Vanliga frågor – Relining
Alla vanliga frågor som rör relining/rörinfodring har vi samlat på denna sida. Frågorna är uppdelade i kategorier som du kan nå snabbt genom att klicka på länkarna i listan nedan.
Avskrivning av ansvar
Att läsa om stambyten och andra renoveringar på Internet kan inte jämföras med att anlita professionella konsulter. Vi på Frakka rekommenderar alltid att ni anlitar erfarna och oberoende fastighetskonsulter i samband med renoveringar och (om)byggnationer.Läs mer på sidan Därför anlitar du en fastighetskonsult.
– Säkerhet
Generellt om relining/rörinfodring
Vad är relining/rörinfodring?
Relining innebär att man skapar ett nytt skikt av plastbeläggning inuti redan befintliga rör, så att det bildas ”rör i rören” rent faktiskt. De nya rören är lika hållbara och har samma livslängd som de gamla rören. Även om de gamla rören skulle tas bort helt så skulle de nya rören behålla både form och funktionalitet till hundra procent.
Relining/rörinfodring är ett komplement till stambyten och kan aldrig ersätta dem. Genom att utföra relining på rör och stammar som blivit slitna så kan man skjuta upp det mer kostsamma, svårhanterliga och tidskrävande stambytet ytterligare ett antal år. Till slut kommer dock även de nya rören som kommit till genom relining att slitas. Att fortsätta att relina i all evighet är inte möjligt då rören blir trängre vid relining och därför för eller senare måste bytas ut genom ett stambyte.
Hur går relining till – strumpmetoden och lösplastmetoden?
Det nya innerskiktet av plast som skapas vid relining/rörinfodring kan komma till på två olika sätt: strumpmetoden och lösplastmetoden.
Strumpmetoden innebär att man för in en mjuk cylinderformad glasfiberstrumpa in i det befintliga röret. Detta görs med hjälp av tryckluft. Glasfiberstrumpan är indränkt med epoxy, som fastnar på rörens innerväggar och sedan torkar så att nya rör bildas inuti de gamla rören.
Lösplastmetoden innebär att man målar eller sprutar plastmaterial på innerväggarna av de gamla rören så att det bildas nya rör när plasten stelnar. Olika plastmaterial kan användas för detta.
Då strumpmetoden lämpar sig bäst för stående stammar och större rör medan lösplastmetoden typiskt används för avloppsgrodor och liknande så är det vanligt att man kombinerar de två metoderna.
Är det någon skillnad på relining och rörinfodring?
Relining och rörinfodring är två olika ord för samma sak. Ytterligare en synonym för samma företeelse är stamrenovering. Läs under frågan Vad är relining/rörinfodring? för information om vad dessa ord betyder.
När skall man relina/rörinfodra och när ska man stambyta?
Att relina går snabbare och är mindre kostsamt och mer behändigt (mindre buller, mindre avfall) än stambyten. Relining/rörinfodring framstår därför som det mer lockande alternativet i många fall. Relining är dock inte en permanent lösning och förr eller senare är det oundvikligt att byta ut stammarna.
Under frågan Vad är relining/rörinfodring? har vi redan konstaterat att relining är ett komplement till stambyten. Dels kan man skjuta upp stambytet några år genom att relina rören och stammarna och dels kan man relina och stambyte samtidigt, som en gemensam åtgärd. Man relinar då de delar av rörsystemet som är svåra att komma åt at byta.
Generellt kan man säga att relining kan vara ett lämpligt alternativ till stambyte då:
- statusen på ett rörsystem generellt är bra men en del av rören har haft problem. Att byta ut alla stammar skulle vid sådana lägen vara onödigt.
- de rör som har problem är svåra att komma åt. Det kan då vara lämpligt att relina dessa i stället för att bila upp väggar och golv för att utföra mindre ingrepp.
- bostadsrättföreningen eller fastighetsägaren har ont om pengar och behöver skjuta upp det kostsamma stambytet några år så att man har lite längre tid på sig att stärka finanserna.
Generellt ska man välja stambyte framför relining tätskikt i våtutrymmen (till exempel badrum, kök och toaletter) och inte bara rörsystem har blivit slitna. Relining är bara en lösning för rör och stammar, inte tätskikt.
Varför är det billigare att utföra en relining/rörinfodring än att utföra ett stambyte?
