VENTILATION
Bra ventilation i våra hem, på våra arbetsplatser och överallt där vi annars vistas inomhus är livsviktig. Med vår samlade erfarenhet från entreprenadbesiktningar, energideklarationsbesiktningar, fastighetsförvaltning med mera har vi sett hur illa det kan se ut på många håll. Men vi vet också hur bra det kan bli med en välanpassad ventilationsanläggning.
Vi kan även se hur många tar skada av en dålig eller vid helt avsaknad av ventilation. Exempel på ventilation som inte fungerar är: att man får in avgaser utifrån, kemikalier som stör inomhusmiljön, för höga koldioxidhalter, för många partiklar i luften och för varmt eller kallt.
Med bra luft på arbetet eller i hemmet, blir vi mer alerta och många gånger mer effektiva på jobbet. Vi på Frakka strävar att så många som möjligt ska ha en komfortabel och hälsosam inomhusmiljö.
Vi på Frakka är verksamma i hela Storstockholm samt Uppsala och hjälper dig att projektera, upphandla och besiktiga allt från självdragssystem till större ventilationsanläggningar. Vi ger även rådgivning om vad man bör tänka på vid val av ventilationssystem och om man kan spara pengar genom behovsstyrd ventilation. Dessutom utför vi OVK:er och luftkvalitetsmätningar, vilket ni kan läsa mer om nedan.
Kontakta oss för mer information och/eller offert, på telefon 08-22 33 90, via info@frakka.se, eller kontaktsidan.
OVK
Enligt gällande regelverk skall en OVK (obligatorisk ventilationskontroll) utföras med minst tre- till sex-årsintervaller beroende på byggnadstyp och ventilationssystem.
Syftet med kontrollen är att alla säkerställa att den granskade fastigheten har en tillräckligt god inomhusmiljö.
En OVK skall (med vissa undantag) alltid utföras vid nybyggnation och vid större ombyggnationer. Kravet på OVK gäller inte en- och tvåbostadshus med självdragsventilation eller mekanisk frånluftsventilation utan värmeåtervinning. För att få utföra en OVK-besiktning måste man vara certifierad av ett godkänt certifieringsföretag.
För att erhålla certifieringen måste besiktningsmannen ha allmän teknisk kunskap, praktiskt arbete inom ventilation och kompetens och kunskap om bygglagstiftningen med mera.
Såhär utför vi på Frakka OVK:er
Nedan kan du se OVK-besiktningens olika steg hos Frakka AB:
- Avisering
Frakka AB hjälper er att ta fram informationsmaterial, till exempel angående vilken tid besiktningen sker och hur gör man med nycklar om man inte är hemma. - Besiktning på plats
Vid besiktningen mäts luftflöden. När det gäller bostadshus är det främst frånluften som mäts men i byggnader med ventilationsaggregat mäts både till- och frånluften. - Besiktningsutlåtande
I besiktningsutlåtandet som är ett protokoll från besiktningen, beskrivs luftflöden (till- och/eller frånluft) i fastigheten med enheten liter/sekund. Antingen blir mätningen godkänd enligt de regler som gäller eller så finns det fel och brister som skall åtgärdas. Mindre åtgärder skall ske innan nästa besiktningsintervall medan grövre fel skall åtgärdas omgående. Är all ventilation i fastigheten godkänd, erhåller kunden ett trappintyg (intyg för uppsättning i trappuppgången) och ett godkänt OVK-intyg. - Koordineringshjälp för åtgärdande av eventuella brister
Vid brister som skall åtgärdas, kan Frakka AB hjälpa till med att kontakta ventilationsentreprenörer som åtgärdar fel och brister i fastigheten. - Efterbesiktning med ett nytt besiktningsutlåtande
När fel och brister är åtgärdade måste fastigheten ombesiktigas. Frakka AB kommer tillbaka och kontrollerar att allt är korrekt utfört. Efter detta erhåller kunden trappintyg (intyg för uppsättning i trappuppgången) och ett godkänt OVK-intyg.
