fallet utanför entreprenörens ansvar. Även vid utförandeentreprenad kan förekomma att entreprenören har funktionsansvar för viss del som han åtagit sig att projektera.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
FUNKTIONSENTREPRENAD
Entreprenadform där entreprenören ha ansvar för såväl projektering som utförandet av arbetet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer.
En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar, där krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland pga detta för funktionsentreprenad. Det standardavtal som gäller för totalentreprenader är ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
Källa: Wikipedia
FUNKTIONSKONTROLL
Kontroll av funktionen hos en byggnadsdel, ett installationssystem eller en färdig byggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FUNKTIONSKRAV
Verifierbart krav på en egenskap hos byggnad, anläggning, del därav eller produkt vid bestämd användning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FV
Se Fjärrvärme
FÖNSTERBÅGE
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En båge är en konstruktion som är välvd eller spänd mellan två stöd och vars undersida bildar en båge eller är sammansatt av flera båglinjer. Bågen utvecklades i antikens Grekland och utvecklades vidare i det romerska riket. Under gotiken blev bågen ett viktigt konstruktivt element. Den används fortfarande i modern arkitektur i till exempel broar.
Tekniskt skiljer man på moderna bågar som vanligen består av ett eller flera stycken och äldre murade bågar, s.k. valvbågar. Moderna bågar byggs i till exempel armerad betong och kan uppta dragkrafter där valvbågar i till exempel sten endast kan uppta tryckkrafter.
Källa: Wikipedia
FÖRBINDELSEKANAL
(Vid eldstad:) kanal som ansluter eldstad till rök- eller avgaskanal i skorsten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
FÖRBINDELSEPUNKT
Punkt där en fastighets installationssystem är kopplat till en leverantörsledning.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Den punkt där förbindelse sker mellan privata ledningar och kommunens ledningsnät. Förbindelsepunkten upprättas oftast ca 0,5 meter utanför fastighetsgräns.
Källa: Täby kommun
FÖRDELARE
Rörledning med flera uttag.
FÖRFATTNING
Lag, förordning och andra bindande regler enligt kapitel 8 regeringsformen.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Samlande beteckning för grundlagar, lagar, förordningar och föreskrifter utfärdade av parlament, regering eller myndigheter.
Källa: Wikipedia
FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG
Det underlag som beställaren tillhandahåller för utarbetande av anbud.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Förfrågningsunderlag är i Sverige det ord som i lag om offentlig upphandling används för att beskriva det dokument som innehåller förutsättningarna för upphandlingen. Av förfrågningsunderlaget skall (åtminstone) framgå vad som köps och vilka krav som ställs på det som köps. Dessutom skall framgå hur man lämnar anbud och hur jämförelsen av anbuden kommer att gå till.
Förfrågningsunderlag används även vid privat upphandling. Vid upphandling av byggentreprenader innehåller förfrågningsunderlaget i allmänhet ritningar, beskrivningar, mängdförteckningar (ibland) och administrativa föreskrifter. De vanligaste upphandlingsformerna när man ska anlita byggare är totalentreprenad, generalentreprenad och delad entreprenad. Vid totalentreprenad åtar sig byggaren att ansvara för både projektering och genomförande. Vid generalentreprenad åtar sig entreprenören all byggverksamhet men inte projektering och vid delad entreprenad har byggherren/beställaren direkt avtal med samtliga entreprenörer som i sin tur ansvarar för respektive delentreprenad.
Källa: Wikipedia
FÖRHANDSBESKED
Skriftligt besked av byggnadsnämnd om huruvida en åtgärd som kräver bygglov kan tillåtas på den avsedda platsen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
“Vad är ett förhandsbesked?
Det är vanligast att söka förhandsbesked när man vill bygga ett nytt hus på en obebyggd tomt utanför detaljplanerat område. Antingen äger man redan en tomt eller en bit mark som man vill bygga på. Eller så har man hittat en obebyggd tomt eller en bit mark som man vill köpa. Om man vill stycka av en bit mark till en ny fastighet går det lättare om man har ett positivt förhandsbesked.
Om platsen är lämplig att bygga på, ger byggnadsnämnden ett positivt förhandsbesked. Är den olämplig får man ett negativt förhandsbesked. När man har fått ett positivt förhandsbesked har man två år på sig att söka bygglov.
När ska man söka förhandsbesked?
I städer och samhällen finns oftast detaljplaner med bestämmelser om vad marken får användas till och vilken typ av bebyggelse som får byggas. Exempelvis kan det stå att det bara får byggas bostäder, att husen får ha högst två våningar och att bara hälften av tomterna får bebyggas. Då vet man i förväg vad som får byggas på olika fastigheter och vad man kan få bygglov för. Utanför detaljplan är det mer osäkert vad som får byggas, därför kan man söka förhandsbesked innan man söker bygglov.
Ett förhandsbesked kräver inte lika mycket ansökningshandlingar till exempel ritningar som en ansökan om bygglov. Man får reda på om det överhuvudtaget går att bygga på platsen utan att behöva bestämma exakt vilket hus man vill ha och ta fram ritningar till det. På så sätt slipper man lägga ner en massa tid och pengar i onödan. Ska man köpa en obebyggd tomt bör man inte fullfölja köpet om det inte finns ett positivt förhandsbesked, i så fall kan man stå med en tomt som man inte får bygga på.”
Källa: Boverket
G
GALLERIHUS
Hus försett med en eller flera loftgångar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GARAGE
Byggnad eller del av byggnad avsedd för parkering.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GARANTIBESIKTNING
Besiktning med syfte att undersöka i vad mån fel i en entreprenad framträtt under den garantitid som gäller för entreprenaden.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GARANTITID
Fastställd tid under vilken entreprenören har garantiansvar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GEMENSAMHETSANLÄGGNING
Anläggning som är tillkommen vid förrättning och som är gemensam för flera fastigheter och som tillgodoser ändamål av stadigvarande betydelse för dessa.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En gemensamhetsanläggning, ofta förkortad GA, är en anläggning som har inrättats med stöd av anläggningslagen (1973:1149). För att få inrättas måste anläggningen vara av väsentlig betydelse för flera fastigheter. Vanliga gemensamhetsanläggningar är avlopp, vägar, båtplatser, grönområden med mera.
Källa: Wikipedia
GEMENSAMT UTRYMME
(Vid areabestämning:) utrymme som är avsett att användas av två eller flera brukare och som inte är övrigt utrymme.
Utrymme i eller i anslutning till bostadshus som är tillgängligt för de boende inom en fastighet eller ett bostadsområde.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GENERALENTREPRENAD
Entreprenadform där en enda entreprenör står i direkt avtalsförhållande till beställaren, men beställaren utför projekteringen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Vid generalentreprenad upphandlar beställaren hela entreprenaden av en generalentreprenör som i sin tur handlar upp och gentemot beställaren ansvarar för erforderliga underentreprenader. Beställaren svarar för projekteringen.
Källa: sabo.se
GEOTEKNISK UNDERSÖKNING
Klarläggande av de geotekniska förhållanden som råder inom ett område.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Geotekniska undersökningar syftar till att bestämma jordens och bergets egenskaper, och sättet att grundlägga och utföra byggnation av byggnader och anläggningar.
Källa: Wikipedia
GIVARE
Don som omvandlar en mätstorhets värde till en därav beroende mätsignals värde.
En sensor är ett samlingsbegrepp på en apparat eller anläggning som insamlar, konverterar och i vissa fall distribuerar någon form av signal eller stimuli eller data. Våra fem sinnen kan betraktas som olika biologiska sensorer.
Induktiva givare
Induktiva givare är nuförtiden oumbärliga inom industriell användning. I jämförelse med mekaniska brytare erbjuder de nästintill ideala förutsättningar: beröringsfri och slitagefri arbetsprincip, liksom hög kopplingsfrekvens och hög noggrannhet. Dessutom är de okänsliga mot vibrationer, smuts och fukt. Induktiva givare detekterar beröringsfritt i stort sett alla metaller. Men känselavståndet varierar mycket mellan olika metaller.
Magnetgivare
Magnetgivare används för beröringsfri och slitagefri detektering av positioner inom automatiseringsteknologin. De används där induktiva givare inte längre räcker till. Eftersom magnetfält tränger igenom alla icke-magnetiserbara material, kan givarna detektera magneter genom väggar gjorda av rostfritt stål, aluminium, plast eller trä.
Kapacitiva givare
Kapacitiva beröringsfria givare används för beröringsfri detektering av alla typer av objekt. I motsats till induktiva givare, som enbart detekterar metalliska objekt, kan kapacitiva givare också detektera icke-metalliska material. Typiska applikationer hittar man inom trä-, pappers-, glas-, livsmedels- och kemiindustrin.
Källa: Wikipedia
GOLVAVLOPP
Avloppsenhet som är placerad i golv och som har till uppgift att leda bort vatten från golvytan.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GOLVBELÄGGNING
Beläggning på golv.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GOLVBRUNN
Golvavlopp med luktlås.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En golvbrunn är en anordning för avledning och bortföring av vatten i en byggnad, exempelvis i badrum och tvättstugor. Golvbrunnar anordnas i regel där vatten kan utströmma fritt till exempel i duschar, badrum, tvättstugor, pannrum, i livsmedelsindustrin där vattenspolning förekommer och liknande. Golvbrunnar finns med och utan vattenlås, den senare modellen kallas då spygatt. Brunnar för golvavlopp utförs av gjutjärn, plast, plastöverdraget gjutjärn eller i aggressiva miljöer även i rostfritt stål. Diametern är 150 millimeter, 225 millimeter och 300 millimeter, specialmodeller finns även med andra mått. Avloppet från brunnen finns i två varianter; sidoutlopp (åt sidan) och bottenutlopp (rakt ner)
Källa: WIkipedia
Golvbrunnar tillverkade före 1990 ska alltid bytas eftersom de inte med säkerhet har fungerande egenskaper enligt kraven för typgodkännande från och med 1990. Vid tveksamheter kring befintlig golvbrunns fabrikat, ålder eller funktion bör byte till ny, typgodkänd*brunn göras.
Källa: Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
GOLVLUTNING
Golvlutning mot golvavlopp ska utföras såväl i underlaget för tätskikt som i ytskiktet. Golvlutning ska utföras i intervallet 1:100–1:200, (10 mm/m–5 mm/m) i de delar av utrymmet som delvis blir utsatta för vattenbegjutning eller vattenspill. Bakfall får inte förekomma i någon del av utrymmet. På golvytor som regelmässigt utsätts för vattenbegjutning, i anslutning till golvbrunnen, i duschdelen och under badkar ska golvlutning utföras i intervallet 1:50–1:150 (20mm/m–7 mm/m).
Källa: Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
I utrymmen med golvavlopp ska de delar av golvet och dess vattentäta skikt som regelbundet utsätts för vatten luta mot avloppet. Så kallat bakfall får inte förekomma i någon del av utrymmet, enligt Boverkets Byggregler.
Våtrummets viktigaste funktion är att kunna transportera bort vatten från dusch, bad etcetera. För att det ska kunna ske på rätt sätt finns krav på hur golvlutningen ska utformas.
Källa: gvk.se
GRAVATIONSBEVIS
Handling som avser viss fastighet eller tomträtt och som innehåller uppgifter om ägare och om belastningar på fastigheten såsom inteckningar, andra inskrivningar och anteckningar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Gravationsbevis (av latin gravatio, betungande) är ett bevis avseende viss fastighet, tomträtt eller annan inteckningsbar egendom (t. ex. fartyg), innehållande uppgifter om bland annat ägare och innehavare samt eventuella förhållanden som belastar egendomen – inteckningar, pantbrev, servitut och andra inskrivningar.
Gravationsbevis utfärdas av inskrivningsmyndigheten och ifall rörande fartyg från sjöfartsverket och deras fartygsregister.
Källa: WIkipedia
GRENKANAL
Ventilationskanal ansluten till en huvudkanal.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
GRODA / GRODOR
Benämning av horisontella avloppsrör i badrumsgolv.
Samtliga avloppsrör (i golv) ut till stam.
GRUNDFÄRG
Färg avsedd som första skikt på ett underlag som skall beläggas med flera skikt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Grundfärg, grundmålning eller primer är en färg som läggs på som det första av flera färgskikt.
Källa: Wikipedia
GRUNDNING
(Vid målning:) första behandling med tunn färg på ytor som skall vidare behandlas. Se även “grundfärg”
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
GRUPPCENTRAL
Sista elcentral före belastningsobjekt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Gruppcentral, elcentral (även kallat proppskåp eller säkringsskåp), är en elteknisk installation som består av ett skåp med flera säkringar i. En gruppcentral sitter normalt placerad i hallen, källaren, grovköket eller garaget i en bostad, och är den punkt varifrån elledningar förgrenas till olika delar av bostaden, ibland till ytterligare en eller flera undercentraler, om bostaden eller byggnaden är stor. Vanlig maxström på säkringar i en gruppcentral är 6-16 ampere även om mycket större säkringar kan förekomma.
Källa: Wikipedia
GRUPPLEDNING
Elledning som förbinder en gruppcentral med bruksföremål eller andra energiförbrukande föremål eller uttagsdon för sådana.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Gruppledning är kablar eller ledare som är direkt förbundna med strömförbrukande utrustning eller med uttag för sådan utrustning.
Källa: voltimum.se
GVK
Branschregler/-auktorisation för golv och tätskikt.
GVK är en stiftelse som består av organisationer och företag som arbetar för att komma tillrätta med vattenskador i svenska våtutrymmen.
GVKs branschregler för tätskikt i våtrum utgör grunden till problemfria och vattensäkra våtrum. Reglerna är det juridiska fundamentet som försäkringsbolag, beställare och hantverkare kan luta sig mot för att säkra att ett våtrumsarbete utförs lagenligt och fackmässigt. De hjälper också fastighetsägare att göra bra beställningar, både av material och av entreprenör. Branschreglerna tillämpas vid så kallade tunnskiktskonstruktioner och gäller för badrum, toalett och tvättstuga. De är en praktisk tillämpning av Boverkets Byggregler och harmoniserar med Säker Vatteninstallation, AMA Hus och AMA VVS & Kyl.
Källa: GVK.se
H
HANDLEDARE
Handstöd vid trappa, trapplan, lejdare e d.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
HETA ARBETEN
Heta arbeten där fara för brand kan föreligga på arbetsplatsen eller i dess omgivning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Heta Arbeten är arbeten som medför uppvärmning eller gnistbildning, till exempel svetsning, skärning, lödning och arbete med varmluftspistol eller sliprondell. Försäkringsbolagens säkerhetsföreskrifter kräver att brandskyddsansvariga och brandvakter samt personer som utför brandfarliga Heta Arbeten är utbildade och har certifikat.
Källa: brandskyddsföreningen.se
HJÄLPMEDEL
Anordningar som erfordras för entreprenadens utförande samt transporter.
Exempel på hjälpmedel är maskiner, redskap, ställningar, bodar, formvirke och instrument.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
HUVUDDEL
Del av kontraktsarbetena som anges som huvuddel i kontraktshandlingarna och för vilken en angiven del av kontraktssumman har fastställts.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
HUVUDENTREPRENÖR
Entreprenör som i delad entreprenad har fått i uppdrag att tidsmässigt samordna de olika entreprenörernas arbete med varandra.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Den entreprenör som utför huvudentreprenaden – samordnandet av alla entreprenörers arbete.
Källa: DokuMera
HUVUDKANAL
Ventilationskanal mellan fläkt och samlingskanal eller anslutningskanal.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
HUVUDLEDNING
(För el:) elledning före gruppcentral.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Huvudledning är kablar eller ledare som matar elcentraler.
Källa: voltimum.se
HYRESHUS
(Vid fastighetstaxering:) hus som är inrättat till bostad för minst tre hushåll eller till kontor, butik, hotell, restaurang och liknande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Hyreshus kallas ett flerfamiljhus med lägenheter, som upplåts till hyresgäster med så kallad besittningsrätt. Denna rätt regleras i hyreslagen och innebär, att bostaden får disponeras så länge hyreskontraktets åtaganden uppfylls. Hyreshus kan dock även vara radhus med bara en våning.
Hyresgästen kan vara ansluten till Hyresgästföreningen, som med valda och anställda funktionärer bevakar hyresgästens rätt och även har förhandlingsrätt beträffande fastställande av hyror med mera.
