Artikel 2023-05-21
Stambyte eller relining?
Då det börjar bli tydligt för en fastighetsägare att husets stammar måste ses över så frågar sig många om det finns något billigare och snabbare alternativ är stambyte. Och det gör det i vissa fall. Relining, eller rörinfodring, är både billigare och snabbare än stambyten men har även nackdelar gentemot stambytet. Framför allt så är det två rätt olika ingrepp som inte ens behöver utesluta varandra utan kan kombineras. Men, då stambytet alltid går att utföra passar reliningen endast för vissa situationer.
Nedan beskriver vi kort stambyte, relining samt för och nackdelar dem emellan. Klicka på rubrikerna nedan för att komma direkt till det stycke som du vill läsa:
Kontakta oss direkt!
Äger du eller din bostadsrättsförening en fastighet vars stammat behöver bytas? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 89 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Stambyte
Stambyte innebär att de befintliga avloppsstammarna helt tas bort och ersätts med nya rör.
- Först måste de gamla rören brytas upp och tas bort, vilket kan kräva att väggar eller golv öppnas upp för att få tillgång till avloppsstammarna.
- Efter att de gamla rören har tagits bort installeras nya rör av lämplig materialtyp, till exempel PVC eller gjutjärn.
- Slutligen så återställs de våtrum som rivits upp. I samband med återställningen brukar våtrummen i fråga renoveras (åter)ställas i nyskick.
Stambyte är en omfattande och kostsam process som kan innebära att man river upp delar av byggnaden men som efteråt höjer standarden och värdet på de berörda lägenheterna.
Relining
Relining är en mindre omfattande metod där nya rör skapas i de befintliga rören utan att dessa behöver tas bort.
- Istället för att ersätta hela avloppsstammen, används en speciell beläggning (oftast en epoxypolymer) som appliceras på insidan av röret.
- Beläggningen bildar nya rör inuti de gamla rören, som oftast siter kvar trots att de inte längre behövs
- Relining kan utföras genom att man matar in en flexibel liner (en rörformad väv belagd med epoxy) genom avloppssystemet och applicerar sedan en tryckluft för att hålla linern på plats tills epoxyn har härdat.
Relining är vanligtvis snabbare och mer kostnadseffektivt än ett fullständigt stambyte eftersom det inte kräver stort ingrepp i byggnaden. De påverkar varken standard eller pris nämnvärt på de berörda lägenheterna.
Bör man välja stambyte eller relining?
Så kommer då 10 000-kronors-frågan: Ska man välja stambyte eller relining? Till att börja med så handlar det snarare om miljontals kronor är tiotusentals dito. Sedan så är svaret, kanske inte helt oväntat: ”det beror på”.
För- och nackdelar
Reliningen har en del betydande fördelar gentemot det traditionella stambytet. Det är betydligt billigare, betydligt snabbare (ca 3 dagar per lägenhet, att jämföra med ca 10 veckor) och mycket mindre bullrigt.
Med tanke på ovanstående så kan man tänka att alla alltid skulle välja relining framför stambyte. Det är dock inte alltid möjligt. Det går till exempel inte att relina rör mer än en gång. Det går inte heller att relina rör som är i för dåligt skick.
Nackdelar med reliningen är dessutom att rören blir mindre efter reliningen samt att de relinade rören endast räcker upp till 40 år medan nya (bytta) rör räcker upp till 60 år. Ytterligare en fördel med traditionella stambyten är att det är lite av en ”återställning” av fastigheten. Vanlighetvis kan man i samband med stambytet få bättre kontroll över fastighet en och dess rörsystem i och med att kompletta ritning kan göras. Dessutom får hela fastigheten en gemensam standard och garanti. Sist men inte minst så leder traditionella stambyten till ökat värde på både lägenheter och hus.
En annan anledning till att man ibland väljer stambyte i stället för relining är att man vill spara tid och pengar genom att kombinera stora och oundvikliga renoveringar. Alla våtrum har, precis som stammarna, ett bäst-före-datum och måste, precis som stammarna, renoveras med jämna mellanrum. I samband med att stammarna byts så måste badrummen oundvikligen också renoveras, i och med att fuktspärrarna i våtrummen bryts under stambytet. Därför är det oftast klokt att passa på att göra ett stambyte samtidigt som man gör den tvungna badrumsrenoveringen.
Valet är situationsberoende
Slutligen så kan vi se att valet mellan det kompletta stambytet eller den tillfälliga lösningen, som relining innebär, är väldigt situationsberoende. Om man har stammar som inte tidigare har relinats och är i relativs gott skick så kan man skjuta upp stambytet några år till genom att relina rören. Detta är särskilt lockande för bostadsrättsföreningen som har dålig ekonomi eller av andra anledningar inte kan utföra större renoveringar.
Om fastighetens rör däremot är i för dåligt skick eller om man redan har utfört relining en gång tidigare så har man inget val utan måste välja att byta stammarna. Det kan som vi sett också vara fördelaktigt att byta stammar samtidigt som man utför andra nödvändiga renoveringar, av till exempel, tvättstugor, badrum och/eller andra våtrum.
Anlita alltid en fastighetskonsult!
Sist men inte minst så rekommenderas, å det bestämdaste, att man anlitar en fastighetskonsult då det uppstår problem med rör och stammar. Vattenskador kan vara fruktansvärt kostsamma och valet mellan relining och stambyten bör göras, eller överses, av en professionell fastighetskonsult.
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 89 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast på telefonnummer 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se eller via vår kontaktsida. Första mötet är gratis*.
*Läs mer på sidan “Erbjudanden”