Atikel 2023-05-20
Vad kostar stambyte?
Priset för ett stambyte kan totalt sett kosta allt från 500 000 till flera miljoner kronor. Ett mer hanterbart riktvärde är att ett stambyte med tillhörande badrumsrenovering vanligtvis kostar 250 000 – 300 000 kr per lägenhet. Kostnaden för ett stambyte varierar med andra ord och är beroende på flera faktorer, som till exempel fastighetens storlek, antalet stammar som behöver bytas, den valda entreprenören och eventuella ytterligare arbete som kan krävas, såsom att återställa väggar eller golv.
Klicka på rubrikerna nedan för att komma direkt till det stycke som du vill läsa:
Kontakta oss direkt!
Nedan anges den generella prissättningen av stambyten. Vill du veta vad det skulle kosta att byta stammarna i just er fastighet? Kontakta oss för offert eller för ett förutsättningslöst samtal! Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 89 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter.
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnummer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.
Varför är kostnaden för stambyte så hög?
Generellt sett kan kostnaden för ett stambyte vara mycket hög eftersom det är ett omfattande och komplext arbete som kräver att rörsystemet i hela byggnaden byts ut. Oftast renoverar man dessutom samtidigt de berörda våtrummen (badrum, kök, WC och liknande).
Det finns flera faktorer som bidrar till det höga priset på stambyten. Här är några av de främsta anledningarna:
- Omfattande arbete: Stambyte innebär att det befintliga rörsystemet i en byggnad byts ut i sin helhet. Detta är ett omfattande och tidskrävande arbete som kräver att man river upp väggar och golv för att komma åt rören. Detta innebär att det kan vara nödvändigt med omfattande återställningsarbete efteråt. Särskilt omfattande blir renoveringen om det inte bara är vattenledningarna, utan även stammar för el, värme, ventilation och gas som behöver bytas ut.
- Materialkostnader: Att byta ut rörstammar kräver inköp av högkvalitativa rörmaterial, kopplingar och andra relaterade produkter. Materialkostnaderna kan vara betydande, särskilt om det är en stor byggnad eller om det krävs specialanpassade lösningar.
- Specialistkompetens: Stambyte är ett specialiserat område som kräver kunniga VVS-installatörer och entreprenörer. Att utföra arbetet kräver erfarenhet och expertis för att se till att rörsystemet installeras korrekt och i enlighet med gällande byggnormer och säkerhetsföreskrifter.
- Bygglov och tillstånd: För större renoveringsprojekt som stambyten kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov och tillstånd från myndigheterna. Dessa processer kan vara både tidskrävande och kostsamma.
- Övriga kostnader: Utöver själva stambytet kan det finnas andra kostnader att ta hänsyn till, såsom rivnings- och bortforslingskostnader för det befintliga rörsystemet, kostnader för att återställa och återuppbygga väggar och golv, samt eventuella extra arbeten som kan uppstå under projektets gång.
Är det värt att byta stammarna trots den höga kostnaden?
Det höga priset på stambyten motiveras främst av arbetskraftens omfattande insats, materialkostnader, behovet av specialiserad kompetens och eventuella tillståndskrav. Kostnaderna kan variera beroende på faktorer som geografisk plats, fastighetens storlek och eventuella specifika behov eller utmaningar i projektet.
Om man tycker att priset på ett stambyte känns högt så kan man trösta sig med att:
- Både fastigheten och de enskilda lägenheterna ökar i värde efter utfört stambyte.
- De badrums- och köksrenoveringar som stambyten i regel medför innebär en betydande ökning av komfort för de boende.
- Stambyten håller 50–60 år och är med andra ord en investering som få fastighetsägare behöver göra mer än en gång, per fastighet, under sin livstid.
Till syvende sist så är stambyte något som i längden är omöjligt att undvika. Kostnaden för ett stambyte bleknar i jämfört de kostnader som omfattande vattenläckor kan medföra.
Olika pris olika typer av stambyten
Givetvis så bör det i sammanhanget nämnas att alla stambyten inte kostar lika mycket som det traditionella stambytet. Det finns budgetvarianter, såsom modul-, kassett-, och prefabstambyten. Alla dessa stambyten kräver betydligt mindre arbetsinsats och har även mindre materialkostnader, vilket gör att en del väljer dessa typer av stambyten trots att slutresultatet inte höjer värdet på huset i lika stor utsträckning som traditionella stambyten.
Läs mer om de olika typerna av stambyten på sidan ”Vad är stambyte (stamrenovering) och hur går det till”?
https://frakka.se/stambyte-stockholm/hur-gar-ett-stambyte-till/
Ökade kostnader som ett resultat av stambyte
Det händer att kostanden för stambyten är högre än vad bostadsrättsföreningars och fastighetsägares kassor klarar av långsiktigt. Många bostadsrättsföreningar finansierar därför sina stambyten genom att höja avgiften för sina medlemmar, ofta på obestämd tid. På samma sätt finansierar ägare av hus med hyresrätter stambyten genom att höja hyrorna.
Anlita en fastighetskonsult – få rätt pris på stambytet
Det generella rådet som ges till fastighetsägare och bostadsrättsföreningar som ska beställa stambyten är att anlita en fastighetskonsult för upphandlingen av byggföretag. En erfaren fastighetskonsult vet vad arbetsinsatser och materialkostnader med mera ska kosta. Anlitar du en erfaren och oberoende fastighetskonsult så kan du vara säker att du inte behöver betala ångra överpriser för stambytet.