Hyreshus är också ett skatterättsligt begrepp som i princip avser flerbostadshus, oavsett om bostäderna i dessa upplåtes med hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt.
Källa: Wikipedia
HÅLTAGNING
Åstadkommande av hål, slits, ränna e.d. i en konstruktion eller byggnadsdel genom bilning, borrning eller annan liknande arbetsmetod.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
HÖGHUS
Hus med ett flertal våningar över mark, vanligen lägst sex.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett höghus är en byggnad i många våningar. Någon fast gräns för hur högt ett höghus måste vara finns inte. I svenskt språkbruk avses vanligen hus med minst fem våningar. Byggnaden bör också vara indelad i våningsplan och inte utgöra ett kyrktorn, en radiomast eller dylikt.
Källa: Wikipedia
I
ID06
Syftet med ID06 – Allmänna bestämmelser om legitimationsplikt och närvaroredovisning – är framför allt att försvåra svartarbete och ekonomisk brottslighet samt att stärka den sunda konkurrensen.
ID06 innebär i korthet att
– uppdragstagaren (underentreprenör/leverantör) är skyldig att i förväg skriftligen anmäla till uppdragsgivaren (general-/totalentreprenör) namn och personnummer på dem som har rätt att vara på byggarbetsplatsen,
– alla på byggarbetsplatsen är skyldiga att kunna visa giltig legitimation,
– alla på byggarbetsplatsen är skyldiga att bära synlig namnbricka e.dyl,
– uppdragsgivaren är skyldig att dagligen föra närvaroförteckning (personalliggare) över alla som vistas på byggarbetsplatsen. Den dagliga närvaroförteckningen ska sparas i två år och hållas tillgänglig för eventuell granskning av Skatteverket,
uppdragsgivaren har rätt att avvisa personer som inte föranmälts eller saknar legitimation,
– uppdragsgivaren har rätt att kräva ett vite på 500 kr per person och dag i det fall anställd hos uppdragstagare inte kan legitimera sig,
– uppdragstagaren är skyldig att åberopa ID06 i avtal med eventuell underentreprenör.
Källa: ID06.se
IGENSÄTTNING
Se efterlagning
INCITAMENTSAVTAL
Avtal om ersättningsform som innebär att den av beställaren utbetalade ersättningen till någon del görs rörlig.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Avtal om arbete där en del av ersättningen gjorts rörlig med antingen bonus eller vite. Detta innebär ofta att beställaren och entreprenören delar på vinsten alternativt förlusten.
Källa: DokuMera
INJUSTERING
Inställning av reglerutrustning eller don i distributionssystem för vätska eller gas för att beräknade eller föreskrivna värden skall erhållas i systemets olika delar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
INREDNINGSBAR VIND
Vind som helt eller delvis och med ringa insats kan inredas till bostad, arbetsrum eller liknande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
INSPEKTIONSBRUNN
Se rensbrunn
INSTALLATION
System för fast sammankopplad utrustning för energiförsörjning, signalöverföring eller medietransport inom ett byggnadsverk.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
INSTALLATIONSGOLV
Golv placerat på sådan höjd över bjälklagets överyta att det finns utrymme för kanalisation mellan golvet och bjälklaget.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
“I utrymmen med utrustning som kräver installation av el, rör, ventilation, tele och data, till exempel i kontorsutrymmen där man har flera kontorsplatser eller i utrymmen där teknisk utrustning installeras, är ett installationsgolv en utmärkt lösning.”
Källa: Golvbolaget.se
ISOLERING
Skikt som i avsevärd grad hindrar transport av energi mellan föremål eller utrymmen.
Exempel på olika typer av isolering:
– Elektrisk isolering
– Fuktisolering
– Ljudisolering
– Värmeisolering
Källa: Wikipedia
K
KABELRÄNNA
Friliggande ränna avsedd att bära upp ledningar eller kablar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
KABELSTEGE
Stegliknande anordning som är avsedd att bära upp ledningar eller kablar och som är uppbyggd av styva bärorgan, eller av linor (trådar) med bärbyglar (trådstege, linstege).
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
KAF
Kakelföreningen, KAF, är en riksorganisation för företag inom handel med byggkeramik och tillhörande produkter. Föreningen bildades 1989 då man tillsammans med Plattsättningsentreprenörers Riksförening, PER, bildade det gemensamma servicebolaget Byggkeramikrådet.
Syftet med föreningens verksamhet är att främja användningen av kakel och klinker i Sverige. Tillsammans med PER arbetar KAF med teknisk utveckling av branschen genom Byggkeramikrådets tekniska kommitté. Man står bakom Byggkeramikrådets Branschregler, BBV och Byggkeramikhandboken.
Medlemsföretag inom Kakelföreningen har tillgång till en branschspecifik utbildning för butikspersonal som ger företagen en bred kunskap om de senaste rönen om teknik kring keramik och tillbehör. Som kund hos ett KAF-företag får du tillgång till den unika Kakelkunskap som finns hos företaget.
Källa: bkr.se
KALLVATTEN
Tappvatten som inte är värmt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kallvatten är det kranvatten som kommer ur kallvattenkranen och som inte värmts upp till tappvarmvatten.
Källa: Wikipedia
KANAL
(I värme- och ventilationssammanhang:) ledning för transport av luft, rök eller annan gas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
KANALISATION
Utrymme eller anordning avsedd att rymma installationsledningar.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
KARTONGKLÄDDA GIPSSKIVOR
Branschreglernas rekommendation att kartongklädda gipsskivor inte ska användas i våtrummets mest utsatta område, våtzon 1, syftar till att bidra till ett sundare byggande genom att följa hänsynsregeln enligt miljöbalken, 2 kap. 3 §. Där framgår skyldighet att iaktta begränsningar och försiktighetsmått för att inte åtgärder ska skada hälsan eller miljön.
Källa: Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
Gipsskivor med kartong är ett delvis organiskt material. Som de flesta organiska material kan gipsskivor mögla under fuktiga förhållanden.
Källa: byggsystem.knaufdanogips.se
KAPILLÄRSUGNING
Kapillär upptagning av fukt i poröst material.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kapillärsugning är när vatten transporteras i vätskefas. Drivkraften är vattnets ytspänning och attraktionskraften mot porväggarna. Därför stiger vattnet högre i finporösa material än i grova material. Med kapillärsugning kan stora mängder vatten transporteras på kort tid.
Vanliga fuktskador som orsakas av kapillärsugning är när fuktnivån är hög långt upp i väggen. Även saltutfällningar på insidan av källarväggar är ett tecken på fukt från kapillärsugning.
För att förhindra kapillärsugning kan man bygga ett kapillärbrytande skikt mellan marken och konstruktionen med singel, makadam eller värmeisolerande skivor. I grundmurar av tegel kan man åtgärda kapillärsugning genom att pressa in rostfria stålplåtar.
Källa: akkonsult.com
KEDJEHUS
Småhus som ingår i en husgrupp där husen är sammanbyggda med varandra via garage, förråd eller annat biutrymme.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kedjehus är en typ av radhus som dock har en mer friliggande karaktär än dessa. Liksom radhusen är byggnaderna sammanlänkande, men sammankopplingen är oftast utförd genom en mindre bibyggnad till byggnaden, till exempel ett garage. Ett kedjehus kan därför erhålla bättre ljusinsläpp än ett radhus på grund av fler fria väggytor.
Källa: Wikipedia
KERAMISKA PLATTOR
T ex kakel, klinker, mosaik till väggar och golv i t ex badrum.
Råvaran för keramiska plattor är lera. Leran genomgår ett flertal processer före formgivning beroende på avsett användningsområde. Leran formges sedan genom strängpressning (våtpressad lera) eller formpressning (torrpressad lera). Därefter bränns plattorna i upp till 1200 ºC och de som ska glaseras placeras i en glasyrbox. Bränd lera är alltså keramik. Enligt europeiska standarder indelas keramiska golv- och väggmaterial i olika grupper beroende på tillverkningsmetod och absorptionsförmåga.
Användningsområden
– Torra utrymmen i bostäder och offentlig miljö,
– Våtrum. Ska keramiska plattor installeras i våtutrymmen ska det installeras tillsammans med ett godkänt tätskikt. Godkända tätskiktsprodukter finns listade på GVKs hemsida www.gvk.se
– För utrymmen där det är noga med halksäkerheten, så som i industrilokaler, storkök, m.fl., finns keramiska plattor med halkhämmande egenskaper. Dessa plattor har en grovkornig eller nopprig yta.
– Bassänger, industrier
Källa: golvbranschen.se
KOKSKÅP
Skåp med inredning avsedd för matlagning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Som kokskåp räknas ett utrymme avsett för matlagning, som är mindre än en kokvrå.
Källa: statistikomstockholm.se
KOKVRÅ
Rum med samma funktion som kök men av mindre storlek och med mindre omfattande inredning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Som kokvrå räknas ett för matlagning avsett utrymme som är mindre än 6 m2, men dock så stort att en person kan vistas däri, eller minst 6 m2 som saknar direkt dagsljus.
Källa: statistikomstockholm.se
KONSUMENTPRISINDEX
Konsumentprisindex är ett index som belyser den genomsnittliga prisutvecklingen i konsumentledet för den totala inhemska konsumtionen. Konsumentprisindex beräknas av statistiska centralbyrån.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Konsumentprisindex (KPI) är det mest använda måttet för prisutveckling och används bl.a. som inflationsmått och vid avtalsreglering. KPI avser att visa hur konsumentpriserna i genomsnitt utvecklar sig för hela den privata inhemska konsumtionen, de priser konsumenterna faktiskt betalar.
Källa: Scb.se
KONTRAKT
Handling som undertecknats av parterna och som utvisar deras överenskommelse.
Exempel på kontrakt är – utöver handling som rubricerats som kontrakt – uppgörelseprotokoll och beställningsskrivelse som undertecknats av parterna och som utvisar parternas överenskommelse.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK- Byggandets Kontraktskommitté
Ett avtal är en överenskommelse varigenom personer (fysiska eller juridiska) grundar ett rättsförhållande mellan varandra. Vissa, framför allt skriftliga avtal, kan också benämnas kontrakt. Avtal inom internationell rätt benämns traktat. Endast den som har rättshandlingsförmåga kan ingå avtal.
Källa. Wikipedia
KONTRAKTSARBETE
Arbete som enligt kontraktshandlingarna ingår i entreprenörens åtagande.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK- Byggandets Kontraktskommitté
KONTRAKTSHANDLINGAR
Kontrakt jämte handlingar som är fogade till detta eller som i någon av dessa är angivna som gällande för kontraktsarbetena.
Om parterna inte har upprättat ett kontrakt är de handlingar som utvisar parternas överenskommelse att betrakta som kontraktshandlingar.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Samtliga handlingar som hör till ett avtal.
Källa: DokuMera.se
KONTRAKTSSUMMA
I kontraktshandlingarna angiven ersättning för kontraktsarbetena, exklusive mervärdesskatt.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Den ersättning som följer av kontraktet.
Källa: DokuMera.se
KONTRAKTSTID
I kontraktshandlingarna angiven tid för utförande av kontraktsarbetena eller huvuddel därav.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Den tidsperiod som kontraktet gäller för.
Källa: DokuMera.se
KONTROLLANSVARIG
Den som tidigare benämndes kvalitetsansvarig kallas nu kontrollansvarig, vilket bättre stämmer med arbetsuppgifterna. Den kontrollansvarige och byggherren ska upprätta ett förslag till kontrollplan. Den kontrollansvarige ska se till att kontrollplanen följs på byggarbetsplatsen och att nödvändiga kontroller utförs.
Den kontrollansvarige ska tillsammans med byggherren ta fram ett förslag till kontrollplan. Vid rivningsåtgärder ska den kontrollansvarige biträda vid inventeringen av farligt avfall och annat avfall. Han eller hon ska se till att kontrollplanen följs och att nödvändiga kontroller utförs. Vid avvikelser från kontrollplanen ska den kontrollansvarige informera byggherren och vid behov meddela byggnadsnämnden.
Den kontrollansvarige ska närvara vid tekniska samråd, besiktningar och andra kontroller samt vid byggnadsnämndens arbetsplatsbesök. Han eller hon ska också dokumentera sina byggplatsbesök, notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen inför slutbesked och ge ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för slutbesked.
Källa: Boverket.se
KONTROLLPLAN
En kontrollplan ska beskriva vilka kontroller som behöver utföras för aktuella byggnadsåtgärder, vem som ska göra kontrollen och vilka av kontrollerna som kan kräva särskilda sakkunniga för kontrollen. Planen ska också ange mot vad kontrollen ska ske (ex. viss punkt i BBR).
De nya bestämmelserna innebär att det ställs tydligare och utökade krav på kontrollplanens innehåll. Kontrollplanen bör omfatta:
– vad som kontrolleras,
– vem som kontrollerar,
– mot vad kontrollen görs,
– på vilket sätt kontrollen utförs och
– resultatet av kontrollen.
Källa: Boverket.se
KOPPLING
Don som inte är rördel och som används vid fogning av rörledningar med kopplingsfog.
KOPPLINGSLEDNING
(I va-installation:) vattenledning som ansluter vattenuttag till fördelningsledning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Rörledning till ett tappställe eller radiator.
KORROSION
Angrepp (på material) genom kemisk, oftast elektrokemisk, reaktion med omgivande medium.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Korrosion (från latinets corrodere som betyder fräta sönder), frätning, innebär att ett material, vanligtvis en metall, löses upp genom en kemisk reaktion med omgivningen. Även andra material än metaller, så som plaster eller keramer, kan teoretiskt sett korrodera. I allmänhet räknas dock enbart metaller till de material som korroderar. Korrosion har sin grund i de olika materialens molekylära strukturer. Metaller skapas ur olika mineraler såsom järnockra eller limonit. Metallen blir då till sin grundstruktur instabilare än ursprungsmineralen. Metallens inre krafter gör att metallen bryts ner till en stabilare förening, mer lik ursprungsmineralen.
Vid korrosion behöver det inte nödvändigtvis bildas korrosionsprodukter utan korrosionsprodukten kan lösas i oxidationsmedlet. Korrosion kan ske i en omgivning av såväl luft som vatten, men även i kemiska lösningar, med mera.
Källa: Wikipedia.se
KPI
Se konsumentprisindex.
KRAVSPECIFIKATION
Handling som redovisar de krav som ställs på en byggnad eller anläggning med hänsyn till den planerade verksamheten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En produktspecifikation eller kravspecifikation har till uppgift att tydligt specificera mått och övriga krav som ställs på en produkt eller tjänst. Dessa krav sammanställs i ett dokument som sammanfattar beställarens önskemål och krav på funktionen eller produkten som ska framställas. Vanligen är det en köpande kund som gör specifikationen för att säkerställa kvaliteten på en produkt som säljaren eller tillverkaren levererar.
Inom produktutveckling och utveckling av tjänster används kravspecifikationen som ett styrande dokument för hur befintliga eller nya produkter ska utformas. Under utvecklingsprocessen kontrolleras framtagna förslag gentemot kravspecifikationen för att bekräfta att kraven uppfylls. Uppfylls de inte bearbetas detaljer eller koncept tills önskvärt resultat framställts.
En produktspecifikation talar om hur produkten ska te sig för att möta konkurrenter och kundkrav. För att få fram en produktspecifikation får man gå igenom olika steg;
1.Lista möjliga mätpunkter hos produkten.
2.Benchmarking, d.v.s. sök information hos redan existerande produkter. 3.Fastställ ideala mått och acceptabla värden hos produkten.
4.Återkoppling, stämmer specifikationen överens med kundkraven?
Källa: Wikipedia
KRYPGRUND
Se kryputrymme
KRYPUTRYMME
Ventilerat utrymme med låg höjd under bottenbjälklaget, åtkomligt för inspektion och underhåll.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En krypgrund är en typ av grundläggning för hus som bygger på att en ventilerad eller oventilerad luftficka skapas mellan markytan och bjälklaget. Luftfickan isolerar huset från markens kyla. Krypgrunden kallas ibland felaktigt för torpargrund.
Hus med krypgrund som saknar erforderligt fuktskydd kan råka ut för fuktrelaterade problem varför en oskyddad uteluftsventilerad krypgrund idag anses som en riskkonstruktion. En grund ska stå emot tjälhävning och marksättningar, bära upp lasten av byggnaden, samt vara värmeisolerande och radonsäker. Det är viktigt att grunden utförs med omsorg för att vara fuktsäker, och att man tänker på detta redan vid en fuktsäkerhetsprojektering av den framtida grunden.
