Artikel 2023-05-27
Hur lång tid tar ett stambyte?
Tiden det tar att utföra ett stambyte varierar beroende på flera faktorer, inklusive storleken på byggnaden, antalet våningar, omfattningen av arbetet och tillgängligheten till rörledningarna. Ett stambyte är en omfattande process som innebär att de befintliga vatten- och avloppsrörledningarna i en byggnad ersätts med nya.
Klicka på rubrikerna nedan för att komma direkt till det stycke som du vill läsa:
- Olika typer av stambyten tar olika lång tid
- Faktorer som avgör hur lång tid ett stambyte tar
- Planering och samstämmighet avgör också hur lång tid ett stambyte tar
Gå till sidan Stambyte om du vill läsa om stambyten generellt.
Kontakta oss direkt!
Äger du eller din bostadsrättsförening en fastighet vars stammat behöver bytas? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 89 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Olika typer av stambyten tar olika lång tid
Naturligtvis har varje stambyte sina egna specifika krav, så den tid som krävs kommer att variera från fall till fall. Generellt kan vi dock säga att ett traditionellt stambyte, per lägenhet, tar ungefär 8–12 veckor (normalt arbetar entreprenören eller entreprenörerna parallellt med flera lägenheter samtidigt, vanligtvis alla lägenheter i en uppgång). Andra typer av stambyten går dock betydligt snabbare. Det tar vanligtvis bara cirka två veckor att utföra ett kassettstambyte och cirka sju dagar att byta ut ett prefabstambyte.
Relining, som man kan argumentera inte ett uttagsbyte utan en renovering samt ett sätt att skjuta upp det faktiska stambytet, tar vanligtvis cirka 3 dagar.
Hur lång tid det tar att utföra ett komplett stambyte (eller relining) beror till stor del på hur många lägenheter du byter ut stammar för. Det tar till exempel ungefär 6 månader att utföra att traditionellt stambyte i en 6-våningsbyggnad på 50 lägenheter. Detta är dock ett riktvärde och man måste vara medveten om att det kan uppstå eventuella komplikationer under processen, såsom dolda skador eller behovet av att justera den befintliga byggnadsstrukturen.
Faktorer som avgör hur lång tid ett stambyte tar
Nedan anges de faktorer som mer än andra påverkar hut lång tid ett stambyte tar:
- Hur många byggarbetare krävs och under hur många timmar?
- Är det bara vattenstammar som ska bytas eller är det även andra stammar, som till exempel stammar för elektriskt och gas?
- Hur många våtutrymmen (badrum, wc, kök med mera) ska stambytas?
- Hur många meter rör behöver bytas och hur är de dragna? (Många böjar och förgreningar innebär höjd svårighetsgrad och att arbetet kan ta längre tid.)
- I vilket skick är de befintliga stammarna?
- Ska ytterligare renoveringar genomföras i samband med stambytet?
- Var i huset ligger stammarna och hur svårt är det att frilägga dem, så att de kan bytas?
- Vilka tillval har de boende gjort när det gäller kök- och badrumsinredning?
- Hur många extra-utföranden utöver standard-renoveringen beställer de boende?
För att få en mer exakt uppskattning av tiden det tar att genomföra ett specifikt stambyte bör man anlita en professionell fastighetskonsult/byggkonsult. En erfaren konsult kan inspektera byggnaden, bedöma omfattningen av arbetet och ge en mer noggrann tidsplan baserad på just era specifika behov och förutsättningar.
Planering och samstämmighet avgör också hur lång tid ett stambyte tar
Förutom de ovan nämnda faktorerna så kan längden och svårighetsgraden av ett stambyte påverkas mycket av hur väl planerat det är och hur väl införstådda alla som är inblandade, alltså även de boende, är men vad som kommer att ske.
Då man planerar att stambyte måste man tå höjd för att oväntade kinder kan uppstå. En erfaren fastighetskonsult vet vilka problem som är mer, och vilka som är mindre, vanliga och vet därför var och när i projektet beredskap på extra tidsåtgång måste finnas. En dåligt utförd panering kan i värsta fall försena ett stambyte i flera månader.
En väldigt viktig del i planeringsfasen är att få till ett välfungerande informationsflödet till de boende. Särskilt viktigt är det att de boende informeras ordentligt, innan projektet börjat, om vad som kommer att ske under stambytet. Om händelser uppstår som flera boende inte hade räknat med så kan det försena projektet och i värsta fall kan leda till rättstvister.
Godkännande krävs från de boende
Vid stambyte i en hyresfastighet krävs samtycke från den boende innan arbetet påbörjas. Om det inte finns tillräckligt många medgivande parter kan hyresvärden lämna in en ansökan till Hyresnämnden som avgör om renoveringen kan genomföras. Hyresförvaltningsmyndigheten kommer noggrant att undersöka skälet som hyresgästen presenterar och bekräfta om skälet är tillfredsställande.
När det ska ske ett stambyte inom en bostadsrätt tas frågan ofta upp på årsstämman. Om en majoritet röstar emot kan processen förlängas. Återigen kan hyresnämnden blanda sig i om det finns många motståndare till renoveringen.