Kontakta oss direkt!
Äger du eller din bostadsrättsförening en fastighet vars stammat behöver bytas? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 89 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Skillnaden mellan stambyte i kök och stambyte i andra våtrum
Vid stambyten i badrum, tvättstugor, WC och liknande så är det oftast bara vattenstammar som det handlar om. Även under köksstambyten byts kökets rörstammar ut. Normalt brukar man byta ut
ledningar för tappvatten och avlopp. Men till skillnad från stambyten i andra våtrum så är det vanligare att man i stambyten i kök även byter ut stammar för gas, värme, ventilation och elledningar. Dessa stammar behöver dock inte bytas lika ofta ut då de har en längre livslängd är vattenstammar.
Den kanske största skillnaden mellan stambyte i kök och stambyte i badrum är att tätskiktet i kök normalt bara innefattar området kring diskbänken, alltså där vattenledningarna går. Det innebär att man inte måste renovera hela köket utan det kan räcka med att ta bort och sätta tillbaka köksutrustningen. Badrums tätskikt måste däremot täcka hela rummet, vilket innebär att hela badrummet med nödvändighet måste renoveras i samband med stambyten.
Modernisering av kök medför värdehöjning
Ibland kan det vara nödvändigt att göra anpassningar eller flytta på köksmöbler för att kunna komma åt och arbeta med stammarna. Det kan innebära att ta bort och återinstallera köksluckor, skåp eller arbetsbänkar. Efter att stammarna är bytta så kan man sedan välja att återinstallera de gamla möblerna och den gamla armaturen (diskbänk och blandare med mera) eller installera nytt. Många boende passar på att skaffa nya skåpluckor, vitvaror och diskbänk i samband med stambyten. På så sätt kan man få ett ”nytt kök” till ett relativt billigt pris.
Ytterligare installationer
Vid ett stambyte i köket kan det vara ett bra tillfälle att överväga att installera eller uppgradera viktiga komponenter som exempelvis vattenfilter, diskmaskiner eller avloppsfällor. Det kan vara praktiskt att diskutera sådana möjligheter med din entreprenör och inkludera dem i planeringen och kostnadsestimatet.
Ytfinish och återställning
Efter stambytet i köket kan det vara nödvändigt att återställa och återuppbygga väggar, golv eller andra ytor som påverkats av arbetet. Det kan inkludera målning, kakling, golvläggning och liknande arbete för att få köket att se färdigt och komplett ut.
Dessa faktorer kan påverka både kostnaderna och tidsramen för ett stambyte i köket. Det är viktigt att kommunicera tydligt med din entreprenör och se till att alla specifika behov och krav tas i beaktning vid planeringen och genomförandet av stambytet.
Renovera aldrig ditt kök utan att höra med Brf:en först
Med tanke på vad som diskuterats i ovanstående kapitel bör man som bostadsägare tänka sig för innan man renoverar sitt kök, eller andra våtrum. Hör alltid med bostadsrättsföreningen innan. Om ett stambyte utförs snart efter en köksrenovering så kan man tyvärr vara tvungen att ta bort de nyligen installerade skåpluckorna, vitvarorna och diskbänken för att komma åt stammarna. Det har många gånger hänt att bostadsinnehavare lagt ut åtskilliga tusenlappar i onödan för att man glömt att kontrollera situationen med stammarna i huset.
Finansiering av stambyte i kök
Finansiering av köksstambyte i bostadsrätter
Om kostnaden för stambyten i kök och/eller i andra våtutrymmen överstiger vad bostadsrättsföreningens kassa klarar, på lång eller kort sikt, så kan man välja att höja medlemsavgifterna. Ofta gör man detta på obestämd tid. Ett annat sätt att finansiera stambyten kan vara att passa på att ombilda lokaler i huset till lägenheter, i samband med stambytet, då de boende ändå störs av den omfattande renoveringen och ett byggföretag ändå har upphandlats och finns på plats med all kringutrustning. Då de nya lägenheterna säljs kan det bringa in en hel del pengar till föreningen. Pengar som kan användas för att betala stambytet.
Finansiering av köksstambyte i hyresrätter
Precis som för bostadsrättsföreningar så kan stambyten kosta mer än vad fastighetsägare har råd med. I dessa fall måste man finansiera stambytet genom hyreshöjningar. Detta kan tyvärr ställa till problem för de hyresgäster som har svårt att klara hyreshöjningar. Det är dock inte möjligt att undvika vare sig stambyten eller köksrenoveringar. För en fastighetsägare är det också svårt att motivera ekonomiskt att inte renovera kök och andra våtutrymmen i samband med stambyten.
Tillfälliga avstängningar av vatten och hur man hanterar dem
Under stambytet kan det vara nödvändigt att tillfälligt stänga av vattnet i köket. Det kan vara besvärligt att inte ha tillgång till rinnande vatten under arbetets gång, så det är viktigt att vara medveten om detta och planera för alternativa lösningar under tiden. Följande tips kan förhoppningsvis göra din matlagningssituation lite enklare under stambytet.
Planera och förbered. Koka upp, frys in och/eller kyl innan vattnet stängs av. Engångstallrikar, glas och bestick är ofta enklast att använda, eftersom det är svårt att diska normalt utan vatten eller spillvatten. Om du sparar vatten i baljor så kan du tvätta saker, som inte är svåra att tvätta, utan rinnande vatten.
Ett annat sätt att undvika att laga mat och diska utan vatten och sanitet är förstås genom att äta ute. Om vädret och årstiden tillåter kan du till exempel äta oftare än vanligt på restauranger eller utomhus.
Om du har släktingar (till exempel dina barn eller dina föräldrar) eller vänner i närheten kan ni äta en måltid eller två tillsammans. Att köpa färdiglagad mat är en bekväm kompromiss som innebär att du kan äta hemma utan att behöva laga mat eller diska.