Källa: Wikipedia
KULÖR
Egenskap hos material att reflektera eller släppa igenom ljus med viss våglängdssammansättning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kulör, eller kulörton, refererar till gradering av färger inom det optiska spektrumet (synliga spektrumet) av ljuset. Kulör kan även referera till en speciell färg inom detta spektrum som definieras av dess dominanta våglängd. En färg definieras av dess ljusvågs våglängdsintervall. En våglängdsintervall inom 565–590 nm definieras som gult.
Av CIE:s definitioner av kulörton, mättnad (eng. saturation) och ljushet (eng. brightness), definieras kulör som:
Attribut för ett visuellt intryck för vilken en area uppfattas vara av färgen röd, gul, grön och blå, eller en kombination av två av dem.
Termen kulör kan också definieras som “upplevd färg” och även innefatta upplevelsen av akromatiska färger (d.v.s. svart, vitt och grått).
Källa: Wikipedia.se
KV
Tappkallvatten.
Tappvatten som inte är värmt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kallvatten är det kranvatten som kommer ur kallvattenkranen och som inte värmts upp till tappvarmvatten.
Källa: Wikipedia
KVALITET
Alla sammantagna egenskaper hos en produkt som ger dess förmåga att tillfredsställa uttalande eller underförstådda behov.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kvalitet (även kvalité) avser värdet av egenskaper som objekt, subjekt eller aktiviteter har. Begreppet kan åsyfta det inre värdet av en materiell produkt (exempelvis råvaror, konstruktion, produktionsprocess), en tjänst eller verksamhet (utbildning, forskning, behandling), ett verk (tidningsartikel, konstverk, musikinspelning, fotografi), eller en person eller grupp (chefer, konstnärer, studenter). Att eftersträva hög kvalitet sätts ofta i motsats till hög kvantitet, det vill säga ett stort antal objekt eller subjekt som berörs av en aktivitet. Begreppet är besläktat med klass, rang, kvalificerad. Kvalitet kan utvärderas, mätas och systematiskt förbättras genom kvalitetssäkring, kvalitetsarbete eller kvalitetsteknik.
Källa: Wikipedia
KVALITETSPLAN
Handling som anger särskilda kvalitetspåverkande åtgärder för att säkerställa entreprenadens kontraktsenliga utförande.
Kvalitetsplanen kan exempelvis ange aktiviteter som krävs för att säkerställa och beskriva systematiken i kvalitetsarbetet.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
KVALITETSSÄKRING
Alla planerade och systematiska åtgärder nödvändiga för att ge tillräcklig tilltro till att en produkt kommer att uppfylla givna krav på kvalitet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Kvalitetssäkring innebär att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs som säkrar kvaliteten på de objekt som kvalitetssäkras.
Med kvalitetssäkring menas i grund och botten att ett företag har tagit fram, dokumenterat och följer processer för sitt arbete samt tagit fram och använder olika verktyg till stöd i detta arbete.
Kvalitetssäkring av en organisation kan certifieras enligt standarder som till exempel ISO 9001 och ISO/TS16949. Organisationen vänder sig till ett certifieringsorgan för att få sitt ledningssystem kontrollerat och certifierat enligt någon ISO-standard. Som bevis på att företaget uppfyller de krav som standarden sätter, blir företaget certifierat av ett oberoende certifieringsorgan.
Källa: Wikipedia
KÄLLARE
Våning som till övervägande del är belägen under omgivande markyta.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Källare kan finnas i hus och utgörs av våningsplan som ligger under markytan. I bostadshus finns oftast bara en källarvåning. En del hus, oftast större byggnader som till exempel sjukhus, kan ha mer än ett källarplan. I källarplanen under större sjukhus kan underjordiska tunnelsystem, så kallade kulvertar som binder samman olika byggnader på exempelvis ett sjukhusområde finnas.
Källa: Wikipedia
KÄLLARVÅNING
Våning som till övervägande del är belägen under omgivande markyta.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Den omgivande marknivån ligger över golvnivån.Hela ytan i en källarvåning räknas som biyta. Utrymme med begränsad användning – oavsett typ av våningsplan.
Källa: Wikipedia
L
LAMELLHUS
Hus som har två eller flera våningar över mark och minst två trapphus och som inte är vinklat eller sammanbyggt i tomtgräns med hus på grannfastighet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett lamellhus är en typ av lägre hyreshus, uppfört som en friliggande byggnadslänga. Våningarna beträds från trapphus, men ofta utan hiss. Ett lamellhus kan betraktas som en sorts radhus för flerfamiljsboende. Smalhus är en variant av lamellhus. Om längan är högre än fyra våningar, kategoriseras det normalt som skivhus. Denna hustyp blev vanlig i och med modernismen under 1930-talet och arrangerades ofta i grupper ställda i rät vinkel och parallellt med varandra. Till en början byggdes dessa i en strikt funktionalistisk stil med platt tak och putsade fasader, men de kom senare att anpassas till regionala skillnader. Till exempel fick de i Sverige ofta sadeltak och tegelfasader.
Källa: Wikipedia
LAMINAT
Formvara som är uppbyggd av flera skikt med likvärdig tjocklek vilka är förenade med varandra.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Laminat är ett material som består av flera olika skikt som sitter ihop ovanpå varandra. Plywood är en typ av trälaminat medan spånskiva inte är det. Högtryckslaminat är en laminatbeläggning på en träskiva med varierande estetiska mönster. Laminatgolv är ett annat användningsområde eller moduler för tak- samt väggbeklädnad.
Källa: Wikipedia
LANTERNIN
Helt eller delvis glasad konstruktion på tak, avsedd för insläpp av ljus, ibland även för ventilation.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Lanternin betecknar inom arkitektur en rund eller polygonal turell (litet torn) med fönster, som kröner ett tak eller en kupol. Inom modern arkitektur används gärna lanteriner för dagsljusinsläpp genom taket. Utformningen kan variera starkt.
Källa: Wikipedia
LASTGATA
Gata avsedd för lastning och lossning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LEGIONELLA
Bakterier som finns i sötvatten, till exempel i grund och ytvattentäkter. Legionärssjuka är en lunginflammation orsakad av legionellabakterier.
Legionella är ett släkte av gramnegativa bakterier i familjen Legionellaceae. Flera legionellaarter kan orsaka legionärssjukan och pontiacfeber. Den vanligaste arten är Legionella pneumophila.
Bakterierna trivs bäst vid en vattentemperatur på 40 grader celsius. För att döda bakterierna behöver man hetta upp vattnet till över 50 grader.
Vid 50 grader kan det dröja många timmar innan alla Legionellabakterier dött.
Vid 60 grader dör de på omkring tio minuter.
Vid 70 grader tar det mindre än 1 minut.
Källa: Wikipedia
LEVERANTÖR
Person eller företag som tillhandahåller till exempel en vara; tillverkare, importör, grossist eller underentreprenör.
En leverantör är en aktör som utför en prestation (till exempel en utförd tjänst eller vara) mot en motprestatoin (i regel mot ett överenskommet pris enligt avtalslagen)
Källa: Wikipedia
LIMTRÄ
Material som består av flera hoplimmade lameller med fibrerna orienterade i elementets längdriktning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Limträ består vanligtvis av 45 mm tjocka lameller av konstruktionsvirke som limmas samman. På detta sätt är det möjligt att tillverka större limträelement än det går att såga konstruktionsvirke. Limträ är också starkare än konstruktionsvirke. Konstruktionsvirkets hållfasthet begränsas av defekter, exempelvis kvistar, i ett visst snitt. Då limträ består av flera lameller minskar sannolikheten att flera defekter finns koncentrerade i samma snitt. Limträ är även starkare än stål i förhållande till egenvikten.
Källa: WIkipedia
LJUDABSORPTION
Reducering av ljudenergin genom energiupptagning hos ett ämne.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ljudabsorption är ett viktigt begrepp inom rumsakustiken. Då energin i en ljudvåg absorberas i ett material, på grund av värmeförluster så dämpas ljudet.
I inomhusmiljöer och på arbetsplatser där ett större antal personer vistas används ofta ljudabsorbenter i form av vita plattor av mineralull eller liknande i taket. Dessa ska fungera så att de absorberar ljudet och ska hindra det från att spridas i så stor utsträckning som möjligt. På så sätts minskas efterklangen i rummet, vilket kan bidra till en bättre arbetsmiljö.
Ljudabsorbenter brukar indelas i tre olika typer beroende på hur de fungerar:
– Porös absorbent, som består av mineralull eller liknande fibermaterial och fungerar bra vid höga frekvenser; Det finns också tjockare porösa ljudabsorbenter vilka sätts i hörn och där fungerar väl även mot låga frekvenser.
– Resonans-absorbent (ibland Helmholtz-absorbenter), som är perforerade med hål eller slitsar där en resonans sker tillsammans med den bakomliggande luftvolymen (en Helmholtz resonator), fungerar bäst vid lägre frekvenser;
– Panel-absorbent eller membran-absorbent, där resonans sker med hjälp av en panel eller ett membran, fungerar bäst vid låga frekvenser.
Källa: Wikipedia
LJUDDÄMPNING
Reducering av ljudenergins spridning med hjälp av Ijudabsorption eller Ijudreflektion.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
“Att energi inte försvinner är idag en välkänd sanning. När vi talar om ljuddämpning innebär det att ljudet antingen övergår till värme eller att ljudenergin förflyttas till områden där den gör mindre skada.
Källa: Swerea.se
LJUDISOLERING
1. Material som har förmåga att begränsa ljudgenomgång.
2. Minskning av ljudöverföring.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ljudisolering, anordning, skärm eller vägg som hindra spridning av oönskat ljud, det vill säga buller. Man skiljer på ljudisolering och ljudabsorption, som har med minskning av ljudenergi med hjälp av värmeförluster att göra (det vill säga att ljudenergin omvandlas till värme).
Källa: Wikipedia
LJUDKLASS
(Om dörrar:) indelning med avseende på ljudisoleringsförmåga.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LJUDNIVÅ
Vägt medeltal av ljudtrycksnivån för ljud inom det hörbara frekvensområdet. Ljudnivån bestäms med Ijudnivåmätare.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett ljuds ljudnivå är dess styrka uttryckt i decibel (dB). Ljudets styrka kan uttryckas i olika fysikaliska storheter, så som ljudtryck och ljudintensitet. Man talar därför om ljudtrycksnivå och ljudintensitetsnivå, etc.
Ljudnivån är relativ på så vis att det för mätning behövs ett referensvärde. Detta är valt så att det är i närheten av hörseltröskel (vid frekvensen 1000 Hz), vilket är det lägsta ljud en normalhörande människa kan uppfatta.
Källa: Wikipedia
LJUSARMATUR
Komplett utrustning (lamphållare, kupor, armar o d) för en eller flera glödlampor, urladdningslampor eller andra ljuskällor.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Armatur – bland annat elektriska anslutningsdon, sockel och annan teknisk utrustning för att ljuskällan skall fungera.
Källa: Wikipedia
LOA
Lokalarea, bruksarea för lokalutrymmen. Dessa utrymmen är inrättade för annat ändamål än boende och är inte övrigt utrymme.
Bruksarea för utrymme inrättat för annat ändamål än boende.
Källa: DokuMera.se
LOFTGÅNG
Långsträckt balkong längs en byggnads fasad med direkt tillträde till lägenheterna.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Svalgång, långsträckt balkong längs en byggnads fasad, försedd med en eller flera entréer.
Källa: Nationalencyklopedin
LOFTGÅNGSHUS
Hus försett med en eller flera loftgångar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett loftgångshus eller svalgångshus är flerfamiljshus i två eller fler våningar, där entré till lägenheterna inte sker via ett trapphus utan istället via en lång gång på utsidan av huset. Gången kallas loft- eller svalgång och är öppen och utan uppvärmning, en per våningsplan som går längs med hela fasaden. Den kan liknas med en stor gemensam balkong. Byggnadstypen blev i Sverige vanlig under miljonprogrammet och togs fram för att minska kostnaderna för trapphus och hiss, samt som en social åtgärd tänkt att öka kontakten mellan de boende. Nackdelar med byggnadstypen är att loftgången gör att ljusinfallet i lägenheterna minskar, samt att personer som passerar förbi på loftgången har insyn i lägenheten. Därför placeras oftast, utöver entrén, badrum med insynsskyddade fönster och kök ut mot loftgången.
Källa: Wikipedia
LOKALAREA
LOA, bruksarea för lokalutrymmen. Dessa utrymmen är inrättade för annat ändamål än boende och är inte övrigt utrymme.
Bruksarea för utrymme inrättat för annat ändamål än boende.
Källa: DokuMera.se
LUFTBEHANDLING
Behandling av luft genom luftberedning, distribution och luftväxling.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LUFTDON
Don som utgör gräns mellan behandlat utrymme och kanalsystem och som vanligen är avsett att åstadkomma viss luftrörelse i vistelsezonen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LUFTKYLARE
Värmeväxlare för minskning av lufts temperatur och i många fall även vatteninnehåll.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
LUFTNINGSLEDNING
Ledning för tryckutjämning i och luftning av avloppsledningar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LUFTSLUSS
Utrymme med minst två dörrar som ingår i en förbindelseväg och som kan passeras utan att mer än en dörr behöver vara öppen samtidigt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En luftsluss är en anordning som tillåter människor och föremål att passera mellan en tryckbehållare och dess omgivning, samtidigt som trycket i behållaren hålls relativt stadigt samt luftförluster minimeras. Slussen består av en liten kammare med två lufttäta dörrar i serie som inte kan öppnas samtidigt.
En luftluss kan även användas för passage mellan miljöer som innehåller olika gaser snarare än olika lufttryck, för att minimera eller förhindra gasernas sammanblandning.
Källa: Wikipedia
LUFTVÄRMARE
Värmeväxlare för ökning av lufts temperatur.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LUFTVÄXLING
Utbyte av luft.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
LUKTLÅS
Anordning som hindrar lukt att tränga ut ur avloppsinstallations inloppsöppningar.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer
LYFTPLAN / LYFTNINGSPLAN
Även betalningsplan. Handling med föreskrifter om den ordning som gäller för betalning
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Vanligtvis den plan enligt vilken beställaren av en byggnadsentreprenad skall betala likvider för det utförda arbetet.
Källa: Nationalencyklopedin
LÅGHUS
Hus med högst tre våningar över mark.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
M
MATVRÅ
Mindre utrymme i anslutning till kök eller kokvrå avsett för måltider.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
MARKLOV
Skriftligt tillstånd av byggnadsnämnd att utföra schaktning, fyllning, trädfällning eller skogsplantering.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Marklov är ett särskilt tillstånd att schakta, gräva eller fylla upp så att höjdläget för tomter eller mark för allmän plats ändras avsevärt. Rivningslov är tillstånd att riva en byggnad helt eller delvis och krävs inom detaljplan. Även dessa lov beslutas av byggnadsnämnden. Förhandsbesked är en bindande förhandsprövning från byggnadsnämnden om bygglov kan påräknas eller inte. Vid förhandsbesked kan handlingarna vara enklare, exempelvis behövs i regel inga ritningar som visar byggnadens utseende.
Källa: Wikipedia
MILJÖPLAN
Handling som anger särskilda åtgärder för att säkerställa gällande miljökrav.
Miljöplanen kan exempelvis ange vilka åtgärder som kommer att vidtas vid val av arbetsmetodik och byggmaterial, materialhantering, källsortering och omhändertagande av avfall.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
MOTTAGNINGSKONTROLL
Kontroll av varor e d i samband med mottagning på byggplatsen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Med mottagningskontroll avses i denna författning byggherrens kontroll av att
material och produkter har förutsatta egenskaper när de tas emot på byggplatsen.
Källa: Boverket.se
MUFF
Anordning med sammankopplande, omslutande eller förstärkande funktion t.ex. en hylsa, utvidgning e.d. som kopplar samman rör. Ordet används främst för muff i rörsystem med muff-fog, dels för avstick på rörledning där avtappningsdon, avledare e.d. ska monteras.
MÄNGDFÖRTECKNING
Förteckning över mängder av skilda slag med eller utan beskrivning av utförande, funktion eller kvalitet.