En OVK-besiktning skall alltid utgå från det regelverk som gällde vid byggnadens byggår samt det regelverk som gällde vid senast utförd ombyggnation, tillbyggnation eller större renovering.
Vi arbetar alltid i samförstånd med vår uppdragsgivare för att kunna åtgärda eventuella fel och brister på bästa möjliga sätt.
Luftkvalitetsmätning
Syftet med att göra en luftmätning är dels att kontrollera om dina lokaler har ett bra inomhusklimat, som en del av en egenkontroll, men mätningen kan dessutom vara ett bra hjälpmedel för att finna eventuella orsaker till ohälsa och utreda när det finns sjukdomstillstånd.
Symptom vid dålig inomhusmiljö är en känsla av torr luft, irriterade ögon, torra slemhinnor, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter.
De flesta vet hur känslan är i ett konferensrum efter 30 minuter, där man tycker att luften har tagit slut. Är det verkligen så att luften tagit slut? Luften är inte slut men däremot är luften förmodligen kraftigt förorenad på grund av de aktiviteter som pågår i konferensrummet; pappershantering, skriva och sudda, touchpennor och användning av datorer mm. Föroreningar kommer även från lokalens inredning och byggnadsmaterial.
Vi människor producerar också luftföroreningar genom att bara vara. Andningen förbrukar syre och släpper ut koldioxid. Vi avdunstar fukt genom utandning och kroppsyta.
Finns det ekonomiska fördelar med att göra en luftkvalitetsmätning?
Ett väl balanserat ventilationssystem och ett bra inomhusklimat skapar förutsättningar för välmående och trivsel. Detta kan bidra till högre arbetseffektivitet hos individerna i byggnaden.
En dålig inomhusmiljö till följd av problem med inomhusluften kan inte bara leda till hälsoproblem hos arbetstagarna eller boende, utan också till sämre produktivitet som ger ekonomiska förluster.
Kvaliteten på den luft som vi andas in är av stor betydelse för vår hälsa och därför är det viktigt att se till att vi lever och verkar i friska hus med bra ventilation.
Göra en luftkvalitetsmätning i din fastighet som ett första steg till bättre inomhusmiljö
Vi på Frakka AB arbetar med luftmätning för att säkerställa en god inomhusmiljö.
Vi mäter inte bara luftflöde i ventilationen utan även koldioxidhalt, luftfuktighet, kemikaliesammansättningar, mögeltest, asbest och radon. Frakka AB gör även smutskontroller i ventilationskanaler och på utsatta ställen. Vi kontrollerar kända riskställen i ventilationen och kan ge dig goda råd och tips om något visar sig vara fel.
Om du upplever att luften är dålig ska du ta det på allvar och åtgärda problemet. Vi kan hjälpa dig med utredningar och hjälpmedel. Vi saluför bland annat filter och luftrenare från det internationellt välkända schweiziska företaget IQ Air.
Arbetsgivaren har alltid ansvaret – Lagar och regler
Arbetsgivaren bär alltid ansvaret för den personal som arbetar i företagets lokaler. Arbetsgivaren kan aldrig skylla på fastighetsägaren eller förvaltaren. Däremot kan arbetsgivaren alltid påtala brister för fastighetsägaren och kräva att dessa åtgärdas.
Ansvaret regleras av Arbetsmiljöverket och Folkhälsomyndigheten. Det finns vissa regler och gränsvärden i Arbetsmiljöverkets föreskrifter hur förorenad luften kan vara på olika arbetsplatser. Dessa gränsvärden är angivna med maxnivåer med olika mätintervaller. För specifik information se: www.av.se
För inneluft på kontor finns i praktiken bara gränsvärden för luftomsättning och koldioxidhalter.
Vi på Frakka AB hjälper till att ta fram underlag och rapporter för att påvisa om det finns brister i inomhusmiljön.