Artikel 2023-04-11
När och hur ofta bör man byta stammar?
Man bör oftast utföra ett stambyte efter omkring 30 år. Det finns dock flera aspekter som påverkar tiden mellan stambyten. Stammar har en livslängd på 30–60 år. Som fastighetsägare bör man därför undersöka stammarna efter senast 30 år. Oftast bör man dock göra kontroller tidigare än så. Tätskikt i våtrum har en livslängd på 30 år och då många väljer att utföra stambyte i samband med badrumsrenovering, för att spara tid och pengar, är det vanligt att man utför stambyte tidigare än efter 30 år.
Klicka på rubrikerna nedan för att komma direkt till det stycke som du vill läsa:
- Faktorer som påverkar när/hur ofta stambyten måste utföras
- Hur vet man när det är börjar bli dags för stambyte?
- Går det att förlänga tiden mellan stambyten?
- Anlita en fastighetskonsult
- Kontakta oss direkt!
Gå till sidan Stambyte om du vill läsa om stambyten generellt.
Vad är det som avgör hur ofta stambyten måste utföras
Det finns flera olika faktorer som påverkar hur ofta ett stambyte måste utföras. Det finns ett antal saker som påverkar stamamrnas livslängd. Till exempel följande:
- Hur hårt slitage har stammarna utsatts för?
- Vad stammarna är gjorda av?
- Hur är stammarna uppsatta?
- Hur är huset är byggt?
- Rådande omständigheter
Hur hårt slitage har stammarna utsatts för?
Hur ofta stambyte måste utföras beror på hur mycket och hur intenvsivt slitage som husets stammar utsätts för. Olika stammar utsätts för olika hårt slitage. Stammarna i ett hus med ett stort antal boende eller med offentliga inrättningar utsätts normalt för mer slitage än stammar i stammar privata hus med få boende. Det innebär att man i de förra fallen måste vara mer vaksam och utföra kontroller tidigare och oftare är i de senare fallen.
Vad stammarna är gjorda av?
Vilket material som stammarna är gjorda av beror framför allt på när de sattes upp. Medan plast är det vanligaste materialet i moderna stammar så är äldre stammar ofta gjorda av gjutjärn. Det innebär att de senare lättare rostar. Men bortsett från rosten så kan de äldre stammarna ofta vara mer hållbara än moderna dito. Hur ofta stambyten måste utföras beror med andra i ganska hög utsträckning på vad stamamrna är gjorda av.
Hur är stammarna uppsatta?
Hur stammarna är uppsatta, eller ”dragna” påverkar också stambyten och hur ofta de behöver utföras. Det är anledningen till att man som beställare av stambyten ska vara försiktiga med erbjudanden som är väldigt billiga. Ett halvdant utfört stambyte har nämligen inte alls samma livslängd som ett stambyte som utförts korrekt av en kunnig entreprenör (byggföretag).
Läs mer sidan Stambyte vad kostar det?
Hur är huset är byggt?
Hur huset är byggt påverkar förstås sådant som fallhöjd, krökningar, hur många som delar på stammar, utsatthet och yttre påverkan med mera.
Rådande omständigheter
Hur ofta stambyten utförs beror i stor utsträckning på att de rådande omståndigheterna. Om en bostadsrättsförening tillfälligt har för lite pengar i kassan så kan det vara klokt att skjuta upp stambytet i några år, tills ekonomin har stabiliserats. Det finns även situationer som talar för att utföra ett stambyte, trots att det egentligen inte är riktigt tvunget än.
Ett stambyte kan vara en mycket omfattande och dyr renovering, alltså av en sådan typ som man inte vill utsätta ekonomin och de boende för i onödan. Det innebär att man ofta passar på att byta stammarna i samband med andra stora och dyra renoveringar. På så vis minskar man antalet gånger som de boende störs och som man är tvungen att bila upp väggar och liknande. Typiskt är att man passar på att byta stammar samtidigt som man renoverar badrum. Tätskikt i badrum endast har cirka 30 års livslängd. Hur ofta stambyten utförs beror därför inte sällan på badrummens renoveringsbehov.
Hur vet man när det börjar bli dags för stambyte?
Ett tydligt tecken på att det börjar bli dags för stambyte är allt mer frekventa fuktskador. Om man vet hur ofta ett stambyte ska utföras samt hur länge sedan det utfördes senast så kan man räkna ut ungefär när det börjar bli dags igen.
Ett lika obehagligt som tydligt tecken på att en fastighets rörsystem bör ses över är att incidenter med läckage och fuktskador blir vanligare. Om så är fallet bör ni låta en fastighetskonsult besikta ert rörsystem omgående. Vattenskador kan bli oerhört kostsamma och även om inga allvarligare vattenskador skett så kan det bli svårt att hitta försäkringsbolag som är villiga att försäkra rörsystemet, om förfallet gått för långt.
Ett mycket viktigt hjälpmedel för att avgöra när/om det är dags för stambyte är dokumentation om fastigheten. Dels är det förstås bra att veta när fastighetens stammar byttes senast och hur ofta stambyten bör utföras. Men det är också viktigt att se historiken av incidenter efter det senaste stambytet eller reliningen.
Går det att förlänga tiden mellan stambyten?
Det går att förlänga tiden mellan hur ofta stambyten utförs. Kanske är det så att husets rörsystem har börjat krångla under en period då bostadsrättsföreningen har ovanligt lite pengar? Då går det att skjuta upp ett stambyte om de inte är i allt för dåligt skick. Det man istället kan göra är en relining, förutsatt att man inte redan gjort detta för att undvika det senaste stambytet. Men på så sätt kan man alltså styra på hur ofta man gör ett stambyte, tills exempelvis bostadsrättsföreningen får ekonomin på fötter igen.
Läs mer på sidan Stambyte eller relining?
Anlita en fastighetskonsult
Slutligen så bör man, för att vara på den säkra sidan anlita en erfaren och oberoende fastighetskonsult så att man får professionell hjälp. På så vis kan man både undvika allvarliga skador och att dra i gång stora stambyten i onödan.
Läs mer i artikeln Därför anlitar du en fastighetskonsult
Frakkas konsulter är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med djupa kunskaper om stambyten och Stockholms byggföretag. Vi har hjälp bostadsrättsföreningar, i över 89 projekt, att upphandla och projektleda stambyten. I många andra fall har vi rekommenderat fastighetsägare att vänta med stambyte eller vidta andra åtgärder, allt beroende på rådande förutsättningar.
Kontakta oss direkt!
Har ni frågor gällande era stammar eller vill ni ha en offert direkt? Kontakta oss i så fall via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*