En mängdförteckning kan exempelvis omfatta mängder av arbetsprestationer, hjälpmedel, material eller varor.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Mängdförteckningar är systematiserade upp-ställningar av arbetet och omfattar allt inbyggt material men även vissa hjälparbeten som ingår ett byggprojekt. För uppmätning av mängderna från ritningar m.m. krävs branschspecifika mät-regler som anger både vad som mäts och hur det skall mätas. De är grunden till kalkyler i olika skeden av byggprocessen.
Källa: bygganalys.se
MÖGELPÅVÄXT
Kartongskiktet på gipsskivor är känsligt för påväxt av giftigt s.k. pappersmögel (Stachybotrys chartarum) som kan utvecklas bakom tätskikt. Vid ingrepp (renovering/ rivning) av våtrumsväggar med kartonggipsskivor krävs skyddsutrustning; skyddskläder och partikelfilter 3.
Normalt utgör dock möglet ingen risk för de boende så länge det finns bakom
plattor och tätskikt. Även mycket små fuktmängder, som vid läckage vid felaktiga infästningar och liknande, kan starta påväxten. Gäller oberoende av tätskiktstyp.
Källa:
Det finns många olika slags mögelsvampar. En vanlig typ är svartmögel, som genom sin färg framträder tydligt på ljusa underlag. De här svamparna växer i ytskiktet och förstör egentligen inte underlaget annat än utseendemässigt. Det som syns är de mörka sporerna, medan svamptrådarna (myceliet), som utgör den egentliga svampen är ofärgade.
Hur uppkommer mögel?
Mögel uppkommer även på virke som lagras på olämpligt sätt, till exempel om det ligger oskyddat under längre tids nederbörd. När virket har köpts ska det således inte ligga oskyddat, särskilt inte under den varma årstiden. Har det regnat på virket och det är fuktigt ute, börjar snart mögelsvampar, eller blånadssvampar att växa. Vanligtvis kommer möglet först och därefter blånad. Lagras virket i blött tillstånd ännu längre kan röta uppstå. Man ska inte heller täcka över virke med presenning så att denna går ända ner till marken. Markfukten medverkar till att svampar börjar växa. Virket ska täckas men ligga luftigt. Virke utomhus ska alltid läggas på underlag så att det kan ske en luftväxling under presenningen. Färgens funktion är att försköna och skydda fasaden. Men färg är inte ett bekämpningsmedel och kan därmed inte ge garanterat skydd mot mögel. Problemet kommer sannolikt att öka i och med ett skifte till blötare somrar med sammanhängande längre perioder av fuktigare och varmare höstar och vintrar.
Källa: alcro.se
N
NETTOAREA
NTA: area av mätvärt utrymme (rum). begränsad av de omslutande byggnadsdelamas insida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Nettoarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas insida och inkluderar liksom bruksarean inredningsenheter som köksskåp och garderobsskåp samt friliggande rör och ledningar och uppvärmningsanordningar som radiatorer, öppna spisar eller kakelugnar, dock inte innerväggar eller lägenhetsskiljande väggar. Nettoarean avser med andra ord golvyta.
Nettoarean och bruksarean används exempelvis i samband med redovisning av temperaturreglerade utrymmen. Nettoarean för enstaka rum kan även kallas “rumsarea”
Källa: WIkipedia
NOCK
Horisontal skärning mellan två från varandra lutande takfall.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Taknock eller takås är den del av ett sadeltak där takfallen möts, det vill säga normalt den högsta punkten på ett tak.
Källa: Wikipedia
NORMFLÖDE
1. (för tappvatten:) riktvärde för storleken av det vattenflöde som för betryggande funktion normalt skall kunna erhållas vid tappventil eller annan utloppsarmatur.
2. (för spillvatten:) riktvärde för flöde från avloppsenhet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
De olika tappställenas normflöden är underlag för dimensionering av tappvattenledningar oavsett dimensioneringsmetod.
Källa: vvshandboken.se
NOT
Längsgående rännformig fördjupning i kanten av t ex bräda, avsedd för fogning tillsammans med fjäder.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
NOTAT VIRKE
Virke med not i båda kantsidoma.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
NTA
Nettoarea: area av mätvärt utrymme (rum), begränsad av de omslutande byggnadsdelamas insida eller annan för mätvärdhet angiven begränsning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Nettoarean begränsas av de omslutande byggnadsdelarnas insida och inkluderar liksom bruksarean inredningsenheter som köksskåp och garderobsskåp samt friliggande rör och ledningar och uppvärmningsanordningar som radiatorer, öppna spisar eller kakelugnar, dock inte innerväggar eller lägenhetsskiljande väggar. Nettoarean avser med andra ord golvyta.
Nettoarean och bruksarean används exempelvis i samband med redovisning av temperaturreglerade utrymmen. Nettoarean för enstaka rum kan även kallas “rumsarea”
Källa: WIkipedia
NYBYGGNAD
Uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats,
Källa: Plan och bygglagen (2010:900)
NYTTJANDERÄTT
(Inom fastighetsrätten:) rätt för fysisk eller juridisk person att nyttja fastighet, byggnad eller annan anläggning eller del därav.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Nyttjanderätt är, enligt juridisk terminologi, rättigheten att begagna någonting som ägs av någon annan, och ibland även rätten att tillgodogöra sig eventuell inkomst från sånt nyttjande.
Till nyttjanderätt hör sådant som arrende och under historisk tid vad som reglerades av privilegier med hänsyn till regale för vilket den som nyttjade egendomen fick betala avrad.
Nyttjanderätt är en av de centrala beståndsdelarna av upphovsrätt, så central att de två begreppen ofta används som synonymer. Nyttjanderätten är dock inom upphovsrätten rätten att nyttja, vidaresprida och dra ekonomisk fördel av upphovsmannens verk – det som inom upphovsrätten ofta kallas de ekonomiska rättigheterna, till skillnad från skaparens ideella rättigheter (rätten att erkännas som verkets upphovsman och rätten att motsätta sig att verket vandaliseras och/eller används på ett sådant sätt att upphovsmannens anseende kan skadas).
Andra typiska former av nyttjanderätt finns i de flesta hyres- och leasingavtal, som ju ger brukaren nyttjanderätt under en viss tid av något som ägs av någon annan.
Källa: Wikipedia
O
OBRÄNNBART MATERIAL
Material som vid prövning enligt fastställd metod endast i ringa omfattning avger brännbara gaser och där temperaturhöjningen på provkroppen och i ugnen inte överstiger fastställt värde.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
OMBYGGNAD
Ändring av en byggnad som innebär att hela byggnaden eller en betydande och avgränsbar del av byggnaden påtagligt förnyas,
Källa: Plan- och bygglagen (2010:900)
P
PANTBREV
Av inskrivningsmyndigheten utfärdat bevis om att fastighetsägare på ansökan erhållit inskrivning (inteckning) i sin fastighet av visst belopp.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett pantbrev är ett dokument som används som säkerhet för lån, till exempel bostadslån. Det är utfärdat på ett visst belopp och inom en viss del av det pantsatta objektets värde (inomläget).
Källa: WIkipedia
PANTRÄTT
Rätt som uppstår när en person ställer egendom till annans förfogande som säkerhet för en fordran.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Panträtt (juridisk term) är rätten att i vissa fall realisera egendom som ställts som säkerhet för en fordran, för att ta betalt ur köpeskillingen. Det är en ekonomiskt mycket betydelsefull sakrätt. Den egendom som omfattas av panträtten kallas pant.
För att en frivillig upplåtelse av panträtt (s.k. pantförskrivning) skall gälla gentemot tredje man krävs dels ett pantavtal, dels tradition eller någon form av denuntiation eller registrering. Det senare gäller för hypotek eller om den egendom som skall pantsättas förvaras hos tredje man, exempelvis aktier i avstämningsbolag.
Panträtt som upplåtits genom pantförskrivning kallas konventionell panträtt, i motsats till legal panträtt som uppkommer till följd av lagens krav. En kommissionär som på grund av utförd kommission har en fordran på sin kommittent har legal panträtt i de varor han köpt för dennes räkning.
Källa: Wikipedia
PBL
Plan- och bygglagen, (PBL) är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. PBL innehåller bland annat bestämmelser för alla kommuner, som är skyldiga att upprätta en översiktsplan för hela kommunen. Den 21 juni 2010 beslöt riksdagen att anta en ny Plan- och bygglag efter framlagd proposition 2009/10: 170 “En enklare plan- och bygglag”. Plan- och bygglagen (2010:900) trädde i kraft den 2 maj 2011.
PENTRY
Rum med samma funktion som kök men av mindre storlek och med mindre omfattande inredning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
I små lägenheter kan köksfunktionen vara förminskad i storlek och förlagd till en del av hallen eller vardagsrummet. Denna typ av kök som är mycket kompakt kallas ofta för pentry eller kokvrå och används även i husvagn. Även uppvärmningsköket i exempelvis ett flygplan kallas pentry.
Källa: Wikipedia
PER
PER, PlattsättningsEntreprenörers Riksförening grundades 1954 av de ledande plattsättningsföretagen i syfte att diskutera och utveckla tekniskt bra lösningar samt att vidareutbilda sina medlemmar inom plattsättningsområdet. Idag har PER ca 4000 medlemsföretag.
Tillsammans med Kakelföreningen bildade man 1989 det gemensamma serviceorganet Byggkeramikrådet.
PER var via Byggkeramikrådet med och skapade PER,s Branschregler för våtrum, idag benämnda BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum.
Källa: bkr.se
PERSONALBOD
Tillfällig byggnad eller tillfälligt inrett utrymme i permanent byggnad vid bygge e d som innehåller klädrum, matrum, tvättrum och vid behov även torkutrymme.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
PEX
Tvärbindbar (förnätad) polyetenplast. Används till vattenledningsrör. Se även PP.
PEX är en förkortning för plastmaterialet tvärbunden polyeten, ett material som används främst som isolationsmaterial i elektriska kraftkablar och för rör till tappvatten och värmeinstallationer. Materialet har hög isolationsförmåga och kan användas i kablar för upp till 500 kV, men förekommer också i lågspänningskablar (< 1 kV). För rörledningar uppskattas materialet främst för sin korrosionsbeständinghet och för att det är lätt att installera. Tvärbunden PE (PEX, XLPE) innebär att man förbinder polyetenets långa molekyler med kol- eller kiselatomer. Materialet blir mycket starkare och får bra termiska egenskaper, mjuknar först vid 105-110 °C. PEX har ett brett drifttemperaturintervall, -40 till +90 °C men har även bra resistens mot kemikalier och god slithållfasthet. Källa: Wikipedia
PH-VÄRDE
pH är ett mått på surhet och basiskhet hos en vätska på en skala från 0 till 14, där 7 representerar neutralitet, tal lägre än 7 tilltagande surhet och tal högre än 7 tilltagande basiskhet.
PLAN- OCH BYGGLAGEN
Plan- och bygglagen, (PBL) är en lag i Sverige som reglerar planläggningen av mark, vatten och byggande. PBL innehåller bland annat bestämmelser för alla kommuner, som är skyldiga att upprätta en översiktsplan för hela kommunen. Den 21 juni 2010 beslöt riksdagen att anta en ny Plan- och bygglag efter framlagd proposition 2009/10: 170 “En enklare plan- och bygglag”. Plan- och bygglagen (2010:900) trädde i kraft den 2 maj 2011.
PLÅT
Endimensionellt bestämd formvara av homogent material, oftast metall, med viss styvhet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Plåt är en form på material, oftast metall, som har en stor yta (bredd och längd), i förhållande till dess tjocklek (höjd). Plåt framställs genom valsning där materialet pressas mellan valsar till önskad tjocklek.
Källa: Wikipedia
PP
Polypropen. Används i vattenledningsrör. Hårda till skillnad mot PEX som är böjbara.
Polypropen (PP) är en av de vanligaste termoplasterna. Plasten är uppbyggd av propen och kallas ibland (föråldrat) för polypropylen. Dess glasomvandlingstemperatur är mellan -10 och -20 grader Celsius vilket gör att den i Sveriges kalla vinterväder blir spröd och lätt går sönder. Polypropen har en låg densitet men samtidigt hög hållfasthet och kan färgas. Däremot bryts den ner av UV-strålning såvida den inte behandlats med tillsatser.
Källa: Wikipedia
PRISBASBELOPP
enligt lagen (1962:381) om allmän försäkring.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Prisbasbeloppet (tidigare basbeloppet) räknas fram på grundval av ändringarna i det allmänna prisläget enligt bestämmelserna i socialförsäkringsbalken (SFS 2010:110). Beräkningarna görs med utgångspunkt i förändringen av konsumentprisindex och fastställs för helt kalenderår. Mellan 1960 och 1981 fastställdes basbeloppet för en månad i sänder på grundval av ändringarna i det allmänna prisläget två månader tidigare. Prisbasbeloppet avrundas till närmaste hundratal kronor.
Källa: scb.se
PUTS
Tunt ytskikt av bruk, anbringat på mur, vägg, innertak o d.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Puts är ett tunt ytskikt av bruk på till exempel byggnader, invändigt och utvändigt. Putsen, putsbruket, har använts som fasadmaterial sedan antiken. Putsens syfte är att hålla ihop konstruktioner, skydda den bakomliggande väggen samt att ge en vacker yta.
Putsbruk består av bindemedel, ballast och vatten. Ballasten är vanligen sand, bindemedlet är olika proportioner av till exempel cement, gips, kalk eller plast. Putsbruk delas in i hållfasthetsklasserna A-E, där A är hårdast och E mjukast. Det som avgör hårdheten i vanlig fasadputs är blandningen cement/kalk. B- och C-bruk är idag vanligast vid putsning. D och E används främst till äldre byggnader.
Källa: Wikipedia
PVC
Polyvinylklorid. Plastmaterial som används i t.ex. våtrumsmattor.
Polyvinylklorid (PVC) är en av de vanligaste plastsorterna, som tillsammans med Polyeten (PE), Polypropen (PP) och Polystyren (PS) kallas bulkplaster. Det är en polymer som är uppbyggd av flera sammanbundna vinylkloridmolekyler. Det är en termoplast som tillverkas genom att man adderar klor till eten, och det är en av basplasterna. Sedan den uppfanns på 1930-talet har den ofta använts inom byggnadsindustrin. Användningsområden där är bland annat rör, höljen till elektriska kablar och kompositfönster.
Ett material som bara innehåller polyvinylklorid är relativt styvt, därför tillsätter man en mjukgörare ex. DOP till polymeren. Mjukgöraren avdunstar långsamt, vilket ger materialet den typiska “plastlukten”. Avdunstningen gör att materialet utarmas på mjukgörare, och det från början mjuka föremålet blir successivt allt styvare. En stor mängd stabilisatorer kan också tillsättas under tillverkningsprocessen för önskat resultat.
Källa: Wikipedia
R
RADHUS
Småhus som ingår i en grupp bestående av minst tre hus som är direkt sammanbyggda med varandra i en rad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Radhus betecknar bostadshus som är sammanlänkade i ytterväggarna. Det är en mycket vanligt förekommande förortsbebyggelse i Storbritannien, Tyskland och Skandinavien. De första radhusen byggdes i Paris så tidigt som 1605–1612, och nådde England på 1600-talets andra hälft i samband med återuppbyggnaden av London efter den stora branden. I industrialismens England ökade användningen av radhus kraftigt i form av arbetarbostäder där samma form återupprepades flera gånger längs gatan. Många samhällsbyggare och arkitekter var skeptiska till radhuset som boendeform långt in på 1940-talet. Under 1950-talet tog radhusbyggandet fart i Sverige, främst för att de var så yteffektiva när städerna expanderade. Tidiga radhus från 1900–1960 talen har på senare år blivit en allt mer eftertraktad boendeform i storstäderna. Främst arkitektritade 1930- och 1950-talshus har kommit på modet.
Källa: Wikipedia
RADIATOR
Värmare som utsänder värme genom självdrag och strålning.
Radiator eller värmeelement är en anordning för att värma upp inomhusluft.
Radiatorer är i allmänhet elektricitets- eller varmvattendrivna. Äldre radiatorer i system med vattenburen värme utfördes i regel som sektionsradiatorer. Numera tillverkas dock nästan uteslutande panelradiatorer. Det finns även andra sätt att värma luft inomhus, som till exempel konvektorer.
Tvärtemot vad namnet antyder sker bara en mindre del av värmeöverföringen från radiatorn genom strålning (radiation). Merparten av värmen överförs istället till luften genom konvektion.
