Artikel 2017-03-11
Tips till boende vid stambyten
Ett stambyte är antagligen det värsta som man, som boende, kan råka ut för. Här har vi därför samlat praktiska tips och råd till de boende angående hur man kan göra för att få stambytet att passera med så få problem som möjligt.
Tipsen är samlade och grupperade under följande rubriker:
– Städning
Gå till sidan Stambyte om du vill läsa om stambyten generellt.
Annat boende
Många väljer att lämna sina lägenheter under stambytet, vilket är förståeligt med tanke på allt oljud, allt damm, alla avstängningar av vatten och el samt alla hantverkare som vistas inne i lägenheten vid olika tidpunker. De flesta skulle rekommendera de boende att inte bo kvar under ett stambyte. Vi har därför samlat en del punkter som man bör tänka på, om man inte bor kvar i sin lägenhet under stambytet.
- Det är bra att börja leta efter alternativt boende i god tid innan stambytet äger rum. Man kan till exempel höra med vänner och bekanta om de har möjlighet att hyra eller låna ut (delar av) lokaler eller lägenheter. Andra alternativ som ibland används är hotell eller uthyrningstjänster som till exempel Airbnb. Har man ett fritidsboende så kan det förstås var en god tillflyktsort att nyttja under stambytet.
- Ibland har bostadsrättsföreningen eller hyresvärden möjlighet att ordna alternativa boenden under stambytet.
- Oavsett om man flyttar ut under stambytet eller inte så bör man komma ihåg att flytta på allt som kan stå i vägen för hantverkarna som ska utföra stambytet. Alla skåp, inklusive kylskåp och frys, som kommer att beröras av stambytet måste också tömmas. Gör detta innan ni flyttar så att det inte glöms bort.
- Försök att se till så att ni är med då hantverkarna klär era lägenheter med skyddspapp och plast, så att de inte missar någonting som ni vill skydda extra noga. Ni kan då även få extra tillgång plast och tejp, så att ni har möjlighet att själva komplettera det skydd som hantverkarna sätter upp. Vid inplastning så är det viktigt att täcka alla hål och springor, inklusive nyckelhål och liknande, in till de utrymmen som man vill skydda från damm.
- Glöm inte bort att vattna blommor och hämta post med mera om du väljer att bo på annan adress under stambytet. Ett tips är att ställa fram en låda i hallen där hantverkarna kan lägga all post, i väntan på att ni ska hämta den.
- Det kan vara en bra idé att begära tillfällig eftersändning av posten under den tid man bor på annan adress. Tillfällig eftersändning kan man begära via webbsajten adressandring.se. Man kan även begära att få brev elektroniskt. Förutom att man slipper adressrelaterade problem så sparar man på det sättet även på miljön. Om man säger upp prenumerationer och avbeder sig reklam under sin bortavaro så förenklar det ytterligare för hantverkarna.
- Se till att få med alla telefoner till den tillfälliga bostaden, så att inga viktiga samtal missas.
- Då elen behöver stängas av ibland vid stambyten så är det viktigt att även flytta sådant som behöver regelbunden tillgång till el, till annan plats.
- Det är klokt att undersöka kommunikation för dagis, skola och arbete med mera från den tillfälliga bostaden.
- Se till att även hitta boende åt era husdjur i god tid, om de inte kan tas med till ert tillfälliga boende.
- Om ditt tillfälliga boende ligger långt ifrån lägenheten som ska stambytas så kan det vara bra att tillfälligt frysa abonnemang som inte kommer gå att använda, som till exempel lokala gymkort eller liknande.
- Det kan vara en bra idé att ta ut ledighet i samband med stambytet så att man har tid att ta hand om ovanstående punkter.
- Sist men inte minst så bör man, även om man tillfälligt bor långt borta från stambytet, kontinuerligt följa upp hur det går med stambytet och att till exempel tidsplanen inte ändas, så att man inte flyttar hem innan stambytet är färdigt. Hur man enklast tar till sin information om stambytet kan du läsa mer om under rubriken Ta till sig information.
Ta till sig information
Det är viktigt att, som boende, hålla sig uppdaterad om vad som händer under stambytet så att inga viktiga datum eller händelser missas.
