Artikel 2025-04-16
Bostadsrättsföreningar och ROT-avdrag
ROT-avdraget är en möjlighet för privatpersoner att minska sina kostnader för renoveringsarbeten i hemmet, men vad innebär det i praktiken för en bostadsrättsförening? I den här artikeln går vi igenom hur ROT-avdraget fungerar, vilka regler som gäller, och hur föreningen kan planera större renoveringar, till exempel stambyten, så att medlemmarna får möjlighet att använda avdraget.
Vad är ROT-avdrag?
ROT-avdraget är ett ekonomiskt stöd från staten som gör det billigare för privatpersoner att anlita hantverkare för arbeten i hemmet. Förkortningen ROT står för reparation, ombyggnad och tillbyggnad.
Avdraget gäller endast för arbetskostnaden – man får alltså inte dra av för material eller resor.
Exempel på arbeten som ger rätt till ROT-avdrag
- Renovering av badrum eller kök
- El- och VVS-arbeten
- Målning och tapetsering
- Byte av golv, fönster eller dörrar
- Stambyte inne i den egna bostaden
- Andra förbättringsarbeten inne i bostaden
Hur mycket kan man få i avdrag?
- Normalt får man dra av 30 % av arbetskostnaden.
- Maxtaket ligger på 50 000 kronor per person och år.
- Procentsatsen är tillfälligt, 12 maj – 31 december 2025, höjd till 50 % av arbetskostnaden, men maxbeloppet på 50 000 kr gäller fortfarande.
Läs mer på Skatteverkets hemsida
Kan bostadsrättsföreningar göra ROT-avdrag i samband med större renoveringar?
Svaret är båda ja och nej. Bostadsrättsföreningar som sådana kan inte göra ROT-avdrag då det är en skattereduktion som är avsedd för privatpersoner, inte för juridiska personer som föreningar eller företag. Däremot så kan bostadsrättsföreningen låta bostadsrättsinnehavare stå för en del av kostnaden för renoveringen. De arbetskostnader som man har rätt att göra ROT-avdrag för är de som direkt berör de enskilda bostadsrätterna. Det går till exempel att göra ROT-avdrag för de delar av stambyten som görs inne i själva lägenheten, som badrumsrenoveringar. Däremot kan man inte göra avdrag för sådana åtgärder som ligger i gemensamma utrymmen, utanför de enskilda lägenheterna, till exempel renovering av fasader och tak eller byte av rör och stammar i gemensamma utrymmen (till exempel i trapphus, vindar och källare).
Rekommendation då medlemmar betalar en del av renoveringen
Även om delar av gemensamma renoveringar betalas av en bostadsrättsförenings medlemmar så bör upphandlingen göras av själva föreningen, så att ett samlat grepp kan tas om renoveringen (detta är särskilt viktigt i större renoveringar som stambyten). På så vis garanteras att projektet kan utföras enligt en allomfattande tidsplan och att heltäckande prisförslag skall kunna ges av den eller de entreprenör(er) som svar på det av bostadsrättsföreningen utskickade förfrågningsunderlaget (läs mer om förfrågningsunderlag under rubriken Upphandling i artikeln Följ oss genom ett projekt), även om till exempel enskilda föreningsmedlemmar väljer att hoppa av under processens gång.
Rent faktiskt kan detta fungera på så vis att det, till att börja med, finns klausuler i förfrågningsunderlaget som säger att renoveringen delvis kommer finansernas med ROT-avdrag. Vid kontraktsskrivning så kan det sedan tecknas avtal, mellan entreprenören och bostadsrättsföreningen, i vilka bostadsrättsinnehavarna ges rätt att handla upp sina respektive delar av renoveringen (till exempel badrumsrenoveringar) direkt från entreprenören. Kostnaderna för dessa enskilda bostadsrättsinnehavares delar bestäms förslagsvis av kontraktet mellan styrelsen och entreprenören. Som en sista del i detta kan sedan separata kontrakt upprättas mellan entreprenörer och de enskilda medlemmarna i föreningen.
Från och med 1 januari 2020 så måste betalning för arbeten ske elektroniskt (till exempel via kontokort, BankID eller Swish) om köparen ska ha rätt att göra ROT-avdrag. Uppgifter om mottagare, avsändare, tidpunkt och belopp måste anges vid betalningen.
För att få igenom att medlemmar i en bostadsrättförening är med och betalar delar av renoveringen krävs det att styrelsens stadgar tillåter en dylik process. Om stadgarna inte redan gör det så måste de ändras. Det kan normalt ske om
- Alla röstberättigade medlemmar röstar för en förändring av stadgarna på en föreningsstämma.
- Beslut fattas på två, efter varandra följande, föreningsstämmor. I så fall behöver det vara enkel majoritet på första stämman och en majoritet på minst två tredjedelar på den andra stämman, enligt § 12 Bostadsrättslagen (BRL) (1991:614).
Då ovanstående bör göras i god tid innan renoveringen upphandlas är det viktigt att informera bostadsföreningens medlemmar så snart som möjligt. Man bör även utföra nödvändiga ändringar i stadgarna så snart som möjligt, då ändringarna måste registreras hos Bolagsverket innan de blir giltiga.
Problem som kan uppstå när man ska dra av ROT, och hur man löser dessa
I de fall då man väljer att utnyttja rätter till ROT-avdrag för delar av arbetskostnaderna under en renovering så finns det ett antal problem som kan uppstå:
- Enskilda medlemmar har redan utnyttjat det ROT-avdrag som man är berättigad till under aktuellt år.
- Enskilda medlemmar vägrar plötsligt, av olika skäl, att skriva på separata avtal med entreprenören, trots att man sagts sig vara beredd att göra så tidigare.
- Enskilda medlemmar vägrar betala entreprenören för sin del av renoveringen.