Källa: Wikipedia
RADON
Grundämne med atomnummer 86 och den kemiska beteckningen Rn. Radon är en radioaktiv gas. Den förekommer i naturen som en sönderfallsprodukt av radium.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Radon är ett grundämne, en radioaktiv ädelgas, med beteckning Rn och atomnummer 86. Den vanligast förekommande isotopen är radon-222, som bildas vid sönderfall av radium-226 och ingår i den sönderfallskedja som börjar med uran-238 och slutar med bly-206. Då radon har en halveringstid på 3,8 dagar, sprids gasen lätt, till exempel från uran- och radiumhaltig berggrund in i hus. Radongasen i sig är inte farlig, men då den sönderfaller avges skadlig joniserande strålning, främst i form av alfapartiklar. Sönderfallsprodukterna av radon kallas för radondöttrar.
Källa: Wikipedia
REFERENSOBJEKT
Byggnad, anläggning eller installation, vilken helt eller i bestämt avseende åberopas som förebild för det avsedda objektet.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
REGLERING
Sluten styrning där man på grundval av mätning av en utstorhet, den reglerade storheten, och jämförelse av denna med en instorhet, referensstorheten, strävar att bringa den reglerade storheten att anta ett mot referensstorheten nära svarande värde, oberoende av störstorheter som påverkar objektet.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
En reglering är en statlig bestämmelse som inte låter den fria marknaden fungera fullt ut. Exempel på regleringar är minimilöner, hyresregleringar och miljö-, hälso- och arbetarskyddsbestämmelser.
Källa: Wikipedia
RELAINING
En vanlig felstavning av ordet relining eller som det kallas på svenska, rörinfodring.
Relining:
Teknik för att förlänga rörs livslängd. Förekommer i två varianter: strump- och sprutrelining. Rören rengöres och eventuella skador åtgärdas därefter behandlas rören invändigt.
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Den används både för rör inom byggnader och för rör i mark.
Traditionellt har rörledningssystem renoverats genom att VA-stammarna (i till exempel kök och badrum) helt enkelt byts ut mot nya rör, ett så kallat stambyte. Ett traditionellt byte av avloppsrör är ett omfattande ingrepp, där väggar och golv måste bilas upp för att vatten- och avloppsledningarna ska kunna friläggas. Det kan även innebära att de boende måste evakuera bostaden under tiden arbetet utförs. Under 1990-talet började man söka efter ett alternativ till de omfattande arbetena, och idag finns flera olika metoder där rörens insida renoveras med olika material och metoder. Fördelarna med relining jämfört med en traditionell renovering är bortsett från de lägre kostnaderna bland annat mindre materialåtgång och minskade transporter.
En relining förlänger rörens livslängd och är ett komplement till en traditionell renovering men kan aldrig ersätta en traditionell renovering.
Källa: Wikipedia
RELATIONSHANDLING
ska visa det verkliga utförandet av det färdiga byggnadsverket. Även de åtgärder som har skett under byggtiden, men som tidigare inte blivit införda på ritningarna.
En handling som visar det verkliga utförandet av ett byggnadsverk i form av ritningar och tekniska beskrivningar.
Källa: DokuMera.se
RELINE
Slang för “relining” dvs teknik för att förlänga rörs livslängd. Förekommer i två varianter: strump- och sprutrelining. Rören rengöres och eventuella skador åtgärdas därefter behandlas rören invändigt.
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Den används både för rör inom byggnader och för rör i mark.
Traditionellt har rörledningssystem renoverats genom att VA-stammarna (i till exempel kök och badrum) helt enkelt byts ut mot nya rör, ett så kallat stambyte. Ett traditionellt byte av avloppsrör är ett omfattande ingrepp, där väggar och golv måste bilas upp för att vatten- och avloppsledningarna ska kunna friläggas. Det kan även innebära att de boende måste evakuera bostaden under tiden arbetet utförs. Under 1990-talet började man söka efter ett alternativ till de omfattande arbetena, och idag finns flera olika metoder där rörens insida renoveras med olika material och metoder. Fördelarna med relining jämfört med en traditionell renovering är bortsett från de lägre kostnaderna bland annat mindre materialåtgång och minskade transporter.
En relining förlänger rörens livslängd och är ett komplement till en traditionell renovering men kan aldrig ersätta en traditionell renovering.
Källa: Wikipedia
RELINING
för att förlänga rörs livslängd. Förekommer i två varianter: strump- och sprutrelining. Rören rengöres och eventuella skador åtgärdas därefter behandlas rören invändigt.
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Den används både för rör inom byggnader och för rör i mark.
Traditionellt har rörledningssystem renoverats genom att VA-stammarna (i till exempel kök och badrum) helt enkelt byts ut mot nya rör, ett så kallat stambyte. Ett traditionellt byte av avloppsrör är ett omfattande ingrepp, där väggar och golv måste bilas upp för att vatten- och avloppsledningarna ska kunna friläggas. Det kan även innebära att de boende måste evakuera bostaden under tiden arbetet utförs. Under 1990-talet började man söka efter ett alternativ till de omfattande arbetena, och idag finns flera olika metoder där rörens insida renoveras med olika material och metoder. Fördelarna med relining jämfört med en traditionell renovering är bortsett från de lägre kostnaderna bland annat mindre materialåtgång och minskade transporter.
En relining förlänger rörens livslängd och är ett komplement till en traditionell renovering men kan aldrig ersätta en traditionell renovering.
Källa: Wikipedia
RENOVERING
Förändring av en byggnad, en byggnadsdel, en installation e d till ett skick som ur funktionssynpunkt är jämförbart med nytt skick.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Renovering (av latinska renovare “förnya”, “återställa”) innebär att man återställer ett föremål som förändrats (försämrats) genom åldring, till ett tekniskt skick som motsvarar nyskick.
Renovering görs även i syfte att höja fastigheters värde. Detta bidrar till en mer attraktiv bostadsmarknad.
Renovering görs av till exempel byggnader, målningar, fordon, möbler, flygplan och skepp.
Källa: WIkipedia
RENSBRUNN
Brunn huvudsakligen avsedd för rensning av anslutande ledningar med utrustning som kan manövreras från markytan.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Rensbrunn är en brunn i ett avloppsvattensystem. Brunnsdiametern är vanligen 225 mm Den används för att ge möjlighet att spola och rensa spillvattenledningarna. Rensbrunnen placeras vanligen vid förbindelsepunkten, det vill säga vid gränsen mellan fastighetsägarens och VA-verkets ansvar. En mindre variant kallas spolbrunn och närmsta större storlek kallas tillsynsbrunn.
Källa: Wikipedia
RENSDON
(Inom va-teknik:) don för att utföra rensning, vanligen av avloppsledning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
RESTAURERING
Förändring av en byggnad, en byggnadsdel e d så att den med avseende på material och utseende motsvarar det ursprungliga skicket eller ett visst förutvarande skick.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Restaurering (av lat. restauro “återställa”) betecknar inom arkitekturen en verksamhet vars huvudsyfte är att återställa en byggnad i ett tidigare skick. Restaurering innefattar ett bevarande av kulturhistoriska eller kulturgeografiskt intressanta värden. Genom en restaurering eftersträvas utan förfalskning ett återställande av den ursprungliga funktionen samt interiör och exteriör.
Källa: Wikipedia
RISKANALYS
bedömning av risker.
Riskanalys (oftast synonymt med säkerhetsanalys och riskvärdering), handlar om att systematiskt använda sig av tillgänglig information för att beskriva och beräkna risker med ett visst givet system. Med hjälp av riskanalys bedöms sannolikheter för olika oönskade händelser och dess konsekvenser. Med det som underlag kan beslut tas och åtgärder vidtas i syfte att minimera dessa risker, som kan vara på lång eller kort sikt. Riskanalys kan göras med hjälp av många olika metoder, som kan vara kvalitativa, semikvantitativa eller kvantitativa.
Källa: Wikipedia
RIVNING
Borttagande av ett byggnadsverk eller en del därav.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Rivning är en aktivitet genom vilken man nedmonterar en (ofta uttjänt) byggnad. Det finns flera anledningar till att man river en byggnad. Den kan till exempel vara gammal och fallfärdig, med hög rasrisk, eller det ska beredas plats för något annat på marken där byggnaden står.
Källa: Wikipedia
RIVNINGSLOV
Skriftligt tillstånd av byggnadsnämnd att riva byggnad eller del av byggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Inom detaljplanelagt område krävs det oftast rivningslov för att riva byggnader eller delar av bygg-nader. Utanför detaljplanelagt område kan det krävas rivningslov om kommunen har bestämt detta i områdesbestämmelser. Utanför områden med detaljplan eller områdesbestämmelser krävs det aldrig rivningslov. Även om rivningslov inte krävs kan det krävas en anmälan till byggnadsnämnden. Vissa byggnader kräver varken rivningslov eller anmälan.
Källa: Boverket.se
RIVNINGSPLAN
Handling som redovisar omfattning och utförande av rivning av byggnad eller anläggning samt hur arbetet skall bedrivas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
ROT
ROT är en akronym för reparation, ombyggnad och tillbyggnad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
ROT-AVDRAG
Ett skatteavdrag på 30 procent, dock max 50 000 SEK, av arbetskostnaden för ROT-tjänster, dvs renoveringar, ombyggnationer och tillbyggnader. Avdraget gäller privatpersoner och räknas ut årsvis.
För mer information om ROT-avdraget, kontakta Skatteverket.
RÖKKANAL
Kanal för bortledande av rökgas från eldstad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
RÖKLUCKA
Lucka för utsläpp av brandgaser till det fria.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En röklucka är en lucka som används för att vädra ut rök och brandgaser. Den korrekta benämningen är brandgasventilator. Kan finnas i t ex trapphus för att användas vid eldsvåda eller för att vädra ut “kall” rök. Andra typer av rökluckor kan finnas i vedeldade badstugor, så kallad rökbastu.
Källa: Wikipedia
RÖR
Långsträckt, ihålig formvara med i stort sett konstant tvärsnitt, vilket i regel är begränsat av två parallella, slutna konturer, oftast runda.
Rör är ihåliga långsmala föremål som oftast har cirkulära tvärsnitt och relativt tunna väggar. Rör är ofta avsedda att leda vätska eller gas och är, enligt dagens tungomålsbruk, styva, till skillnad från slangar som är böjliga. Även andra användningar förekommer, till exempel som konstruktionsmaterial och till ventilation. Rör tillverkas i många olika material.
Källa: Wikipedia
RÖRINFODRING
Svensk översättning av ordet relining, som är en teknik för att förlänga rörs livslängd. Förekommer i två varianter: strump- och sprutrelining. Rören rengöres och eventuella skador åtgärdas därefter behandlas rören invändigt.
Relining eller rörinfodring är ett samlingsnamn på ett flertal metoder för att invändigt renovera rörledningar. Relining innebär att rören rensas och infodras istället för att bytas ut. Den används både för rör inom byggnader och för rör i mark.
Traditionellt har rörledningssystem renoverats genom att VA-stammarna (i till exempel kök och badrum) helt enkelt byts ut mot nya rör, ett så kallat stambyte. Ett traditionellt byte av avloppsrör är ett omfattande ingrepp, där väggar och golv måste bilas upp för att vatten- och avloppsledningarna ska kunna friläggas. Det kan även innebära att de boende måste evakuera bostaden under tiden arbetet utförs. Under 1990-talet började man söka efter ett alternativ till de omfattande arbetena, och idag finns flera olika metoder där rörens insida renoveras med olika material och metoder. Fördelarna med relining jämfört med en traditionell renovering är bortsett från de lägre kostnaderna bland annat mindre materialåtgång och minskade transporter.
En relining förlänger rörens livslängd och är ett komplement till en traditionell renovering men kan aldrig ersätta en traditionell renovering.
Källa: Wikipedia
RÖRSTAMMAR
Vertikala tekniska försörjningsledningar för t.ex. el, tele, vatten och avlopp.
RÖTA
Nedbrytning av trä orsakad av svampar resulterar i förändringar beträffande hållfasthet, densitet, form, kulör och lukt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Röta är ett ord med ursprung i fornsvenskan, som syftar på många olika upplösningsprocesser och tillstånd, som förmultning, förruttnelse, svampangrepp på ved (av brunrötesvampar, vitrötesvampar och mjukrötesvampar), potatisröta, rötning av lin och porös, smältande is.
Källa: Wikipedia
S
SAKSKADA
Skada på föremål.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Sakskador är reella skador på lösa föremål och fast egendom. Skadan behöver inte innebära en total förstörelse av föremålet eller egendomen utan kan bestå i smärre kosmetiska förändringar som egentligen inte försämrat användbarheten exempelvis fläckar på kläder.
Källa: WIkipedia
SAKVARA
Vara som är färdig för en självständig funktion.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En vara som är färdig för en självständig funktion. T ex dörr och kylskåp.
Källa: DokuMera.se
SAMLINGSKANAL
Ventilationskanal till vilken flera anslutningskanaler är anslutna.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SAMLINGSLEDNING
(i va-installation:) avloppsledning till vilken två eller flera anslutningsledningar anslutits.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SAMORDNAD GENERALENTREPRENAD
Entreprenadform där beställaren genomför upphandling som vid delad entreprenad och därefter överför avtalen med ett antal entreprenörer till en entreprenör som får ställning som generalentreprenör.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Varianter på dessa entreprenadformer förekommer. En vanlig sådan är den s k samordnade generalentreprenaden. Beställaren handlar då upp på samma sätt som vid delad entreprenad men överlåter därefter upphandlingen av underentreprenaderna till en generalentreprenör, vanligen byggentreprenören. Denne ansvarar sedan ensam gentemot beställaren såväl för sina egna arbeten som för underentreprenörernas.
Källa: Sabo.se
SANITET
Uttryck för vatten och avlopp.
SANITÄR OLÄGENHET
Störning som kan vara skadlig för människors hälsa och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Numera olägenhet för människors hälsa och miljön, störning som innebär någon form av risk för en enskild persons hälsa eller för miljön.
Källa: Nationalencyklopedin
SBUF
Sveriges Byggutvecklingsfond
Svenska Byggbranschens Utvecklingsfond, SBUF, instiftad 1983, är byggbranschens egen organisation för forskning och utveckling med nära 5000 anslutna företag i Sverige. SBUF verkar för att utveckla byggprocessen så att det skapas bättre affärsmässiga förutsättningar för entreprenörer och installatörer att utnyttja forskning och driva utvecklingsarbete. Bakom SBUF står Sveriges Byggindustrier, VVS Företagen, Ledarna, Svenska Byggnadsarbetareförbundet och SEKO.
Källa: sbuf.se
SCHAKT
(I byggnad) Slutet utrymme med huvudsakligen vertikal utsträckning vilket sträcker sig genom flera våningsplan. Schaktets syfte är vertikala förbindelser av något slag, t.ex. transporter, lednings- och kanaldragning eller genomsläpp för medier (luft, brandrök) eller i specialfall dagsljus. Ofta är flera funktioner med tillhörande höljen och avbalkningar inpassade inom utrymmet i ett och samma schakt. Exempel: hisschakt, ledningsschakt.
Schakt kan ha flera betydelser, men i regel är det en lodrät gång av något slag.
Källa: Wikipedia
SCHAKTNING
Erforderlig lossgörning samt bortlyftning eller förskjutning av jord eller berg.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Undanskaffa jord, sand, sten o.d. genom grävning, sprängning o. borttransportering (i samband med gruv-, byggnads-, väg- l. järnvägsarbete) o. d
Källa: Svenska Akademins ordbok
SERVISCENTRAL
(I elinstallation:) huvudcentral till vilken inkommande servisledning är ansluten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SERVISLEDNING
1. (I va-installation:) ledning som sammanbinder byggnad eller fastighet med förbindelsepunkt.
2. (I elinstallation:) huvudledning med vilken abonnentanläggning ansluts till elleverantörens distributionsnät.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ledning för t.ex. el, vatten, avlopp eller gas mellan fördelningsnätet och den enskilda abonnenten
Källa: Nationalencyklopedin
SIDOANBUD
Anbud för vilket anbudsgivare i förhållande till förfrågningsunderlaget förutsatt ändrad konstruktion eller vara, ändrad arbetsmetod, ändrad byggtid eller organisation, annan avvikelse, s k reservation e d.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett annat anbud i vilket anbudsgivaren presenterar ändringar och alternativ i förhållande till förfrågningsunderlaget.
