Elinstallationer
Elinstallationer innefattar allt från att felsöka och reparera/byta ut belysningen i en befintlig byggnad till att planera och sätta upp helhetslösningar för belysning, bevakning och styrning med mera i samband med att nya industrikomplex byggs. Att planera och utföra underhåll av elsystem är förstås också av största vikt.
Med komplexiteten inom projekt ökar vikten av att skapa långsiktigt hållbara och energisnåla lösningar i samband med elinstallationer. Kompetens och god planering är därför mycket viktigt. Med vår långa branscherfarenhet har vi på Frakka kolla på både gällande föreskrifter och vilka företag som är lämpliga att anlita i samband med olika typer av elinstallationsprojekt.
Elsäkerhetslagen
Planering och smarta lösningar är viktigt men den allra viktigaste aspekten av elinstallationer är förstås säkerheten. Felaktigheter i samband med elinstallationer kan potentiellt vara mycket farligt och endast certifierad personal får därför utföra elinstallationer.
Från och med den 1 juli 2017 gäller nya elsäkerhetsregler. Den innebär bland annat att de företag och organisationer som utför elinstallationsarbeten måste uppfylla kravet på att det finns egenkontrollprogram upprättat för verksamheten. Vidare innehåller den ny lagen krav på hur elinstallationsarbete ska utföras samt hur kompetensen hos dem som utför elarbeten ska säkerställas.
De som utför elinstallationsarbete omfattas av följande regler efter den 1 juli 2017:
- Elsäkerhetslagen (läs mer på Riksdagens webbplats)
- Elsäkerhetsförordningen (läs mer på Riksdagens webbplats)
- ELSÄK-FS 2017:2 (läs mer om Elsäkerhetsverkets föreskrifter och allmänna råd om elinstallationsarbete)
- ELSÄK-FS 2017:3 (läs mer om Elsäkerhetsverkets föreskrifter om elinstallationsföretag och om utförande av elinstallationsarbete)
- ELSÄK-FS 2017:4 (läs mer om Elsäkerhetsverkets föreskrifter om auktorisation som elinstallatör)
Läs mer om elsäkerhetslagen generellt.
Underhåll av elsystem – ett måste
För att säkerställa en säker el-miljö är det inte bara viktigt att sätta upp elnät på ett korrekt sätt. Fukt, smuts och damm kan skada känsliga el-komponenter och slå ut hela system. Risken för stötar och bränder ökar även om de elektriska komponenterna utsätt för fysiska skador, vilket kan leda till trasiga lock och trasiga sladdar. Det är därför viktigt att man sätter upp fungerande rutiner för underhåll av elektriska system
Så här hjälper vi er med elinstallationer
Vår långa branscherfarenhet innebär att vi inte bara har koll på nödvändiga certifieringar utan även på vilka företag som har kompetens nog för att säkert utföra olika typer av elinstallationer.
De flesta projekt i vilka vi har varit inblandade, och som innefattat elinstallationer, har varit större renoveringar, under vilka elstigaren har behövt bytas ut. (Elstigare kallas de rör som, liksom vattenstammarna, löper lodrätt genom hela byggnaden.) Men vi har även erfarenhet av andra typer av elinstallationer och kan hjälpa er med i princip alla typer av projekt som innefattar elinstallationer.
Vi på Frakka söker alltid att skapa långsiktiga kundrelationer. Detta, tillsammans med det faktum att främjandet av god miljö och hälsa är två av våra viktigaste mål, innebär att vi alltid eftersträvar att skapa kvalitativa och långsiktigt hållbara/energisnåla lösningar.
Kontakta oss gärna för mer information och/eller för offert. Vi erbjuder inledande gratis konsultation* och kan om i så önskar komma ut och titta på objektet som ska renoveras och/eller installeras. Ring oss på telefon 08-22 33 90, eller mejla oss via info@frakka.se, eller kontaktsidan.
*Gäller bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare/förvaltare