Artikel 2024-09-18
Misstänker du en vattenskada i taket?
Har du börjat misstänka att det kan finnas en vattenskada i taket? Vattenläckor från taket är tyvärr något som kan hända och orsakas ofta av saker som kraftigt regn, skadade takpannor eller dåligt underhållna takrännor. Men vad gör man om man misstänker att det är något fel?
Om du misstänker att taket läcker
Om du misstänker att taket läcker eller har blivit fukskadat bör du först och främst hålla utkik efter några vanliga tecken. Fuktfläckar på innertaket, missfärgningar eller bubblor i väggfärgen, eller en lite unken mögellukt kan alla vara varningssignaler. I värsta fall kan du till och med se vatten läcka från taket.
Läs, i rubriken nedan, vad du bör göra när du hittar något av ovanstående.
Om du vet att det finns en vattenskada i taket
Om du märker att taket läcker (genom att det till exempel finns fuktfläckar under det eller att det lukta mögel) så är det dags att undersöka taket noggrant. Kolla både inifrån och utifrån om det finns sprickor, skadade takpannor eller andra problem som kan orsaka vatteninträngning i taket. Om du hittar något, bör du fixa det så fort som möjligt – det kan handla om att byta ut en takpanna eller täta en spricka.
Börja med att inspektera taket från insidan. Kanske kan du komma åt vinden eller krypvinden? Här kan du leta efter mörka fläckar, fukt eller kondens. Det är också en bra idé att känna efter om någon del av isoleringen känns fuktig eller blöt. Ofta visar sig vattenläckor inifrån genom små tecken som kan vara lätta att missa om man inte vet vad man letar efter.
Efter att du kollat inifrån, är det dags att ge dig ut på utsidan av huset. Om du har ett tegeltak, se efter om någon takpanna är trasig eller har glidit ner, vilket kan ge regnvatten en väg in. Har du plåttak? Då kan det vara sprickor i plåten eller fogarna som orsakar läckan. Kolla även takfönster, skorstenskragar och ventilationsöppningar – alla dessa är känsliga punkter där vatten kan tränga igenom om tätningen inte är helt perfekt.
Glöm heller inte att inspektera takrännor och stuprör. Om de är täppta eller har skador, kan vatten lätt börja samla sig på taket istället för att ledas bort, vilket kan bidra till en vattenskada. Takrännorna spelar en stor roll i att hålla ditt tak torrt, så det är värt att se till att de är rena och fria från löv och skräp.
Det viktigaste är att du gör en noggrann och systematisk genomgång av alla möjliga ställen där vatten kan tänkas ta sig in. Ju snabbare du hittar var problemet ligger, desto snabbare kan du åtgärda det innan det blir värre.
Efter att källan till vattenskadan hittats och åtgärdats så måste även de skador som skett inne i byggnaden, som ett resultat av läckan, åtgärdas. Läs mer om det under rubriken nedan.
Hur åtgärdar du ett vattenskadat tak?
Först och främst måste du hitta och åtgärda källan till problemet. När du väl har åtgärdat själva läckan, är det verkligen viktigt att inte slappna av för tidigt. Nästa steg är att se till att all fukt torkar ut ordentligt, och det är avgörande för att undvika större problem i framtiden. Om vatten blir kvar i taket eller väggarna kan det skapa en perfekt miljö för mögel att börja växa – och det är något du definitivt vill undvika.
Mögel trivs i fuktiga miljöer och kan sprida sig snabbt om det får fäste. Inte nog med att det kan skada ditt hus ännu mer, det kan också påverka din hälsa. Många får andningsbesvär eller allergiska reaktioner av att vistas i ett hem med mögel, och det kan bli en lång och dyr process att sanera.
Så, vad kan man göra? Se till att området där läckan var är helt torrt. Det kan kräva att du öppnar upp tak eller väggar för att komma åt de fuktiga delarna, och i vissa fall kanske du behöver hyra in en byggfläkt eller avfuktare för att påskynda torkningen. Att bara låta det torka av sig själv kan ta för lång tid, och under tiden kan mögel hinna börja växa.
Ett annat tips är att vara noggrann med att vädra rummen och hålla luften i rörelse. Att öppna fönster eller använda en fläkt hjälper till att få bort fuktigheten ur luften. Om du är osäker på om allt är torrt eller om du misstänker att det fortfarande finns fukt kvar, kan det vara klokt att anlita en fuktexpert som kan mäta och säkerställa att ditt hem är helt fritt från fukt.
Läs mer om vikten av att anlita experter under rubriken nedan.
Ta hjälp av experter!
Om du är osäker på hur du ska åtgärna vattenskadan i taket eller om skadan verkar större än vad du kan hantera själv, är det alltid en bra idé att ta hjälp av en expert. En takspecialist kan bedöma skadan och hjälpa dig med att åtgärda den på rätt sätt. Att agera snabbt när man misstänker en vattenskada kan spara dig både tid och pengar i längden.
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med flera takprojek bakom oss bakom oss. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert redan idag. Vi kan komma ut före eller efter kontorstid om så önskas för att till exempel inspektera ert tak. Första mötet är gratis*. Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnumer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Läs mer
Läs om hur vi på Frakka arbetar med tak
Här nedanför kan du läsa om tre av våra takprojekt.
Takrenovering på Kungsholmen – 12 lägenheter
Om Frakka. Kontakta oss!
Frakka är en oberoende fastighetskonsult som analyserar fastigheter samt upphandlar och projektleder alla typer av renoveringar och ombyggnationer.
Förutom analys, upphandling och projektledning bistår vi även med råd och stöd till fastighetsägare/förvaltare vid såväl långsiktig förvaltning som akuta problem. Vi ombesörjer även, om så önskas, med besiktningar i alla de projekt som vi är inblandade i.
Behöver du hjälp med renoveringar och/eller ombyggnationer? Kontakt oss i så fall på 08-22 33 90, via info@frakka.se eller vår kontaktsida!
Avskrivning av ansvar
Observera att det som står i nyhetsartiklarna endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Frakka avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.