Källa: DokuMera
SIDOENTREPRENÖR
Den som vid sidan av entreprenören utför entreprenad åt beställaren i anslutning till eller inom arbetsområdet.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
En entreprenör som utför samma typ av arbete som en annan entreprenör inom samma område, utan att de har ingått ett avtal.
Källa: DokuMera
SIL
Don försett med hål eller nät för avskiljande av partiklar ur vätska.
SJÄLVDRAGSVENTILATION (S)
Bygger på termik. Genom att varm luft stiger skapas ett undertryck i frånluftskanalerna. Tilluft tas in via uteluftsventiler och otätheter. Frånluftsdon normalt i kök, bad, wc och klädkammare. Effektiviteten påverkas av vind och temperaturförhållanden, årstid och uppvärmningsform.
I hus med självdragssystem finns det ingen mekanisk fläkt som är på kontinuerligt. Temperaturskillnaden mellan ute och inne gör så att luftväxlingen fungerar. Ett självdragssystem fungerar bäst på vintern då temperaturskillnaderna mellan ute och inne är stora.
Källa: Energimyndigheten
SKADESTÅND
Se avtalsvite
SKADESTÅNDSVITE
Se avtalsvite
SKORSTEN
Huvudsakligen vertikal byggnadsdel som innehåller en eller flera kanaler för bortförande av förbränningsgaser eller för luftväxling.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En skorsten är en konstruktion för att leda bort rökgaser som bildas vid till exempel förbränning av ett bränsle. Skorstenar används bland annat för att leda bort rökgaser från spisar, ugnar och förbränningsanläggningar med syfte att producera elektricitet eller värme (kraftverk). Skorstenen används för att sprida ut rökgaserna i atmosfären och bidrar genom “skorstenseffekten” till att dra förbränningsluft till eldstaden. Även om skorstenar ger ett naturligt drag som för bort rökgaser och drar in förbränningsluft, förlitar sig många förbränningsanläggningar även på fläktar för att ombesörja ventilation och tillförsel av förbränningluft.
Källa: Wikipedia
SKORSTENSDRAG
Tryckdifferens i en vertikal eller lutande kanal på grund av att gasen i kanalen har annan densitet än luften utanför kanalen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SKORSTENSVERKAN
Tryckdifferens mellan två utrymmen på grund av skillnad i densitet, vilken kan bero på temperaturdifferens, t ex mellan två rum i ett hus, eller på skillnad i molekylmassa, t ex mellan hushållsgas i gasledning och omgivande luft.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SKRIFTLIGEN
Information som kan läsas och lagras.
Exempel på överföringssätt av sådan information är post, fax och e-post.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
SKYDDSRUM
Anläggning, byggnad eller del därav som är utformad för att skydda människor, föremål e d mot verkningar av stridsmedel.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett skyddsrum är en lokal avsedd att skydda människor och materiel mot skador från olika typer av stridsmedel. Skyddsrummet är oftast en byggnadstekniskt förstärkt lokal, till exempel som del av källaren i en byggnad. Skyddsrum blev vanliga under andra världskriget.
Skyddsrum finns av flera typer. Vissa är endast avsedda att skydda mot tryckvågor eller splitter från konventionella vapen medan andra är avsedda att kunna skydda mot massförstörelsevapen. Några anläggningar som kan användas som improviserade skyddsrum är källarnedgångar, tunnlar och tunnelbanor. Skyddsrummen skall även kunna nyttjas vid olyckor och katastrofer som kan uppstå i fredstid.
Källa: Wikipedia
SLITS
Långsträckt hålighet i vägg e.d., avsedd för ledningar eller kanaler och under monteringstiden åtkomlig från minst en långsida.
SLUTBESIKTNING
Av byggnad med bygglov:) besiktning med syfte att undersöka om den färdiga byggnaden är uppförd i enlighet med de handlingar som är fastställda av byggnadsnämnden.
2. (Av entreprenad:) besiktning med syfte att undersöka i vad mån entreprenaden uppfyller kontraktsenliga fordringar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SLUTRENGÖRING
Rengöring och renhållning i samband med färdigställande av entreprenad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SLUTSAMRÅD
Till slutsamrådet ska den kontrollansvarige ha skrivit ett utlåtande med noteringar om hur kontrollplanen följts och vilka eventuella noteringar som finns om utförandet. Om allt är färdigställt och utan anmärkning kan byggnadsnämnden avsluta ärendet och utfärda ett slutbesked. Utan slutbesked får inte byggnaden användas. Om byggnaden används utan slutbesked kommer sanktionsavgift att tas ut.
Källa:
När ett byggprojekt som har omfattats av tekniskt samråd avslutas ska byggnadsnämnden kalla till ett slutsamråd, om det inte är uppenbart obehövligt. Plan och bygglagen 10 kapitlet.
Byggnadsnämnden ska skicka skriftlig kallelse om slutsamråd till byggherren, den eller de kontrollansvariga och övriga som byggnadsnämnden tycker bör vara med.
Källa: Boverket.se
SMÅHUS
Bostadshus som innehåller högst två bostadslägenheter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett småhus är en mindre byggnad som är avsett som bostad för ett enskilt hushåll eller som fritidshus. Småhus förekommer oftast i utkanten av städerna, i villaförorter, i mindre samhällen eller på landsbygden.
Källa: Wikipedia
SPILLVATTEN
I regel förorenat vatten från hushåll, industriell tillverkningsprocess, arbetsplats, serviceanläggning m m.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
I det tekniska sammanhang anses avlopp vara en samlingsterm för system för dagvatten och spillvatten. Dagvatten är regnvatten och vatten från till exempel snösmältning. Spillvatten indelas oftast i svartvatten, som är det spolas ut från toaletter och gråvatten (eller BDT-vatten) som är smutsigt vatten från bad, duschar, diskning och tvätt.
Källa: Wikipedia
SPJÄLL
Don i kanal avsett för injustering eller styrning av luftflöde eller annat gasflöde.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Spjäll, en lucka som sitter i en kanal och som är avsedd att reglera eller stänga ett gas- eller vätskeflöde.
En lucka som är det slutande elementet i en sorts ventil som används till exempel för rökgaser i skorstenar, för luft i ventilationstrummor och för luft i förbränningsmotorers förgasare. Spjället kan vanligtvis förskjutas eller vridas så att det delvis eller helt stänger gasflödet.
Källa: WIkipedia
SPYGATT
Golvavlopp utan luktlås.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett spygatt är en anordning för vattenavrinning.
Källa: Wikipedia
SPÅNSKIVA
Skiva bestående av mindre träpartiklar (spån), vanligen skiktade, sammanhållna av ett bindemedel.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Spånskiva är skivor som skapas genom att sågspån blandas med lim och pressas till skivor. Spånskiva är tätare, billigare och mer likformigt än vanligt trä eller plywood.
Källa: Wikipedia
STADSPLAN
enligt tidigare byggnadslagsttftning som utmärker de för olika ändamål avsedda områden som ingår i planen, nämligen byggnadskvarter, gator, torg, parker och andra allmänna platser samt specialområden.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En detaljplan (tidigare benämning stadsplan, byggnadsplan eller avstyckningsplan) är i fysisk planering en plan för utformning av bebyggelse med mera inom ett mindre område (från en enstaka fastighet till en mindre stadsdel).
Källa: Wikipedia
STAMBYTE
Byte av stammar i badrum och kök samt av sanitetsporslin och ytskikt i badrum.
När vi pratar stambyte pratar vi i allmänhet om ett mer omfattande arbete än att bara byta rörstammarna i ett hus. Rörstammarna är de rör som går vertikalt i huset där varm- och kallvatten leds upp och spillvatten leds ut, men när man säger stambyte idag så menar man oftast även att badrummen renoveras i samband med stambytet. Ett stambyte innefattar oftast att man byter ut alla kallvattenrör, varmvattenrör och spillvattenrör från källaren fram till blandare och annat och att man i samband med detta utför en renovering av våtutrymmen i huset.
Stambyte på engelska heter Change of pipe system.
Stambyte på norska heter Utskifting av rør.
Stambyte på danska heter Udskiftning af rør.
Stambyte på finska heter Putkiremontti.
STAMMAR
Vertikala tekniska försörjningsledningar för t.ex. el, tele, vatten och avlopp.
STAMMBYTE
Vanlig felstavning av ordet stambyte, dvs byte av stammar i badrum och kök samt av sanitetsporslin och ytskikt i badrum.
När vi pratar stambyte pratar vi i allmänhet om ett mer omfattande arbete än att bara byta rörstammarna i ett hus. Rörstammarna är de rör som går vertikalt i huset där varm- och kallvatten leds upp och spillvatten leds ut, men när man säger stambyte idag så menar man oftast även att badrummen renoveras i samband med stambytet. Ett stambyte innefattar oftast att man byter ut alla kallvattenrör, varmvattenrör och spillvattenrör från källaren fram till blandare och annat och att man i samband med detta utför en renovering av våtutrymmen i huset.
STARTBESKED
När eventuella kompletteringar som framkommit vid det tekniska samrådet är inlämnade kan startbesked beslutas. I startbeskedet fastslås kontrollplanen som ska gälla för byggarbetenas genomförande. När startbesked är beslutat kan byggarbetena påbörjas.
För vissa ärenden lämnas startbeskedet redan i bygglovsbeslutet.
Källa:
En åtgärd som kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan får inte påbörjas förrän byggnadsnämnden har fattat ett beslut om startbesked.
Källa: Boverket
STIGARLEDNING
1. (för el:) se stammar
2. (för brandbekämpning:) vattenledning bestående av ett stigarrör som nedtill är försett med vattenintag för anslutning av räddningstjänstens pumpar och upptill och på olika våningsplan med vattenuttag för anslutning av manöverslang.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Stigarledning, som används vid brandbekämpning i höghus, är ett i huset fast monterat rör som räddningstjänsten ansluter vatten till vid gatuplan, för att sedan kunna tappa ut vatten på respektive våning för att slippa dra slangar i trapphus.
Källa: Wikipedia
STOMBJÄLKLAG
Se under bjälklag
STOMKOMPLETTERING
(enligt BSAB-systemet:) helhet som utgörs av husets klimatskärm och rumsbildande delar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Byggnadens bärande stomme kompletteras med konstruktioner som golv och blindbotten, yttertak, utvändig beklädnad, innertak och ej bärande väggar. De övre skikten av ett träbjälklag kan bestå av bärande undergolv som underlag för golvbeläggning. I våtutrymmen måste golvet givetvis utformas på särskilt sätt med golvbrunn och vattentätt skikt.
Källa: traguiden.se
STOS
Inklädsel av rörgenomföring för att förhindra läckage t ex vid rör i våtrum.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Don för sammankoppling av två rörändar, exempelvis mellan toalettstol och avlopp.
Källa: Wiktionary.org
STUPRÖR
Vanligen vertlikal rörledning som är anbringad på eller i en byggnad för att avleda regn- och smältvatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Stuprör (även stupränna) är ett lodrätt rör, hopkopplat med svagt lutande hängrännor längs takfoten på en byggnad. Stupröret ingår i byggnadens regnvatten- eller takavvattningssystem. Stuprörets funktion är att leda vatten till marken ur vägen för byggnadens vägg.
Källa: Wikipedia
STÅENDE RÖRLEDNING
Rörledning med lutning större än eller lika med 1:1.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
SVALGÅNGSHUS
Se loftgångshus.
SÄKER VATTENINSTALLATION
Branschregler/-auktorisation är ett kvalitetssystem som är framtaget av VVS-företag tillsammans med myndigheter, försäkringsbolag och tillverkare av
VVS-produkter för minimering av vattenskador, legionella, brännskador och förgiftning orsakade av bristfälliga vatteninstallationer.
Källa: www.sakervatten.se
SÄKERHETSVENTIL
Ventil som är betingad av säkerhetsskäl och som automatiskt släpper ut ånga, vatten eller annan gas eller vätska från en ledning, behållare, panna e d vid ett visst övertryck hos gasen eller vätskan.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En säkerhetsventil är en ventil med en fjäder. Om trycket når det ventilen konstruerats för, eller ställts in på, så öppnas ventilen och släpper ut övertrycket.
Källa: Wikipedia
SÄTTNING
Deformation till följd av last mindre än brottlasten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Sättning, är markytans sjunkning på grund av underliggande jordlagers kompression. Sättning orsakas vanligen av ökad belastning på jorden som exempelvis kan vara orsakad av markuppfyllningar, byggnader eller av en sänkt grundvattenyta. Sättningar kan även bero andra orsaker exempelvis på bergbrytning, utvinning av gas och olja, nedbrytning av organiskt material, urlakning (karstområden) eller på uttorkning av jordar.
I Sverige är det mycket vanligt med sättningar, sk konsolideringssättningar, i lerområden, i samband med markuppfyllningar och grundvattensänkningar. Sättningarna kan ta lång tid att utbildas efter att lasten påförts, vid mäktiga lerlager hundratals år. Vid belastning tas lasten i vattenmättad lera initialt av porvattnet. Trycket får vattnet att strömma mot dränerande lager och med tiden överförs hela tillskottslasten till lerskelettet.
Källa: Wikipedia
T
TAKFALL
Lutande parti av yttertak till avledning av nederbörd.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Takfall eller bara fall kallar man den del av ett tak som sluttar. På ett brutet tak typ mansardtak talar man om övre, respektive undre fallet.
Källa: Wikipedia
TAKFOT
Nedersta kanten av yttertak
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Takfot, takskägg, eller taksprång är den del av ett yttertak som skjuter utanför väggen. Den har till uppgift att skydda delar av fasaden från nederbörd. I snörika trakter, som exempelvis alperna, har byggnader ofta mycket långt utkragande taksprång. Denna byggnadsstil inspirerade 1800-talets träbyggnadskonst i Sverige och döpdes här till schweizerstil. I takfoten fästs vanligtvis en hängränna för att leda regnvatten från taket till ett stuprör.
Källa: WIkipedia
TAKNOCK
Horisontal skärning mellan två från varandra lutande takfall.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Taknock eller takås är den del av ett sadeltak där takfallen möts, det vill säga normalt den högsta punkten på ett tak.
Källa: Wikipedia
TAKSTOL
Primärt bärande konstruktion i taklag.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Takstol, del av den bärande konstruktionen i ett yttertak, i sin enklaste form bestående av två mot varandra lutande sparrar, som möts i taknocken och nedtill sammanbinds av en horisontell bjälke. Takstolar produceras i tjockleken 45 mm och ställs normalt ut på hammarbandet med avstånd på 1,2 m c/c.
De vågräta bjälkarna i takstolar kallas hanbjälke.
Utifrån byggtekniska krav och estetik formas takstolar enligt ett antal standardutföranden:
– Sadeltakstol
– Fackverktakstol
– Saxtakstol
– Mansardtakstol
– Pulpettakstol
Källa: WIkipedia
TAKÅS
Regel e d lagd tvärs taklutning Takåsar är vanligen sekundärt bärande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Taknock eller takås är den del av ett sadeltak där takfallen möts, det vill säga normalt den högsta punkten på ett tak.
Källa: Wikipedia
TAPPSTÄLLE
där vatten kan tappas ut ur ett rörsystem.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TAPPVARMVATTEN
Värmt tappvatten
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Varmvatten, eller mer korrekt, tappvarmvatten, används normalt för hygien och är det vatten som kommer ur varmvattenkranen. Tappvarmvatten ska inte förväxlas med värmevatten som används i radiatorer.
Källa: Wikipedia
TAPPVATTENVÄRMARE
Se varmvattenberedare
TEKNISK LIVSLÄNGD
Tidsperiod under vilken en byggnad, anläggning eller del därav med normalt underhåll kan utnyttjas för avsedd funktion.
Teknisk livslängd är den tid en maskin eller annan tillgång är funktionsduglig.
Källa: Wikipedia
Den tid under vilken en byggnad eller anläggning kan användas (med normalt underhåll) för avsett ändamål.
Källa: DokuMera.se
TEKNISK LÖSNING
Material, vara, konstruktion eller utförande som angetts på ritning, i beskrivning eller på annat sätt.
En teknisk lösning utmärks av att den utvisar det avsedda utförandet av del av entreprenaden utan angivande av motiv. Exempelvis är uppgift om bredden på en garageöppning eller en viss mellanväggskonstruktion tekniska lösningar. Uppgift om att fordon med två meters bredd skall kunna passera genom garageöppningen eller att mellanväggen skall uppfylla vissa krav avseende ljudisolering, utgör däremot föreskrifter om funktion.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
TEKNISKT SAMRÅD
Det som tidigare kallats byggsamråd kallas tekniskt samråd, vilket bättre speglar vad byggnadsnämnden, byggherren och den kontrollansvarige ska gå igenom. Vid samrådet bedöms om ytterligare handlingar behövs innan ett startbesked kan lämnas.