I alla dessa fall så kan bostadsrättsföreningen, på en stämma, besluta att lägga ut för medlemmarna som inte kan eller vill betala. För att få in pengar kan man bestämma att de berörda medlemmarna ska betala av föreningens utlägg, till exempelvis, månadsvis tillsammans med övriga avgifter under en tidsperiod.
Det bästa är förstås om man kan undvika ovanstående situationer helt. Detta kan till exempel göras genom att bostadsrättföreningen:
- Ger utdelning från föreningens kassa till medlemmar för att täcka delar av deras utlägg för till exempel badrumsrenoveringar. (För att det ska vara möjligt måste det vara fastställt att föreningen gått med vinst det senaste räkenskapsåret, enligt § 27, 9 kapitlet i Bostadsrättslagen (BRL) (1991:614) och att reglerna om överskottsutdelning följs och beslutas av föreningsstämman enligt 5 §, 10 kapitlet i Lag (1987-667) om ekonomiska föreningar.)
- Meddelar bostadsrättsinnehavare, som måste belåna sin lägenhet för att kunna betala sina delar av renoveringen, att lånesumman är avdragsgill i deklarationen.
- Lånar från sin bank åt de medlemmarna som inte har möjlighet att ta lån själva, förutsatt att banken accepterar detta. (Vi rekommenderar att en skattekonsult, revisor eller jurist konsulteras för att utreda vad detta innebär i den berörda föreningen och dess medlemmar, då detta kan variera från fall till fall.)
- Informerar bostadsrättsinnehavarna om att ROT-avdraget medför att föreningen slipper ta lån, som leder till avgiftshöjningarna för medlemmarna.
Kan bostadsrättsinnehavare göra ROT-avdrag vid gemensamt stambyte?
Ja, bostadsrättsinnehavare kan göra ROT-avdrag, vid gemensamt stambyte, för de delar av stambytet som berör innehavarens lägenhet, till exempel badrumsrenovering, köksrenovering och byte av rör som tillhör lägenheten. ROT-avdragen görs i så fall enligt beskrivningen i kapitlet Kan bostadsrättsföreningar göra ROT-avdrag i samband med större renoveringar? ovan.
För att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall rekommenderas att du kontaktar Skatteverket.
Kan bostadsrättsinnehavare göra ROT-avdrag vid gemensam fasadrenovering?
Fasader på flerbostadshus betraktas som gemensam. Det innebär att bostadsrättsföreningen är ansvarig för fasaden, inte enskilda bostadsrättsinnehavare. Det är därför inte möjligt att göra ROT-avdrag för fasadrenoveringar på flerbostadshus.
Om bostadsrättsföreningen består av småhus, till exempel ett radhus, där bostadsrättsinnehavarna har enskilt ansvar för fasaderna på deras respektive hus enligt föreningens stadgar, kan ROT-avdrag vara möjligt enligt beskrivningen i kapitlet Kan bostadsrättsföreningar göra ROT-avdrag i samband med större renoveringar? ovan.
För att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall rekommenderas att du kontaktar Skatteverket.
Kan bostadsrättsinnehavare göra ROT-avdrag vid gemensam takrenovering/takbyte?
Tak på flerbostadshus betraktas som gemensamma. Det innebär att bostadsrättsföreningen är ansvarig för taken, inte enskilda bostadsrättsinnehavare. Det är därför inte möjligt att göra ROT-avdrag för takrenoveringar på flerbostadshus.
Om bostadsrättsföreningen består av småhus, till exempel ett radhus, där bostadsrättsinnehavarna har enskilt ansvar för taket på deras respektive hus enligt föreningens stadgar, kan ROT-avdrag vara möjligt enligt beskrivningen i kapitlet Kan bostadsrättsföreningar göra ROT-avdrag i samband med större renoveringar? ovan.
För att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall rekommenderas att du kontaktar Skatteverket.
Kan bostadsrättsinnehavare göra ROT-avdrag vid gemensam fönsterrenovering/fönsterbyte?
Då bostadsrättsföreningar som består av flerbostadshus vanligtvis ansvarar för det yttre underhållet är det normalt inte möjligt bostadsrättsinnehavare att göra ROT-avdrag för fönsterrenoveringar eller fönsterbyte. Undantag för detta kan göras då arbete utförs på insidan av fönster, exempelvis målning eller byte av tätningslister, och innehavaren har underhållsansvar för dessa delar enligt föreningens stadgar.
Om bostadsrättsföreningen består av småhus, till exempel ett radhus, där bostadsrättsinnehavarna har enskilt ansvar för taket på deras respektive hus enligt föreningens stadgar, kan ROT-avdrag vara möjligt även för de yttre delarna av fönsterna enligt beskrivningen i kapitlet Kan bostadsrättsföreningar göra ROT-avdrag i samband med större renoveringar? ovan.
För att vara säker på vad som gäller i ditt specifika fall rekommenderas att du kontaktar Skatteverket.
Läs mer
Läs mer om bostadsrättsföreningar och stambyten
Om Frakka. Kontakta oss!
Frakka är en oberoende fastighetskonsult som analyserar fastigheter samt upphandlar och projektleder alla typer av renoveringar och ombyggnationer.
Förutom analys, upphandling och projektledning bistår vi även med råd och stöd till fastighetsägare/förvaltare vid såväl långsiktig förvaltning som akuta problem. Vi ombesörjer även, om så önskas, med besiktningar i alla de projekt som vi är inblandade i.
Behöver du hjälp med renoveringar och/eller ombyggnationer? Kontakt oss i så fall på 08-22 33 90, via info@frakka.se eller kontaktformuläret.
Avskrivning av ansvar
Observera att det som står i nyhetsartiklarna endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Frakka avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.

