Kontakta oss direkt!
För säkerhets skull bör alltid en fastighetskonsult anlitas inför och under fasadrenoveringar. På så vis undviker bostadsrättsföreningar kostsamma misstag.
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med flera fasadrenoveringar bakom oss. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnumer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Hur ofta behöver Brf:er beställa fasadrenoveringar?
Fasadrenovering är ett storskaligt projekt. Det är förståeligt att bostadsrättsföreningar inte vill påbörja dyra och tidskrävande renoveringar innan de behöver. Samtidigt bör fasaden underhållas så att det i framtiden inte uppstår allvarliga problem, som till exempel fuktskador.
Hur länge fasaden håller beror på material och förutsättningar. Hur länge en fasad håller beror bland annat på väder, vind, föroreningar och pågående underhållsarbete. Det är en bra idé att kontrollera sina fasader regelbundet, eftersom tåligheten och livslängden varierar mycket från fasad till fasad. För träfasader är det rimligt att kontrollera kraven vart 5:e år. En nymålad puts- eller betongfasad kan däremot hålla upp till 30 år.
Det finns olika tecken som tyder på att fasaden behöver renoveras, till exempel:
- Nötning där olika material och design möts, till exempel runt fogar, fönster, ledstänger, hängrännor m.m.
- Sprickor, röta och flagnande färg på träfasader där fukt kan tränga in.
- Vittrade fogar, saltavlagringar och spruckna tegelstenar i tegelfasader.
- Fallande putsfält med exponerade ramar, jästa/utbuktande putsfält, eller sprickor i putsfasader.
Även om det är möjligt för en lekman att identifiera fasadskador kan det vara svårt att bedöma hur allvarlig skadan är och identifiera vilken åtgärd som krävs. Det är därför viktigt att någon som har professionella kunskaper, om fasader, kommer och utför en inspektion. På så sätt kan en professionell bedömning av skadans omfattning göras, så att man vet om underhålls- och reparationsarbetet är tillräckligt eller om en större fasadrenovering krävs. Det är också viktigt att en bedömning även görs av omgivande yta och komponenter, som yttertak, balkonger och väggar.
Frakkas konsulter har analyserat åtskilliga fasader. Kontakta oss direkt om du har frågor om er fasad. Du når oss enklast via formuläret i toppen av sida, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se. Första mötet är gratis*.
*Läs mer på sidan “Erbjudanden”.
Vem ansvarar för fasaden och vem ska projektleda fasadrenoveringen?
Om det har konstaterats att en renovering krävs, är nästa steg att föreningen anlitar en fastighetskonsult som kan planera och leda renoveringsarbetet. När en förening väljer konsult så bör det vara en kunnig och erfaren sådan, någon som förstår föreningens behov, kan fasadrenoveringar, dess tekniker och dess kostnader.
Nästa steg är att ta fram ett korrekt och tydligt kravdokument, ta in anbud från flera entreprenörer (byggföretag) och bestämma vem som ska utföra själva renoveringen. Återigen är det viktigt att ha en extern experts perspektiv.
Något man, som beställare, bör tänka på är att priset inte är det enda som spelar roll. Man gör sig själv en otjänst om man beställer ett billigt byggföretag som saknar den erfarenhet och de kunskaper som krävs för att renovera en fasad på rätt sätt. En felaktigt utförd renovering kan nämligen leda till att man i förtid måste renovera fasaden igen, vilket innebär att det ”billiga” alternativet i längden blir ett dyrt alternativ.
Inför och under en fastighetsrenovering, som Brf-styrelse, var noga med att de boende meddelas om olika händelser i förväg. Det är särskilt viktigt att meddela när bygget startar, hur lång tid det kommer att ta, varför det ska göras och hur det kommer att påverka de boende. Tydlig kommunikation leder till mindre risk för missnöje och tvister.
Under upprustningen håller fastighetskonsulten, styrelsen och byggföretaget regelbundna byggmöten för att hålla varandra uppdaterade om varandras arbete och för att klargöra eventuella frågor eller funderingar. Sedan, när renoveringen är klar, kommer kontroller och besiktningar utföras och eventuella underkännanden åtgärdas. Därefter kommer ett sista möte att hållas för att ta ställning till om man ska godkänna eller underkänna. När allt är slutgiltigt godkänt överlämnas hela ansvaret för fastigheten till beställaren tillsammans med hela kontraktsunderlaget samt underhållsanvisningar.
När det gäller fasader utanför bostadsrätter så är det oftast bostadsrättsföreningen som ansvarar och inte bostadsägarna. Det blir i de flesta fallen därför upp till bostadsrättsföreningen att upprätta en budget som täcker kostnaderna för renoveringen. Det kan innebära att man måste samla in extra pengar från medlemmarna eller söka finansiering från externa källor.
Det är slutligen viktigt att notera att varje bostadsrättsförening kan ha sina egna specifika processer och rutiner för att genomföra en fasadrenovering.
Viktigt att tänka på inför fasadrenovering Brf
- Som tidigare nämnts, men som måste understrykas: Titta inte bara på priset när du upphandlar en fasadrenovering. Byggföretag som erbjuder bra priser använder ibland fel metoder eller material, vilket kan leda till upprepade renoveringar senare, så att fasadunderhållet kostar mer i längden. Om ett byggföretag till exempel använder ett syntetmaterial som hindrar gips från att andas kan kylan orsaka sprickbildning och fuktskador.
- Begär referenser från byggföretagen. De sätt på vilka de hittills genomfört fasadrenoveringar för bostadsrättsföreningar säger mycket om deras kompetens och kvaliteten på deras arbete.
- Det är viktigt att besiktningar av fasader utförs av specialister. Från utsidan verkar problemet kanske inte så allvarligt, men det kan bli ett större problem inne i väggen eller i anslutna enheter. Exempel på sådana problem är fuktskador på balkar och innerväggar, mögel och dålig väggisolering.
- Renovering av fasader ger många fördelar utöver att förebygga och undvika betydande underhållsarbete och skador. En ny fasad förstärker fastighetens attraktionskraft och bidrar till att öka dess värde. Styrelseledamöter har lättare att planera ekonomi och avgifter samtidigt som de behåller kontroll och löpande underhåll av tillgångar. Borgenärer och försäkringsbolag kommer också känna förtroende för en Brf som investerar seriöst i underhåll, vilket kan leda till lägre räntor och försäkringspremier med mera.