2021-11-10
Kontor efter Covid?
Tror du på ett kontor efter Covid? Skämt åsido så har vi tidigare skrivit om kontor och deras funktioner, särskilt efter att Coronapandemin då ett stort antal människor tvingade jobba hemifrån under långa perioder. (Se till exempel artiklarna ”Ljus och ljud på våra arbetsplatser” och ”Hur kommer våra arbetsplatser se ut efter corona-pandemin?”. Länkar i slutet av artikeln.) Nu slår företaget Promas ett slag för kontoren och dess betydelse för fysisk och mental utveckling och återhämtning i artikeln “Det kommer att bli bättre än någonsin att jobba på kontor”. Och för en tid sedan så diskuterades aktivitetsbaserade kontor i artikeln ” Hybridarbete kan leda till revansch för aktivitetsbaserade kontor” i NyTeknik. (Länkar finns i slutet av artikeln.)
Promas – energi och inspiration på kontoret
Promas är ett företag arbetar med att skapa möjligheter till fysisk och mental återhämtning på arbetsplatser. De erbjuder lösningar som innefattar både utbildningar och produkter. Ronnie Persson, vd på Promas så menar man att Corona-pandemin har gett oss ledtrådar i hur man på bästa sätt optimerar arbetssituationen med både flexibilitet och en fast arbetsplats.
– Coronatider är tuffa tider. Det är positivt och nödvändigt att många företag nu tar nya vägar för att ta hand om sina anställda, säger Ronnie Persson.
Tanken är att arbetsplatsen ska fungera som en plats där anställda kan få både återhämtning, energi och inspiration. Några råd som ges är:
- Locka till trevliga och energigivande fikapauser genom att göra lämpliga godsaker och förfriskningar tillgängliga på kontoret
- Medarbetare bör fortsätta med de goda vanor som de lagt sig till med under perioden av hemarbete. Exempel på goda vanor kan vara att:
- Avsluta sitt morgonkaffe innan man börjar arbeta effektivt.
- Ta snabba promenader.
- Ta mikropauser med jämna mellanrum.
– Återhämtning på arbetsplatsen har aldrig varit viktigare. Men långsiktig återhämtning kräver att det blir en naturlig del i vardagen, något medarbetare ser fram emot och framför allt faktiskt hinner med, menar Ronnie Persson.
På Promas tror man att kontoret kommer få en allt viktigare roll i framtiden om hemarbetet fortsätter att öka i samhället. Man siar att kontoret kommer bli en viktig knutpunkt där man både kan träffa människor och få energi och inspiration.
Efter pandemin – aktivitetsbaserade kontor
Maral Babapour Chafi, som leder ett forskningsprojekt om aktivitetsbaserade arbetssätt i Västra Götalandsregionen, tror att coronapandemin har gjort att fler personer kan bli intresserade av aktivitetsbaserade kontor.
– Jag tror att acceptansen för dessa kontor blir större om man bara är på plats en eller två dagar, man förväntar sig inte att ha en egen plats. Även utifrån ett hållbarhetsperspektiv tror jag att fler är beredda att dela resurser framöver. Därför kan aktivitetsbaserade kontor bli mer populära, säger Maral Babapour Chafi.
Hon menar även att viljan att träffa kollegor har ökat under pandemin.
– Och den här kontorsformen knuffar oss lite mot samarbeten och sociala möten. Så jag tror att det kan bli uppskattat nu i återgången.
Tanken med de aktivitetsbaserade kontoren är att öka samarbetet mellan olika delar inom och mellan organisationer.
– Vi tittar på medarbetarnas upplevda hälsa, självskattad produktivitet och arbetstillfredsställelse. Men vi tittar också på processen, hur den införts och hur det systematiska arbetsmiljöarbetet påverkas. Här har nästan 3000 tjänstemän flyttat till nya aktivitetsbaserade lokaler i Skövde, Göteborg och Mölndal under de senaste tre åren.
Läs mer
Läs mer om Promas på deras hemsida promas.se
Läs vår artikel Ljus och ljud på våra arbetsplatser
Läs vår artikel Hur kommer våra arbetsplatser se ut efter corona-pandemin?
Om Frakka
Frakka är en oberoende fastighetskonsult som hjälper bostadsrättföreningar och andra bostadsägare att upphandla och projektleda olika typer av renoveringar och ombyggnationer. Vi är efter 89 stambyten experter på just stambyten men vi upphandlar och projektleder även fasadrenoveringar, takrenoveringar och fönsterrenoveringar med mera.
Förutom analys, upphandling och projektledning bistår vi även med råd och stöd till fastighetsägare/förvaltare vid både akuta problem och långsiktig förvaltning. Vi ombesörjer även, om så önskas, med besiktningar i alla de projekt som vi är inblandade i.
Behöver du hjälp med stambyten eller andra typer av renoveringar och/eller ombyggnationer? Kontakt oss i så fall på 08-22 33 90, via info@frakka.se eller vår kontaktsida!
Avskrivning av ansvar
Observera att det som står i nyhetsartiklarna endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Frakka avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.