Ökat fokus på trä och hållbarhet
Frakka har tidigare skrivit om både trä-användning och hållbarhet inom byggbranschen (se t.ex. https://frakka.se/forsta-utdelningen-av-nyinstiftat-trabyggnadspris/ och https://frakka.se/ett-allt-mer-hallbart-sverige/). Nu har byggnyheter.se och svenskbyggtidning.se rapporterat om hållbarhetsutvecklingen på Sveriges byggbransch och Svenskt Träs Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä.
Inom byggbranschen vidtas för närvarade många åtgärder för att minska branschens påverkan på miljön. En av dessa åtgärder är framtagningen av klimatsmarta hus, noll-energihus och plus-energihus. De senare kännetecknas av att de ger ifrån sig mer energi än de förbrukar.
I den nya Västeråsstadsdelen Öster Mälarstrand har Sveriges största flerbostads-plusenergihus, Neptun, byggts av Sveafastigheter Bostad i samarbete med Mälardalens Högskola och KTH. Huset har miljöcertifierats enligt Miljöbyggnad Guld, vilket är den högsta miljöbyggnadsnivån och ställer krav på material, byggteknik, energianvändning och boendemiljön med mera. Plusenergistatusen möjliggörs genom solceller, internt elnät, tillvaratagande av överskottsvärme samt andra högteknologiska lösningar.
Teknikerna som möjliggör plusenergihus utvecklas fortfarande och även Sveafastigheter Bostad fortsätter utvecklingen genom sitt nästa projekt: Hydran. Även Hydran kommer vara ett plusenergihus men till skillnad till Neptun som använder bergvärme så kommer Hydran att använda fjärrvärme, vilket komplicerar energifrågan ytterligare.
En annan åtgärd som vidtas i allt större utsträckning inom byggbranschen för att öka hållbarheten är att bygga i trä. Förra veckan höll Svenskt Trä ett seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä med temat planering och montage av större träkonstruktioner.
Seminariet, som är en del av en serie seminarier om träbyggande, var välbesökt med cirka 550 entreprenörer, entreprenadsingenjörer, konstruktörer, arkitekter, platschefer, arbetsledare och studenter.
− Allt fler inser att det är både enkelt och hållbart att bygga med träkonstruktioner, säger Johan Fröbel, chef för teknik och distribution, Svenskt Trä. Han fortsätter: ”Alla seminarietillfällen har varit mycket välbesökta och jag kan konstatera att det finns ett stort intresse för att lära mer om att bygga i trä. Det innebär också att svensk träbyggnadsindustri tar marknadsandelar, med en prognosticerad fördubbling av omsättningen fram till 2025”.
Källor
Läs artikel om nyinstiftat träbyggnadspris på denna webbplats
Läs artikel om hållbarhet på denna webbplats
Avskrivning av ansvar
Observera att det som står i nyhetsartiklarna endast gäller för de datum då artiklarna publicerats. Frakka avsäger sig allt ansvar för eventuella ändringar av information som inträffat efter att artiklarna har publicerats.