Källa:
När ett lov har beviljats eller en anmälan har gjorts hålls ett tekniskt samråd hos byggnadsnämnden. Då går man igenom hur arbetet ska planeras och organiseras, förslaget till kontrollplan och handlingarna i övrigt.
Källa: Boverket.se
TERMISK FÖRLUST
Värmeenergi som avges från ett system utan att nyttiggöras.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TIDPLAN
Handling med uppgifter om tider.
Tidplanen kan exempelvis innehålla uppgifter om tider för utförande av arbeten, provningar eller tillhandahållande av handlingar, hjälpmedel, material eller varor.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
TILLBYGGNAD
Åtgärder varigenom befintlig byggnad utökas i sidled, höjdled eller djupled.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TILLHANDAHÅLLA
(I entreprenadsammanhang:) ställa till förfogande utan ersättning såvida inte särskilt anges att ersättning skall utgå.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TILL-OCH FRÅNLUFTSVENTILATION MED VÄRMEÅTERVINNING (FTX)
Se FTX-ventilation.
TILLUFT
Luft som tillförs ett rum eller ett luftbehandlingssystem efter behandling.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TILLUFTSDON
Se luftdon
TILLVAL
Vara, tjänst och/eller material som den boende beställer utöver överenskommet grundstandard.
TILLVERKARE
Fabrikant som utvecklar och tillhandahåller material, materiel eller produkt. I AMA används också betydelsen för den som marknadsför en produkt under eget namn eller varumärke eller den som importerar en produkt.
TOALETT
Hygienrum med klosett eller urinal.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Med toalett, talspråkligt toa, avses vanligen ett rum för en klosett, oftast en vattenklosett, med uppgift att uppsamla och vanligen även avlägsna kroppsligt avfall, främst urin och avföring. Ordet toalett används ibland även som benämning på själva vattenklosetten – toalettstolen.
Källa: Wikipedia
TOALETTRUM
Hygienrum med klosett eller urinal.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TOTALENTREPRENAD
Entreprenad eller del av entreprenad där entreprenören i förhållande till beställaren svarar för projektering och utförande.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
En totalentreprenad karaktäriseras av att entreprenören själv utför, eller låter för egen räkning utföra, projekteringen. Beställaren har som underlag vanligen lämnat ifrån sig någon form av enklare handlingar, där krav på den tänkta funktionen framgår, men inte exakt hur något skall vara. Entreprenadformen kallas ibland pga detta för funktionsentreprenad. Det standardavtal som gäller för totalentreprenader är ABT (Allmänna bestämmelser för totalentreprenader avseende byggnads-, anläggnings- och installationsarbeten).
Källa: Wikipedia
TRAPPHUS
Husdel som innefattar trapplopp, trapplan och eventuella schakt för hissar, installationer, sopnedkast o d.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett trapphus är den delen av en byggnad som är avsedd för trappan. Ett trapphus kan ligga både invändigt eller utvändigt. Framför allt utvändiga trappor saknar ofta trapphus.
Källa: Wikipedia
TREDJE PART
Person eller organ som erkänns vara oberoende av inblandade parter vad avser det ärende som behandlas.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TRYCKPROVNING
Kontroll av att rörinstallationer håller tätt och uppfyller de hållfasthetskriterier de är konstruerade för.
TVÅBOSTADSHUS
Bostadshus med två bostadslägenheter.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
TVÅFAMILJSHUS
Se tvåbostadshus
TVÄTTSTUGA
Rum avsett i huvudsak för hushållstvätt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En tvättstuga är en privat eller offentlig lokal för tvätt av privata kläder och andra textilier. Utrustning som brukar finnas i en tvättstuga:
– tvättmaskin
– torktumlare
– torkskåp
– mangel
– tvättbräda
Källa: Wikipedia
TYPGODKÄNNANDE
Godkännande från ackrediterad organisation som visar att föreskrifter i Boverkets Byggregler är uppfyllda Till en typgodkänd produkt utfärdas ett typgodkännandebevis, som anger vilka föreskrifter som är uppfyllda, krav på monteringsanvisning och andra förutsättningar.
Källa:
Typgodkännande är ett nationellt system för att bedöma och verifiera byggprodukters överensstämmelse med krav i svenska byggregler. Typgodkännande får bara utfärdas om produkten inte omfattas av en harmoniserad standard eller av ett europeiskt tekniskt godkännande (ETA) (europeisk teknisk bedömning från 1 juli 2013).
Källa: Boverket.se
TÄCKFÄRG
Färg avsedd att bilda det sista skiktet i ett målningssystem, täckskiktet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Täckfärg är, som namnet antyder, en färg avsedd att täcka ett underliggande lager med färg. Eftersom inte alla färgpigment är ogenomskinliga behövs det ibland tillsats av ett annat täckande färgpigment i färgen för att få större täckfömåga. Titandioxid, eller titanvitt, är ett mycket täckande vitt pigment. Zinkvitt, zinkoxid, är ett dåligt täckande vitt pigment. Genom en blandning av de båda vita pigmenten erhåller man en god täckförmåga samtidigt som man kan använda en del av zinkfärgens genomskinliga egenskaper.
Källa: Wikipedia
TÄCKFÖRMÅGA
Färgs förmåga att dölja eller dämpa mönster och kulör hos det underlag på vilket den har påförts.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Täckfärg är, som namnet antyder, en färg avsedd att täcka ett underliggande lager med färg. Eftersom inte alla färgpigment är ogenomskinliga behövs det ibland tillsats av ett annat täckande färgpigment i färgen för att få större täckfömåga. Titandioxid, eller titanvitt, är ett mycket täckande vitt pigment. Zinkvitt, zinkoxid, är ett dåligt täckande vitt pigment. Genom en blandning av de båda vita pigmenten erhåller man en god täckförmåga samtidigt som man kan använda en del av zinkfärgens genomskinliga egenskaper.
Källa: Wikipedia
TÄTSKIKT
Skikt som är tätt mot vatten i vätskefas under visst övertryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Med tätskikt menar vi
– Plastmatta
– Foliesystem
– Vattentäta skivor
– Vätskebaserat tätskikt
Källa: Länsförsäkringar.se
U
UNDERCENTRAL
(I värmesystem:) utrymme eller utrustning eller bådadera för överföring av värmeenergi från primärt värmesystem till sekundärt värmesystem.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En undercentral är ett utrymme i en byggnad för underhåll av VVS och elektricitet. Denna lokal kan bland annat innehålla värmepanna, värmepump och säkringsskåp. I flerbostadshus där uppvärmning sker med fjärrvärme är det i undercentralen värmeväxling sker mellan fjärrvärmesystemet och byggnadens värmesystem, dvs. det är i undercentralen som värmeväxlarna sitter. Här hittar man också värmesystemets pumpar, expansionskärl, avstängningsventiler, reglerventiler och även ibland styr- och reglerskåpet där man kan urläsa vilka temperaturer som skall gälla till radiatorer, ventilationsaggregat, varmvatten osv.
I moderna anläggningar är styr- och reglercentralen uppkopplad mot ett fjärrsystem (oftast internet) och fastighetsskötaren kan kontrollera/ändra inställningar från sin dator på kontoret, till exempel om han/hon får klagomål på att det är kallt i lägenheterna (som värms med radiator) kan densamma höja temperaturen till radiatorerna. En undercentral som är digitaliserad på detta sätt kallas därför digitaliserad undercentral, förkortat DUC.
Källa: Wikipedia
UNDERENTREPRENÖR
Den som inom arbetsområdet utför entreprenad åt entreprenören.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
UE (underentreprenör) är det företag som arbetar på uppdrag för en huvudentreprenör, en general-, eller en totalentreprenör.
Källa: lrf.se
UNDERGOLV
Del av golv som utgör underlag för beläggning
Källa: TNC 95 Plan och byqqtermer
Bärande undergolv till ett träbjälklag kan vara spontade bräder ofta i kombination med ett tunt skivmaterial, till exempel spån- eller träfiberskiva. Den vanligaste skivan är golvspånskiva, men även plywood förekommer. Tunna golvbeläggningar, till exempel av linoleum eller PVC, fordrar ett plant och torrt underlag. Med skivmaterialet kan höga krav på ytjämnhet uppfyllas.
Källa: traguiden.se
UNDERHÅLL
Åtgärder som behövs för att en byggnads eller installations ursprungliga egenskaper i huvudsak skall bevaras.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Byggnader ska underhållas så att deras grundläggande tekniska egenskaper bevaras. Byggnaders yttre ska hållas i vårdat skick.
Underhållet ska anpassas till byggnadernas kulturhistoriska värden. Byggnader som är särskilt värdefulla ska underhållas så att deras särart bevaras.
Källa: Boverket.se
UNDERTAK
Innertak som är monterat på sådant sätt att ett utrymme bildas mellan detta och stombjälklagets underyta.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
UPPDRAGSTAGARE
Person som utför arbete för annans räkning utan att anställningsförhållande föreligger.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Uppdragstagare kallas ofta egenföretagare.
Källa: Wikipedia
UPPHANDLING
Köpprocess som i allmänhet inleds med att anbud infordras och avslutas med att avtal ingås.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
URSPARNING
Åstadkommande av slits, ränna eller hål vid tillverkning av konstruktion eller byggnadsdel genom formsättning, murning eller motsvarande.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
– Operation vid vilken en hålighet (slits, ränna eller hål) i en konstruktion tillkommer redan vid tillverkning av konstruktionen genom formsättning, murning eller motsvarande
– Hålighet som åstadkommits genom ursparning
Källa: Nyteknik.se
UTBYTBAR LEDNING
Ledning som kan nås för reparation och utbyte utan förstörande ingrepp i byggnadsdel och ytskikt.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
UTELUFT
Obehandlad luft som tillförs ett luftbehandlingssystem eller ett rum från det fria.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Luft i eller från det fria
Källa: Arbetsmiljöverket.se
UTFACKNINGSVÄGG
Icke bärande yttervägg.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Icke bärande yttervägg, vägg som ofta har stomme av träreglar med mellanliggande värmeisolering samt skivbeklädnad på in- och utsidorna.
Källa: Nationalencyklopedin
UTFÖRANDEENTREPRENAD
Entreprenad eller del av entreprenad där beställaren svarar för projektering och entreprenören svarar för utförande.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
En utförandeentreprenad karaktäriseras av att beställaren utfört projekteringen (tar fram bygghandlingar såsom ritningar och beskrivningar) och därefter upphandlar en entreprenör som åtar sig att utföra arbetet som framgår av handlingarna. Ersättningsformerna är vanligen att entreprenören utför arbetet till ett fast pris eller på s.k. löpande räkning. Om entreprenören anlitar underentreprenörer kallas han eller hon normalt generalentreprenör. Beställaren är då ansvarig för konstruktionen, och entreprenören enbart för att utförandet blir i linje med av beställaren tillhandahållna handlingar. Det standardavtal som gäller för utförandeentreprenader är AB (Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader)
Källa: Wikipedia
UTFÖRANDEKONTROLL
Kontroll av arbetsutförande som skall säkerställa att de projekteringsförutsättningar är uppfyllda som är av betydelse för säkerhet och som tidigare inte kunnat verifieras, och att arbetet utförs enligt gällande ritningar och andra handlingar.
Utförandekontroll uppdelas i grundkontroll och tilläggskontroll.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
UTRYMNINGSVÄG
Väg från en brandcell till det fria eller till annan säker plats.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Som utrymningsväg betraktas dörrar ut till det fria eller dörrar till korridorer eller trapphus.
Fönster kan räknas som utrymningsväg för lokaler med färre antal personer om fönstren är tillräckligt stora och ligger i markplan.
Hiss skall normalt inte användas vid brand eller annan fara. Hiss betraktas därför inte som utrymningsväg.
Källa: Dafo.se
UTSLAGSBACK
Avloppsenhet avsedd främst för uppsamling och avledande av vatten som tillförs huvudsakligen på annat sätt än genom ansluten tappventil.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
UTSÄTTNING
Överföring av givna mätdata från karta, ritning e.d. till en punkt i terrängen, på byggnadskonstruktion e.d. och därefter markering av punkten.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Vid utsättning utgår man liksom vid inmätning från kända punkter. Skillnaden är att i stället för att mäta in detaljer och beräkna deras lägen så är deras koordinater och höjder kända. Efter att ha beräknat instrumentets läge kan man sedan i instrumentet se hur långt från detaljens teoretiska värde man befinner sig och kan på så sätt närma sig dess faktiska värde. Man brukar även mäta in utsättningens läge och dokumentera det.
Källa: Wikipedia
U-VÄRDE
Se värmegenomgångskoefficient.
V
VA-INSTALLATION
Ledningsnät för vatten och avlopp beläget inom fastighet och draget från förbindelsepunkt samt anordning förbunden med sådant ledningsnät.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VAKT
Givare speciellt avsedd för övervakning.
VAKUUMVENTIL
Ventil som automatiskt släpper in luft i ledning, behållare e d vid ett visst undertryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VARMVATTEN
Värmt tappvatten
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Tappvarmvatten, uppvärmt kranvatten för tvätt och hygien.
Källa: Wikipedia
VARMVATTENBEREDARE
Vattenvärmare för tappvarmvatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VATTENBESTÄNDIGHET
Förmåga hos ett material att motstå påverkan av vatten.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VATTENLÅS
Luktlås där hindret för fri gasgenomströmning utgörs av vatten i en särskilt utformad ledning, vanligen U-formad.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Vattenlås, en sektion av ett vattenrör som är böjt så att en mängd vatten stannar kvar i böjen, tack vare gravitationen, och skiljer luftmassorna på låsets båda sidor. Vattnet i vattenlåset blir på detta sätt en barriär som förhindrar att dålig lukt, sjukdomar och ohyra från avloppssystemet passerar. Vattenlås används i de flesta typer av avlopp.
Källa: WIkipedia
VATTENTÄTT YTSKIKT
Ytskikt med sådan beskaffenhet att vatten i vätskefas som ligger an mot ytskiktet under lång tid inte tränger genom skiktet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VATTENÅNGKONVEKTION
Transport av vattenånga i en gasblandning genom att hela gasblandningen rör sig på grund av en differens i totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Konvektion innebär lufttransport av vattenånga genom konstruktioner. Orsaken till att konvektion uppstår är skillnader i lufttryck över byggnader, den så kallade skorstenseffekten. Blåsig väderlek kan bidra till konvektion. Det är också vanligare med fuktkonvektion vintertid än sommartid.
Några vanliga fuktskador som orsakas av att luft färdas genom en konstruktion är kondensproblem på yttertak, kondensskador i ytterväggar och krypgrundsproblem. För att komma tillrätta med konvektion kan man bygga lufttäta konstruktioner med plastfolie eller vindtät väv, och täta alla genomföringar vid vägg- och takvinklar. Mitt på väggen räcker det med överlapp, men vid vägg- och takvinklar krävs mer än så.
Källa: akkonsult.se
VATTENÅNGDIFFUSION
Vattenångmolekylers rörelse i en gasblandning som strävar efter att utjämna ånghalten i luft eller vattenångans partialtryck vid konstant totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Diffusion är transport av vattenånga från fuktiga material eller fuktig luft till torrare material eller torr luft. Avdunstning är också en form av diffusion eftersom materialet torkar på grund av att vattnet ångar bort.
Byggnadsmaterial är olika täta mot vattenånga. Därför varierar problemet med diffusion. PVC-matta, PE-folie och plåt är exempel på mycket täta material med hög ångtäthet. Nålfiltmatta, tapet och kalkfärg är istället mycket öppna material med låg ångtäthet.
Exempel på fuktproblem som orsakas av diffusion är problem med vissa platta på mark konstruktioner, fuktavgivning från mark i krypgrunder, byggfuktsskador med betong eller lättbetong och sommarkondens i ytterväggar med tegelfasad.