Det är i och för sig inte billigare att bygga nya rör inne i de gamla rören, som man gör vid relining, än att byta ut rören, som man gör vid stambyte. Det som däremot gör reliningen billigare är allt arbete som krävs för att komma åt att byta ut alla stammar och rör i en fastighet. Att bila upp golv, väggar och tak tar tid och är både bulligt och dammigt. (Det är framför allt rivningen och bilningen som gör att det är svårt att bo kvar i berörda lägenheter under stambyten.) Allt detta slipper man vid relining eftersom man inte behöver blottlägga de slitna rören. Det enda som behövs är att komma åt lämpliga ställen där man kan skjuta in relinings-verktygen i rören. Det bullar inte. Det dammar inte och de boende kan därför bo kvar under reliningen, vilket förstås förenklar processen och gör den ytterligare billigare.
Nackdelen är att relining inte är en permanent lösning utan att stambyten är oundvikliga i längden. Läs mer om det under frågan När skall man relina/rörinfodra och i stället för att stambyta?.
Är relining/rörinfordring en grundligt testad och säker metod?
Relining är en metod som har används sedan 1990-talet. Med åren har de tekniker som används vid relining utvecklats och standardiserats och i dagsläget är de både väl beprövade, säkra och accepterade av såväl entreprenörer och fastighetsägare (privata och allmännyttiga) som myndigheter och branschorganisationer.
Har Frakka varit inblandad i reliningsprojekt tidigare?
Frakka har analyserat och förberett inför, upphandlat entreprenörer till, projektlett och ombesörjt med besiktning av ett stort antal reliningsprojekt. Några av dessa projekt kan du hitta på sidan Våra projekt. Kontakta oss gärna för mer information eller konsultation på 08-22 33 90 eller via info@frakka.se.
Tidsaspekten av relining/rörinfodring
Hur lång tid tar det att genomföra en relining/rörinfodring?
Hur lång tid en relining/rörinfodring tar att utföra beror på många olika faktorer, som till exempel hur tjocka rören är invärtes, vilket skick rören är i och hur många meter rör som ska relinas. För att ge ett riktvärde så kan vi säga att det oftast tar ca 3 dagar att genomföra en relining.
Generellt går det snabbare att utföra en relining än ett stambyte (som kan ta allt från några veckor till flera månader), eftersom det bara är rören som berörs under reliningen medan man i samband med stambyten även renoverar de berörda våtutrymmena (kök, badrum, toaletter med mera). Dessutom måste man, för att komma åt att byta ut rören, bila upp de golv, väggar och tak som rören sitter i och det tar förstås tid. Bortsett från detta så går det inte snabbare att relina ett enskilt rör än att byta ut det.
Att jämföra tidsåtgången mellan relining och stambyte är endast delvis intressant då det är två olika företeelser som inte utesluter varandra. Snarare bör relining ses som ett komplement till stambyte, som förr eller senare är oundvikligt i alla fastigheter.
Hur lång tid tar det för plastmassan som används vid relining att stelna?
Det kan ta allt från 4 till 24 timmar för plastmassan att stelna vid relining. Hur lång tid det tar beror bland annat på rörens invändiga tjocklek, temperaturen på den omkringliggande luften (tillförs värme påskyndas processen) och vilken metod och plastmassa man använder.
Läs mer om relining-metoder under frågan Hur går relining till – strumpmetoden och lösplastmetoden?
När och hur länge behöver hantverkarna tillgång till min lägenhet under en relining/rörinfodring?
Under den period som en relining pågår (normalt några dagar) behöver entreprenörens hantverkare då och då komma in i de lägenheter som berörs av reliningen. Exakt när hantverkarna får tillgång till lägenheterna regleras i kontraktet mellan beställaren (t.ex. en bostadsrättsförening) och entreprenören som utför reliningen. Vanligt är att man ger hantverkarna tillgång till lägenheterna under kontorstid (t.ex. vardagar kl. 07.00-18.00). Att hantverkarna har tillgång till lägenheterna under dessa timmar betyder inte att de kommer att vara där under hela den angivna tiden utan endast att de får komma in i lägenheten då. Anledningen till att man normalt inte anger mer exakta tidpunkter är att det är svårt att förutsäga exakt när hantverkarna kan behöva komma in i de berörda lägenheterna. Detta är särskilt fallet då reliningen omfattar ett stort antal lägenheter.
Kommer jag att påverkas av reliningsarbetet i fastigheten även då min lägenhet inte relinas?
Det kan hända att boende i fastigheter som relinas påverkas även då reliningen inte berör just deras lägenheter. Exempel på detta är när vatten måste stängas av i hela fastigheten medan rör till grannars lägenheter relinas. Dessa typer av störningar är dock i regel tillfälliga och meddelas normalt i förväg av entreprenören.
