Fönsterbyten i Stockholm
Anledningarna till att man väljer att utföra fönsterbyten i Stockholm kan vara flera. Det kan handla om att de gamla fönstren helt enkelt är för slitna eller rent av trasiga. En vanlig orsak till att man väljer att utföra fönsterbyten just i Stockholm är att det finns många gamla byggnader i vars originalfönster, med dåliga isoleringsegenskaper, sitter kvar. Att byta ut dessa gamla fönster mot nya dito kan både spara energi och skapa en bättre inomhusmiljö, fri från buller. På denna sida har vi samlat information om fönsterbyten i Stockholm specifikt.
Är du medlem i en Brf eller äger du flerbostadshus i Stockholm eller Uppsala? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med ett stort antal projekt bakom oss. Kontakta oss gärna med frågor eller för offert på telefon 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se eller via vår kontaktsida. Första mötet är gratis*.
Äldre, Q-märkta hus
Jämfört med de flesta andra svenska städer så finns det vanligt många äldre hus i Stockholm. Det innebär att fönsterbyten i Stockholm kan bli lite speciella i det att hänsyn ofta måste tas till byggnaders historiska och arkitektoniska värden.
Detta är särskilt sant i de fall då byggnader är Q-märkta (kallades tidigare K-märkta). I dessa fall krävs att företaget som utför stambytet både innehar rätt kunskaper och rätt certifieringar. Man måste också kolla upp om godkännande behövs från myndigheter som ansvarar för historiska bevarandefrågor.
Att en så stor del av Stockholm bebyggelse är äldre innebär också att fänsterbyten oftare än i andra städer utförs som en energibesparingsåtgärd (läs mer i stycket Energibesparing vid fönsterbyte i Stockholm, nedan).
Lokala byggföreskrifter
I stycket Äldre, Q-märkta hus, ovan, så diskuteras det faktum att en stor del av Stockholms bebyggelse är äldre. Det medför att för Stockholm specifika byggföreskrifter och stadskoder är relativt vanliga. Det är viktigt att fönsterbyten följer lokala regler och tillståndskrav.
Kontrollera med dina lokala myndigheter vilka fastighetsregler som gäller, för att säkerställa att fönsterbytet blir korrekt utfört. Detta gäller så klart särskilt i de fall där de berörda fastigheterna är Q-märka.
Energibesparing vid fönsterbyte i Stockholm
En vanligt förekommande anledning till att man utför fönsterbyten är att man vill minska energiförbrukningen, och därmed energikostnader, i fastigheter. Att byta fönster för att spara energi kan vara en klok investering och hjälpa dig att minska din klimatpåverkan samtidigt som du sparar pengar på din energiräkning. Nedan följer några punkter som det är bra att tänka på när utför energibesparing genom fönsterbyte.
Detta är särskilt sant i Stockholm där klimatet kan vara strängt på vintrarna med låga temperaturer, i kombination med många äldre hur med tunna fönster.
Se till att isolerade och tätningslisterna är i gott skick och korrekt applicerade. Vilket material som används i karmarna har också stor betydelse då olika material har olika isoleringsegenskaper.
Välj fönster med flera lager av glas, helst trippelglasfönster men åtminstone dubbelglasfönster. Varje extra lager av glas ger bättre isolering.
Välj fönster med hög energiklassificering, helst A eller A+ då dessa fönster är konstruerade för att minimera energiförlust genom sina förbättrade isoleringsegenskaper.
Sist men inte minst så ör det viktigt att installationen av de nya fönstren blir korrekt utförd. Även om du väljer bra fönster så kan energisituationen försämras om fönstren installeras felaktigt.
Hur går det till då man byter fönster i Stockholm?
Fönsterbyten innehåller normalt följande moment:
Borttagning av gamla fönster
Under utrivningsfasen så tar man bort allt som är kopplat till fönstret (glas, karmar och foder) så att det bara är hålen i väggen kvar. Först hakar man av fönstren från gångjärnen. Sedan sågar man isär kramarna innan de monteras ner. De tomma fönsteröppningarna rensas slutligen och förbereds för insättning av nya fönstren.
Insättning av nya fönster
Insättningen av nya fönster börjar med att manskruvar fast karmarna i väggen. Sedan läggs isoleringsmaterialet mellan vägg och karm så att det blir helt tätt. Efter det monteras foder över gliporna mellan karm och vägg från både på insidan och utsidan. Slutligen hängs fönstren upp på karmen.