Källa: akkonsult.se
VENTIL
Don varmed genomgång för vätska, gas, elström e.d. öppnas och stängs. Ventiler är tättslutande i motsats till spjäll.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Ventil är anordning som används för att reglera öppningsarean i ett fluidsystem (gas eller vätska) för att vid en avgränsad punkt i exempelvis ett rörsystem kunna öppna helt, stänga helt eller reglera ett tryckfall och därmed flödet i den strömmande fluiden. Olika branscher använder ofta olika benämningar på principiellt samma ventiltyper. Ventiler med speciella benämningar är alltid sammansatta konstruktioner av grundläggande ventiltyper, verksamma tryckareor, mekaniska fjädrar och fasta eller variabla strypningar.
Källa: Wikipedia
VENTILATION
Transport och utbyte av luft.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VENTILATIONSKANAL
Kanal för transport av luft.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VIND
Utrymme i byggnad begränsat mot det fria huvudsakligen av yttertak och begränsat nedåt av det översta bjälklaget.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Vindsvåning, i vardagligt tal kallad vind, är den del av ett hus som ligger precis under husets yttertak. Vindens väggar är delvis en undre del av hustaket. Vissa vindsvåningar är inredda rum och lägenheter, andra är enbart förråd. Det kan också röra sig om små loft dit bara sotaren går.
Man skiljer mellan två huvudtyper av vindsutrymmen: kalluftsventilerade och uppvärmda. Kalluftsventilerade vindsutrymmen saknar uppvärmning och är helt eller delvis isolerade mot boendeytan, det vill säga hela eller delar av isoleringen sitter i vindsbjälklaget. Uppvärmda vindsutrymmen som har utanpåliggande isolering och hålls varmare än omgivningen.
Källa: WIkipedia
VINDSBJÄLKLAG
Bjälklag som skiljer vinden från den underliggande våningen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VINDSVÅNING
Se vind
VISTELSEZON
Utrymme inom rum i vilket personer i huvudsak anses vistas, och för vilken krav kan anges på luftens hastighet, temperatur, fuktighet och renhet..
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VITE
Se avtalsvite
VV
Tappvarmvatten.
Varmvatten, eller mer korrekt, tappvarmvatten, används normalt för hygien och är det vatten som kommer ur varmvattenkranen. Tappvarmvatten ska inte förväxlas med värmevatten som används i radiatorer.
Källa: Wikipedia
VVB
Se varmvattenberedare
VVC-SYSTEM
System för varmvattencirkulation, ger varmt vatten vid tappställe utan långa spoltider. Minskar risk för legionellatillväxt.
Genom att i en byggnad ha varmvattencirkulation, förkortat VVC, minskar man tiden från att en brukare öppnat kranen till han/hon får tillräckligt varmt vatten.
I ett flerbostadshus med fjärrvärme som värmekälla är varmvattenberedaren (VVB) oftast belägen i källaren varifrån varmvattnet leds till lägenheterna via vattenrör. I en byggnad med många lägenheter kan det därför handla om stora volymer vatten som finns i röret mellan VVB:n och tappställena, speciellt till sista tappstället. Om man försöker tappa varmvatten utan VVC (och utan att tappning skett under en längre period, till exempel över natten) innebär det att man först måste tömma hela den avkylda volymen vatten som finns i röret innan man kan få tillräckligt varmt vatten till tappstället. I vissa fall kan det handla om en väntetid på flera minuter.
Genom att ha varmvattencirkulation kompenseras avkylningen från rören genom att ständigt cirkulera vattnet genom växlaren där den får ett värmetillskott och håller tillräcklig hög temperatur, oftast >50°C för att motverka risker för legionella.
Källa: Wikipedia
VVS
(värme, ventilation och sanitet) De tekniska system i byggnader som svarar för inomhusklimat (uppvärmning, ventilation, luftbehandling och klimatkyla), tappvatten och avlopp. Till VVS räknas även gasinstallationer i sjukhus och laboratorier, sprinkler för brandskydd m.m.
Källa:
VVS är en förkortning som står för värme, ventilation och sanitet. VVS betecknar dels en bransch i byggsektorn, dels de tekniska system i byggnader som planeras, projekteras och utförs av branschen, inklusive de produkter som då används.
VVS omfattar i första hand system i fastigheter för inomhusklimatet och för vattenförsörjning och avlopp samt styr- och övervakningssystem för detta. Till VVS räknas ofta även system för tryckluft, gaser inom sjukhus och industrier, vattensprinkler m.m.
Källa: WIkipedia
VVS-FÖRETAGEN
VVS Företagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom VVS samt arbetsgivarorganisation för företag verksamma inom kyla, rör, industrirör, ventilation och teknisk isolering.
VVS står för värme, ventilation och sanitet, tre viktiga hörnstenar i den verksamhet som utgör våra medlemmars företagande.
Källa: vvsforetagen.se
VVS-SYSTEM
Den del av ett byggnadsverks installationssystem som avser värme, ventilation och sanitet.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VVS är en förkortning som står för värme, ventilation och sanitet. VVS betecknar dels en bransch i byggsektorn, dels de tekniska system i byggnader som planeras, projekteras och utförs av branschen, inklusive de produkter som då används.
VVS omfattar i första hand system i fastigheter för inomhusklimatet och för vattenförsörjning och avlopp samt styr- och övervakningssystem för detta. Till VVS räknas ofta även system för tryckluft, gaser inom sjukhus och industrier, vattensprinkler m.m.
Källa: WIkipedia
VÅNINGSHÖJD
Avståndet mellan golvplanen i två på varandra följande våningar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VÅTRUM
Utrymme där golv och väggar kan förväntas bli utsatta för vattenbegjutning vid upprepade tillfällen.
Med våtutrymmen menar vi:
– Bad- och duschrum
– Separat toalettrum, wc
– Tvättstuga
– Övriga utrymmen med golvbrunn/avlopp
Källa: Länsförsäkringar.se
VÅTUTRYMME
Utrymme där golv och väggar kan förväntas bli utsatta för vattenbegjutning vid upprepade tillfällen.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Med våtutrymmen menar vi:
– Bad- och duschrum
– Separat toalettrum, wc
– Tvättstuga
– Övriga utrymmen med golvbrunn/avlopp
Källa: Länsförsäkringar.se
VÅTZON
Duschzon i våtutrymme eller annan plats där det finns risk för vattenbegjutning.
Våtzon 1 omfattar väggar vid badkar/dusch och väggytor minst en meter utanför
dessa samt hela golvytan.
Våtzon 2 omfattar våtrummets övriga väggytor.
VÄGGNÄRA BRUNN
Golvbrunn närmare vägg än 200 mm.
Källa: gvk.se, Säker Vatteninstallation samt Byggkeramikrådet.
VÄGGSKIVA
Avser här spånskiva, gipsskiva eller annan skiva med begränsad hållfasthet för skruvinfästningar.
VÄRMEANLÄGGNING
Del av värmesystem som till större delen är belägen utanför värmeförbrukande byggnad och slutar i förbindelsepunkt samt tillhör värmeproducent.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VÄRMEFÖRLUST
Värmeenergi som avges från ett system utan att nyttiggöras.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Värmeförlust är ett begrepp inom fysiken för mekanismer som omvandlar en energityp till värme istället för den önskade energitypen, så som till exempel rörelseenergi. På så sätt ökas entropin. Sådana processer är irreversibla.
Källa: Wikipedia
VÄRMEGENOMGÅNGSKOEFFICIENT
Stationärt värmeflöde dividerat med area och med temperaturdifferensen mellan omgivningen på var sida av ett system.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Värmemotstånd är en egenskap som beskriver ett materialskikts isoleringsförmåga. Det beräknas genom att materialets värmekonduktivitet inverteras och multipliceras med tjockleken på skiktet.
I byggbranschen betecknas värmemotståndet med R och enheten m²·K·W−1 (kvadratmeter och kelvin per watt). Också det inverterade värdet används – Värmegenomgångskoefficient, eller U-värde (försvenskning av U-value eller Ohm value), som beskriver hur god isolering en hel byggnadsdel har. Enheten är W·m−2·K−1 (watt per kvadratmeter och kelvin) och storheten betecknas med U. Ju bättre isolering desto lägre U-värde. En nybyggd yttervägg har ofta ett U-värde mellan 0,10-0,20. Mineralull har bra isoleringsförmåga och därför ett lågt U-värde medan stål leder värme bra och har ett högt U-värde. U-värde betecknades tidigare som K-värde.
Källa: WIkipedia
VÄRMEINSTALLATION
Installation som omfattar utrustning för värmeproduktion, värmedistribution och värmeavgivning.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
VÄRMEPANNA
Tryckkärl i vilket värme som frigjorts ur bränsle eller elenergi överförs till värmebärare (vanligen vatten) för värmeavgivning utanför tryckkärlet.
Källa: TNC 95 Plan- och byggtermer.
Värmepanna är en anordning som värmer kallvatten till varmvatten och ofta tappvarmvatten. Värmepannan kan beroende på typ använda många olika energislag.
Källa: Wikipedia
VÄRMEPUMP
Maskin som via ett köldmedium transporterar värme från en källa, t ex uteluft, till en värmebärare med högre temperatur än källan.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En värmepump är en teknisk anordning som överför värme från en kall till en varm plats. För att detta ska vara möjligt måste energi i någon form tillföras, enligt termodynamikens andra huvudsats. Den skenbara verkningsgraden (värmefaktorn) i en värmepump kan nå upp till 500%. Tekniken i en värmepump är i princip densamma som i en kylanläggning. Den huvudsakliga skillnaden mellan dessa två är användningsområdet; värmepumpar används för uppvärmning, medan kylanläggningar används för kylning.
Källa: Wikipedia
VÄRMEVÄXLARE
Apparat för värmeöverföring från ett medium till ett annat.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
En värmeväxlare används för att överföra värmeenergi från ett medium till ett annat. Mediet kan till exempel vara vatten eller luft, men även andra fluider och i enstaka fall även fasta partiklar. Värmeväxlare kan exempelvis användas för att bibehålla värme vid ventilation, eller för passiv kylning.
Källa: Wikipedia
VÄRMEÅTERVINNARE
Värmeväxlare eller kombination av värmeväxlare som möjliggör överföring av värme mellan en bortförd och en tillförd medieström på grund av skillnad i temperatur mellan de båda strömmama.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Värmeåtervinning sker vanligtvis med hjälp av någon form av värmeväxlare. Värmeväxlaren gör det till exempel möjligt att återvinna en del av den värme som finns i uppvärmd inomhusluft innan den släpps ut i det fria för att sedan ersättas med ny och frisk luft utifrån. En fungerande värmeåtervinning kan reducera kostnaden för uppvärmning samt minska påverkan på miljön genom minskad förbrukning av energi.
Källa: Wikipedia
VÄRMEÅTERVINNINGSENHET
Värmeåtervinnare föresedd med för värmeåtervinningsfunktionen erforderlig tillsatsutrustning såsom filter, förvärmare, spjäll, reglersystem m m, men utan fläktar.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
W
WC
Hygienrum med klosett men utan badkar eller dusch.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Vattenklosett, förkortat wc (av engelska water closet, ordagrant “vattenskåp” eller “-garderob”), även vattentoalett, är ett tekniskt system för att ta hand om mänsklig urin och avföring, tillsammans med toalettpapper. Den består av en toalettstol, vanligen tillverkad av porslin, med kallvattenledning, vattenlås och avloppsrör. En speciell variant av vattenklosetten är urinoaren.
Källa: Wikipedia
Y
YTSKIKT
1. (i allmänna sammanhang:) tunt materialskikt ytterst på konstruktion
2. (i brandtekniska sammanhang:) yttre del av byggnadsdel, fast inredning eller beklädnad som kan bli utsatt för brandpåverkan i ett tidigt skede av en brand.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Å
ÅNGDIFFUSION
Vattenångmolekylers rörelse i en gasblandning som strävar efter att utjämna ånghalten i luft eller vattenångans partialtryck vid konstant totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Diffusion är transport av vattenånga från fuktiga material eller fuktig luft till torrare material eller torr luft. Avdunstning är också en form av diffusion eftersom materialet torkar på grund av att vattnet ångar bort.
Byggnadsmaterial är olika täta mot vattenånga. Därför varierar problemet med diffusion. PVC-matta, PE-folie och plåt är exempel på mycket täta material med hög ångtäthet. Nålfiltmatta, tapet och kalkfärg är istället mycket öppna material med låg ångtäthet.
Exempel på fuktproblem som orsakas av diffusion är problem med vissa platta på mark konstruktioner, fuktavgivning från mark i krypgrunder, byggfuktsskador med betong eller lättbetong och sommarkondens i ytterväggar med tegelfasad.
Källa: akkonsult.se
ÅNGGENOMGÅNGSMOTSTÅND
Tätskiktssystem ska vid nyproduktion och/ eller tillbyggnad av golv och väggar i bostäder ha ånggenomgångsmotstånd som är större än eller lika med 1 miljon s/m enligt ”Allmänt råd” i Boverkets Byggregler 6:5331, ”Vattentäta skikt”. Gränsvärdet enligt BBR ska uppnås av det vattentäta skiktet om det inte vid fuktsäkerhetsprojektering påvisats att annat ånggenomgångsmotstånd kan användas
utan risk för fuktskador. Enligt Branschreglerna, BBV, gäller detta även vid renovering.
Källa: Byggkeramikrådets branschregler för våtrum
ÅNGKONVEKTION
Transport av vattenånga i en gasblandning genom att hela gasblandningen rör sig på grund av en differens i totaltryck.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Konvektion innebär lufttransport av vattenånga genom konstruktioner. Orsaken till att konvektion uppstår är skillnader i lufttryck över byggnader, den så kallade skorstenseffekten. Blåsig väderlek kan bidra till konvektion. Det är också vanligare med fuktkonvektion vintertid än sommartid.
Några vanliga fuktskador som orsakas av att luft färdas genom en konstruktion är kondensproblem på yttertak, kondensskador i ytterväggar och krypgrundsproblem. För att komma tillrätta med konvektion kan man bygga lufttäta konstruktioner med plastfolie eller vindtät väv, och täta alla genomföringar vid vägg- och takvinklar. Mitt på väggen räcker det med överlapp, men vid vägg- och takvinklar krävs mer än så.
Källa: akkonsult.se
ÅNGSPÄRR
Skikt med uppgift att hindra eller minska fukttransport genom vattenångdiffusion och fuktkonvektion.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ä
ÄTA-ARBETEN
Ändringsarbete, Tilläggsarbete som står i omedelbart samband med kontraktsarbetena och som inte är av väsentligt annan natur än dessa, samt Avgående arbete.
Källa: Allmänna Bestämmelser ABT06, BKK – Byggandets Kontraktskommitté
Ö
ÖVA
Övrig area, bruksarea för övriga utrymmen, där övrigt utrymme är byggnadens allmänna utrymme för kommunikation och drift.
Bruksarea för övriga utrymmen i en fastighet, t.ex. trapphus och hissar.
Källa: DokuMera.se
ÖVERBESIKTNING
Besiktning av tidigare besiktning som påkallas av part för att pröva frågan om entreprenadens godkännande, förekomsten av fel eller ansvar för fel.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
ÖVERKLAGANDE
Rättsmedel för klagomål över beslut som fattats av offentlig myndighet eller domstol.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Ett överklagande är en anmälan av myndighetsbeslut eller domslut till högre rättsinstans, med syftet att få domen eller beslutet ändrat. Om något överklagande inte inkommit inom en viss tidsfrist vinner domen laga kraft.
Källa: Wikipedia
ÖVERSIKTSPLAN
Planinstitut som omfattar en hel kommun och som i stort anger hur mark- och vattenområden är avsedda att användas och hur bebyggelseutvecklingen bör ske.
Källa: TNC 95 Plan och byggtermer
Översiktsplan (ÖP) är ett begrepp inom fysisk planering och avser en kommuntäckande plan som ska redovisa grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden och den framtida bebyggelseutvecklingen. Av planen ska också framgå hur kommunen avser att tillgodose riksintressen (Miljöbalkens 3 och 4 kapitel) och följa gällande miljökvalitetsnormer samt (från och med 2010) redovisa sådana områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen där strandskyddet kan komma att upphävas. Översiktsplanen är, till skillnad från detaljplan och områdesbestämmelser, inte juridiskt bindande. Hur planerna tas fram planprocessen regleras av PBL.
Källa: Wikipedia
ÖVRIG AREA
Övrig area, bruksarea för övriga utrymmen, där övrigt utrymme är byggnadens allmänna utrymme för kommunikation och drift.
Bruksarea för övriga utrymmen i en fastighet, t.ex. trapphus och hissar.
Källa: DokuMera.se