Stambyte (stamrenovering) – info & hjälp för Brf:er & fastighetsägare
I alla fastigheter behöver man förr eller senare ersätta gamla stammar och rör med nya genom att utföra ett stambyte. Detta är en omfattande, men också nödvändig åtgärd, där adekvat kunskap och erfarenhet är nyckeln till ett kostnadseffektivt samt lyckat slutresultat.
På denna sida kan bostadsrättsföreningar och andra bostadsägare ta del av allt ni kan tänkas vilja veta om stambyten, samt vart ni kan vända er för att få professionell hjälp av en erfaren och meriterad fastighetskonsult.
Kontakta oss direkt!
Äger du eller din bostadsrättsförening en fastighet vars stammat behöver bytas? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 86 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Vad är stambyte?
Ett stambyte är en omfattande renovering i en fastighet där stammar, rör och ledningar som transporterar el, tele, gas, vatten och avfall i en fastighet byts ut mot nya. Stambyte blir tids nog nödvändigt för alla fastigheter eftersom komponenter slits och av denna anledning behöver ersättas.
Vad är stamrenovering?
Stamrenovering används ofta synonymt med stambyte. En del menar att det är en missvisande term, eftersom stammarna byts ut snarare än renoveras under ett stambyte. Stamrenovering kan avse relining, där nya rör skapas inuti de gamla, vilket kan ses som en renovering. Det absolut vanligaste är dock att man, som sagt, använder termerna stambyten och stamrenoveringar synonymt.
Varför genomför man ett stambyte?
Alla stammar och rör i en fastighet slits med tiden ut och kommer till sist att gå sönder. Detta kan exempelvis leda till fukt- och vattenskor som då medför stora besvär och kostnader. Men det finns även andra anledningar till att man väljer att genomföra stambyten.
Nedan följer några av de vanligaste orsakerna till varför man genomför ett stambyte:
- Stambyten är oundvikliga – Rost, sprickbildningar, slitage och igentäppning leder, för eller senare, till att rörsystemet inte längre fungerar. Stambytet måste givetvis utföras långt innan den punkten nås.
- Stambyten är investeringar – Förutom att man minskar kostnader för drift, och energiförbrukning då man utför stamrenoveringar så leder det även till andra ekonomiska fördelar. Till exempel så ökar både lägenheternas och fastighetens värde.
- Stambyten ger fastighetsägaren bättre kontroll – I samband med stambyten så upprättas ritningar över de nya rören, vilket sparar tid och pengar vid framtida renoveringar och ombyggnationer. Under stambyten skapas dessutom relationer mellan fastighetsägare, fastighetskonsult och byggföretag, vilket kan vara värdefullt för fastighetsägaren då denne behöver hjälp och råd framöver.
Vilken livslängd har stammar och när bör de bytas?
Generellt har stammar och rör i en fastighet en livslängd på någonstans mellan 30–60 år medan tätskikt i de berörda våtrummen håller i ungefär 30 år.
Exakt hur länge stammar håller beror framför allt på nedanstående:
- Vilket material som stammarna är gjorda
- Hur stammarna är uppsatta/”dragna”
- Hur är huset är bygg (fallhöjd, krökningar, hur många som delar på stammar, yttre påverkan med mera)
Ett tydligt tecken på att det börjar bli dags för stambyte är alltmer frekventa fuktskador. I underhållsplanen för varje fastighet bör det dessutom framkomma ungefär när nästa stambyte bör utföras. Som generell regel bör stammarna undersökas inte mindre än 30 år efter senaste stambytet och helst mycket tidigare än så.
Genom att förhålla sig till ovanstående kan man undvika skador, försäkringsproblem, och stämningar. (Brf:er och andra fastighetsägare kan stämmas om det framkommer att föreningen försummat att byta stammar i tid.)
Om det finns misstankar om att stammar och rör börjar ha spelat ut sin rätt bör de kontrolleras av en expert på stammar och stambyten.
Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med snart över 100 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert! Du når oss enklast via kontaktformuläret ovan, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se. Första mötet är gratis*.
Hur utför man ett stambyte?
Ett stambytesprojekt kan delas upp i fyra olika faser:
- Behovsanalys – innan en stamrenovering påbörjas måste en behovsanalys göras för att undersöka och analysera problemen i fastigheten. Resultatet sammanställs i ett beslutsunderlag som hjälper att besluta om vidare åtgärder.
- Upphandling – efter undersökning och åtgärdsplan är det dags att anlita ett byggföretag som ska utföra själva stambytet. Det är viktigt att kontrollera byggföretagets ekonomi och kompetens samt att skriva korrekta avtal. För säkerhets skull bör man konsultera en erfaren fastighetskonsult för detta.
- Utförande – när byggföretaget är anlitat och avtalen påskrivna, inleds stambytet. Tidsåtgången beror på metod, omfattning och antal berörda lägenheter/lokaler. I vissa fall kan boende och verksamheter stanna kvar, men ofta behöver de vara borta under arbetets gång.
- Besiktning – efter stambytet och återställning av rummen besiktigar ett oberoende besiktningsföretag arbetet och projektet. Eventuella brister åtgärdas av byggföretaget innan en ombesiktning genomförs.
Vilka olika stambytesmetoder finns det?
Det finns en rad olika typer av stambyten. Nedan listas de vanligaste teknikerna:
- Traditionellt stambyte – den gamla välbeprövade metoden då stammar i fastigheten byts ut och våtutrymmen rivs för att sedan byggas upp igen.
- Modulstambyte – då stammar samlas i en modul som löper längs fastigheters trappuppgångar.
- Kassettstambyte – då alla installationer samlas i en kassett som normalt placeras mellan väggen och toalettstolen.
- Prefabstambyte – även kallad preroom eller rum i rum-metoden, då man bygger nya rum inuti de gamla badrummen.
- Relining/rörinfodring – då man skapar nya rör inuti de gamla rören, vilket av en del personer inte räknas som stambyte.
- Partiellt stambyte – då man endast byter ut en del av fastighetens stammar. Detta sker vanligtvis då man renoverar enstaka badrum.
Vilken typ av metod som är mest fördelaktig skiljer från fall till fall och avgörs bäst av en erfaren stambytesexpert. Kontakta oss på telefon 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se, eller via kontaktformuläret ovan, vid behov av konsultation och hjälp.
Hur lång tid tar ett stambyte?
Hur lång tid det tar att genomföra ett stambyte skiljer sig beroende på vilken typ av stambytesmetod man väljer att använda sig av. Vid ett traditionellt stambyte brukar man generellt säga att det tar någonstans mellan 12–18 veckor per lägenhet. Då arbetar man i regel med flera lägenheter parallellt för att effektivisera arbetet. Andra metoder tar betydligt kortare tid. Relining är den ytligaste och snabbaste metoden med en ungefärlig tidsram av 3 dagar.
Vart vänder man sig för att få hjälp vid ett stambyte?
Vi på Frakka har mångårig erfarenhet av stambyten och hjälper er smidigt genom hela processen. Kontakta oss med eventuella frågor, för ett förutsättningslöst samtal, eller om ni är intresserad av en offert. Ni når oss antingen på telefon 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se, eller via kontaktformuläret ovan.
Vi kan, vid behov, komma efter kontorstid. Det första mötet är gratis*.
Läs mer om stambyte?
Läs mer om våra verksamheter i Stockholm och Uppsala län:
Stambyte Stockholm
Stambyte Uppsala
Läs våra artiklar som belyser olika aspekter av stambyten:
Artiklar om stambyten och andra fastighetsrelaterade ämnen