Kontakta oss direkt!
Har ni frågor angående, eller behöver ni hjälp med, en relining? Är ni kanske osäkra på om ni ska relina eller byta stammarna i er fastighet?
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med flera reliningar och stambyten bakom oss. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Vad är relining?
Under en relining skapas nya rör inuti de befintliga rören. Detta sker genom att man placerar plastmassa inuti de gamla rören. Då plastmassan stelnar så är de nya rören klara. De nya rören kan stå för sig själva och de gamla rören kan tas bort om man vill.
Innan reliningen kan börja så måste rören rensas tå att de har full kapacitet och så att plastmassan inte skadas. Detta sker normalt med hjälp att man spolar högtrycksvatten genom rören samt genom att man skär bort avlagringar med hjälp av ett så kallat skärhuvud.
Efter att rören har rensats så är det dags för själva reliningen. Hur den går till beror på om man använder strumpmetoden eller lösplastmetoden.
Strumpmetoden
Under relining med strumpmetoden körs en mjuk glasfiberstrumpa indränkt i plast genom det gamla röret eller den gamla stammen. Plasten får formen av ett rör när den expanderas med hjälp av tryckluft. Den nya stammen är i princip lika hållbart som den gamla dito och står helt för sig självt vare sig den gamla stammen finns kvar eller inte.
Lösplastmetoden
Strumpmetoden kan inte användas på tunna rör eller rör med många böjar. För dessa rör används i stället lösplastmetoden. Eftersom denna metod målar eller sprutar plasten inuti det befintliga röret, är kvaliteten på det befintliga röret mycket viktig för det slutliga resultatet.
Generellt används strumpmetoden för stammar och stora, helst raka, rör medan lösplastmetoden används i smala och/eller kraftigt böjda rör. Inte sällan används båda metoderna som komplement inom samma projekt.
Varför utför man relining
Man kan säga att man utför relining av samma skäl som man utför stambyten: för att förnya, reparera och förbättra avloppsrör, minska läckage, förbättra flödet och minska risken för avloppsstopp. Det är en kostnadseffektiv och miljövänlig metod för att upprätthålla och förbättra avloppssystemets funktion och hållbarhet.
Relining eller stambyte
Om man utför reliningar av samma anledning som att man utför stambyten, varför gör man inte alltid det ena eller det andra? Det korta svaret är att reliningar passar vissa situationer och stambyten andra. Stambyten, åtminstone de traditionella, kan man se som en komplett återställning av en fastighets rörsystem och efter ett traditionellt stambyte är rörsystemet som nytt, i absolut toppkvalitet. En relining är däremot en tillfällig lösning, som innebär att man kan skjuta upp det oundvikliga stambytet i ett antal årtionden till. (Relinade rör förväntas att hålla högst 40 år medan nya stammar har en livslängd på högst 60 år.)
Sedan kan andra faktorer spela in i valet mellan stambyte och relining. Om man till exempel måste renovera alla badrum och/eller kök i en fastighet så är det många bostadsrättsföreningar som passar på att utföra ett stambyte eftersom man ändå måste bila sönder väggar och golv i våtrum i samband med stambyten. Om en bostadsrättsförening har dålig ekonomi och bara behöver renovera sitt rörsystemen, och inte badrummen, så kan en relining däremot vara att bra alternativ.
Hur lång tid tar en relining
Tiden det tar att genomföra en relining varierar beroende på flera faktorer, till exempel längden på det avloppsrör som ska relineras, antalet anslutningar och det allmänna tillståndet för röret. Generellt sett kan relining av ett avloppsrör ta allt från några timmar till ett par dagar. Ett reliningsprojekt är dock normalt avklarat inom en vecka.
Här är några faktorer som kan påverka tidsåtgången för en relining:
- Rörets längd: Ju längre avsnittet av avloppsröret som behöver relineras, desto längre tid kan det ta att slutföra arbetet. Större projekt kan kräva flera dagar för att färdigställas.
- Tillgänglighet och anslutningar: Om röret har många anslutningar, till exempel grenar eller avloppsbrunnar, kan det kräva mer tid och arbete att säkra dessa anslutningar och se till att reningsprocessen är korrekt.
- Förberedelser och rengöring: Innan reliningen kan påbörjas måste avloppsröret rengöras noggrant för att ta bort eventuella hinder, beläggningar eller främmande material. Förberedelserna kan ta lite tid beroende på rörets tillstånd.
- Torknings- och härdningstid: Efter att reliningsmaterialet har applicerats i avloppsröret måste det torka och härda för att uppnå sin fulla styrka. Torknings- och härdningstiden kan variera beroende på det specifika reliningsmaterialet som används och de omgivande förhållandena, som temperatur och luftfuktighet.
- Det är viktigt att komma ihåg att tidsramen för en relining kan vara föremål för ändringar beroende på projektets specifika krav och eventuella oväntade hinder som kan uppstå under arbetets gång.