Praktiska frågor om relining/rörinfodring
Kan jag bo kvar i min lägenhet samtidigt som den relinas?
I regel kan hyresgäster och lägenhetsinnehavare bo kvar under tiden som deras lägenheter relinas, utan att besväras särskilt mycket av det pågående arbetet.
Om reliningen sker någon annan stans i fastigheten så påverkas man normalt inte alls, utom då vatten stängs av i hela fastigheten och vid liknande tillfälliga avbrott. Dessa typer av händelser aviseras normalt i förväg.
Dammar och låter det mycket under reliningen (liksom det gör under stambyten)?
Själva reliningen låter inte mycket men innan man relinar måste de berörda rören rensas och spolas, vilket genererar till en del smuts och buller. Särskilt om rören är hårt igensatta kan det låta men del i och med att man i så fall måste använda renskedjor eller speciella skärhuvuden för att få bort den värsta smutsen.
Även den kompressor som håller epoxystrumpan uppblåst i röret medan plastmassan torkar låter litegrann.
Ovanstående ljud kan dock inte jämföras med oväsendet som uppstår under stambyten. Eftersom de gamla rören ligger kvar under reliningen, medan de nya rören skapas (se sidan Vanliga Frågor – Generellt om relining/rörinfodring), så behöver man inte bila bort betong för att komma åt dem, vilket man behöver göra under stambyten. Relining är därför betydligt tystare och renare än stambyten.
Hur skyddar jag mina ägodelar från damm och andra skador under reliningen?
Hantverkarna som utför reliningen lägger normalt ut skyddspapp på golv och täckplast på väggar som berörs av ingreppet. Givetvis så förväntas hantverkarna också behandla lägenheter och inventarier med en viss försiktighet. För säkerhets skull rekommenderar vi ändå att du flyttar undan saker som är ömtåliga och/eller som du är rädd om (i god tid) innan det är dags att relina din lägenhet. Hantverkarna har oftast flera lägenheter att relina, vilket innebär att de får bära in och ut maskiner och diverse utrustning i flera lägenheter, ofta under tidspress.
Som en extra säkerhetsåtgärd kan du även täcka in möbler, och annat som ligger i riskzonen, med skyddsplast. Du kan fråga hantverkarna om de har någon plast över efter att de plastat in väggarna i din lägenhet.
Kan man ha sitt husdjur kvar i sin lägenhet då den relinas?
Husdjur kan vara kvar i lägenheter som relinas. Det är dock ägaren till husdjuren och lägenheten som ansvarar för att ingen (varken husdjur eller hantverkare) kommer till skada under reliningen på grund av det. Maskiner och verktyg kan utgöra risker för nyfikna husdjur. Om man till exempel äger en stor hund så kan det vara klokt att låsa in den i en del av lägenheten som inte påverkas av reliningen. Tänk också på att det kan låta en del då rören rensas och spolas (läs mer under Dammar och låter det mycket under reliningen (liksom det gör under stambyten)?).
Påverkas mina andra utrymmen i huset, till exempel vinds- eller källarförråd av reliningen?
Normalt kommer inga förråd att påverkas av reliningen, om inga rör som ska måste relinas finns där. Om entreprenören måste komma åt till exempel förråd så brukar de meddela det i god tid före reliningen startar.
Vart vänder man sig med praktiska frågor under en relining/rörinfodring?
Säkerhet under reliningsarbeten
Kvalitetssäkring vid relining/rörinfodring
Ekonomi och juridik rörande relining/rörinfodring
Frågor som rör ekonomi och/eller juridik för entreprenader generellt har samlats på sidan Vanliga frågor – ekonomi och juridik entreprenader generellt. De frågor, rörande ekonomi och/eller juridik, som är specifika för just relining presenteras nedan.
Kan man få ROT-avdrag för reliningsarbeten?
Man kan låta bostadsrättsinnehavare betala för de delar av reliningen som utförs i deras respektive lägenheter och därmed använda dessa personers rätt till ROT-avdrag. Fastighetsägare som är bolag eller bostadsrättsföreningar, och hyresgäster, har inte denna möjlighet i dagsläget. De delar av reliningen som utförs i gemensamma utrymmen kan inte omfattas av ROT-avdragen.
Läs mer om rotavdrag i samband med stambyten och relining
Information om vad som gäller angående ROT-avdrag hittar du på Skatteverkets hemsida: https://www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/rotarbeteochrutarbete
OBS! Glöm inte att kontakta skatteverket och höra vad som gäller i ditt/ert specifika fall.