Insättning av nya fönsterbleck
Efter att de nya fönstren är insatta så sätter man fast fönsterbleck på utsidan av fönstren för att skydda både fönster och fasad mot väta.
Efter att fönsterblecken är på plats så testas fönster. Man testar både funktion och estetik.
När och hur ofta bör fönster renoveras eller bytas?
Hur ofta fönster bör bytas beror på en mängd olika saker. Vad är det för ett slags fönster? Vad är det för en byggnad som fönstren sitter i? Var ligger byggnaden? Ligger den till exempel i ett område med mycket föroreningar eller i närheten av havsvatten, som är fallet med Stockholm?
En del fönster kan hålla så länge som 50 år utan att behöva renoveras men efter 30 år så bör man definitivt kontrollera skicket på en fastighets fönster, om det inte har gjorts tidigare.
Ett generellt tips är att kontrollera era fönster ofta, helst varje gång de tvättas. Tecken på att det är dags att renovera eller byta fönstren är att det samlas imma på sommaren och is-stjärnor under vintern. Rostande beslag, murknande trä och flagnande färg är också tecken på att det är dags att se över fönstren.
Hur lång tid tar det att renovera eller byta fönster?
Det tar någonstans mellan 1 och 3 dagar, per lägenhet, att byta fönster i en fastighet
Givetvis kan det ta både längre och kortare tid beroende på vad det är för typ av fönster, och hur många fönster lägenheterna har.
Vad kostar fönsterbyte?
Vad kan man vänta sig för fönsterbyte pris i Stockholm? Det beror framför allt på parametrar som fönstrens storlek, vilket material som används och hur svårt det är att byta ut fönstret (fönstret kan till exempel vara av en ovanlig eller svårmanövrerad ort). Ett riktvärde för fönsterbyte kostnad är dock 6000 – 7000 kronor per kvadratmeter. Man kan räkna med en ungefärlig prisökning på 15% prishöjning om man gör specialbeställningar.
Begär en offert för fönsterbyte
Vad bör man tänka på då man begär in offerter för fönsterbyte? För det första är det bra att vara påläst och väl förberedd. Följande saker bör du tänka på innan du begär in offerter:
- Vilken typ av fönster vill du ha?
- Hur många fönster behöver bytas?
- Vilka problem vill man lösa med det nya fönsterbytet? Det kan till exempel vara ljudisolering, energieffektivitet eller estetiska förbättringar.
Fönstertyp
Det är viktigt att man specificerar noga vilken typ av fönster man vill ha, vilka beslag och vilket material, till exempel träfönster, aluminiumfönster eller PVC-fönster.
Antal fönster som ska bytas
Givetvis måste man specificera hur många fönster som ska bytas. Om det är ett stort antal så är det viktigt att man gör en ordentlig inventering innan man specificerar antalet i fönsterbytesofferten.
Vilka problem ska fönsterbytet lösa?
Innan du skriver en offert för fönsterbyte så är det viktigt att du har tänkt igenom vilka fördelar du vill uppnå med fönsterbytet. Nya, korrekt installerade fönster kan till exempel få ner energiförbrukning och bullernivåer avsevärt.
Övrigt att tänka på i så man skriver offert fönsterbyte
Ta in offerter från flera byggföretag. På så vis kan du lättare bilda dig en uppfattning om vad som är rimligt prismässigt med mera.
Kontrollera företagens certifikat (har de de kunskaper som krävs för fönsterbytet), kreditvärdighet och ekonomi. Man vill inte anlita ett företag som är konkursmässiga.
Begär referenser och ta kontakt med tidigare kunder för att kunna skapa dig en korrekt uppfattning om företagets kvalitetsnivå och möjliga för-, och nackdelar.
Om du som beställare inte besitter vana av att beställa fasighetsrenoveringar eller har bra kunskaper om fönsterrenoveringar så bör du anlita en erfaren och oberoende fastighetskonsult som kan hjälpa dig att upphandla lämpligt byggföretag för fönsterbytet.
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med ett stort antal projekt bakom oss. Kontakta oss gärna med frågor eller för offert på telefon 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se eller via vår kontaktsida. Första mötet är gratis*.