Det som är särskilt viktigt att hålla reda på är:
- Vad som ska göras under stambytet. Vilka olika moment kommer ingå i stambytet och vad kommer det innebära för dig som boende.
- Var de olika händelserna kommer äga rum och hur de kommer att påverkar dig som bor i en viss del av fastigheten.
- När de olika delmomentet under stambytet äger rum. Vi rekommenderar att man skriver upp stambytets generella tidsplan och alla viktiga händelser (till exempel avstängningar) i sin almanacka. Även efter att man skrivit upp de olika händelserna i almanackan så måste man fortsätta att hålla sig underrättad om eventuella ändringar i tidsschemat, så att det som står i almanackan fortsätter att vara aktuellt.
- Om man har möjlighet att göra tillval/frånval så bör man hålla reda på när detta måste vara gjort senast. Om man köper saker själv, i stället från att använda de tillval som erbjuds, så bör man hålla reda på vad som gäller för det. Läs mer om tillval och frånval på sidan Guide för beställare inför stambyten.
- Vi rekommenderar att man som lägenhetsinnehavare i en bostadsrättsförening tar reda på vad stambytet kommer innebära rent ekonomiskt. Kan till exempel ROT-avdrag användas? Hur går det i så fall till? Läs mer om ROT-avdrag i samband med stambyten.
- Den kanske viktigaste detaljen att hålla reda på är vart man kan vända sig med eventuella frågor (till exempel angående ovanstående punkter). Normalt vänder man sig, med sina frågor, till specifika kontaktpersoner, telefonnummer, e-postadresser och/eller internettjänster.
De vanligaste sätten att ta få information på i samband med stambyten är:
- Uppsatta lappar i trappgångar, på portar och så vidare, med information om avstängningar med mera.
- Mejl.
- Post i de fall mejl inte kan användas.
- Internetsystem (t.ex. Taloinfo) genom vilken kommunikation runt stambytet sker.
- Informationsmöten, där en djupare dialog, med frågor från de boende, kan äga rum.
Generellt är det alltid bra att vara ute i god tid med frågor angående stambytet. Om du vill ha information skickad till något speciellt ställe, till exempel en ny e-postadress, så är det också bra att meddela detta till entreprenören och/eller fastighetskonsulten i god tid.
Den som inte kan läsa svenska bör se till att någon person (eller personer) som kan vara tillgänglig under hela stambytet översätter alla meddelanden gällande stambytet.
Om meddelanden innehåller fack-termer som du inte är bekant med så kan du använda vår ordlista. Du kan dessutom få en hel del information om stambyten genom avdelningen på denna hemsida som handlar om stambyten.
Tillfälliga avstängningar
Som boende i en fastighet så bör man ha koll på tidpunkterna för olika typer av avstängningar vid stambyten. Generellt beräknas vatten och avlopp vara avstängt i den del av fastigheten som stambyts under hela tiden som stambytet pågår. Det kan dock hända att vatten och avlopp måste stängas av tillfälligt även då stambytet sker i någon annan del av fastigheten. Förutom vatten och avlopp kan avstängningar ske för värme, el, hiss och ventilation. Nedan följer anvisningar och tips på vad man bör komma ihåg inför och under avstängningar.
Hur vet man när avstängningar sker?
Hur avstängningar meddelas kan bero på om avstängningen är planerad eller akut. Avstängningar brukar meddelas genom:
- Uppsatta lappar med information i portar, hissar och/eller andra ställen som många boende passerar eller vists på.
- Utskick via mejl och traditionell post – om det finns boende som inte har tillgång till epost.
- Meddelanden via internettjänster som används för att underlätta kommunikationen under stambyten.
Läs mer om hur man tar till sig viktig information under stambyten i stycket Ta till sig information.
Avstängning vatten
Under tiden stambytet pågår i den del av fastigheten där du bor så får du räkna med att vattnet kommer vara helt avstängt. Inför avstängningar kan det vara klokt att samla vatten i hinkar och liknande i god till innan avstängningen så att du har tillgång till vatten även under avstängningen. Vi rekommenderar även att man duschar och sköter hygien innan avstängningen görs.
Avstängning avlopp
Precis som vattnet så är avloppet normalt avstängt under hela tiden stambytet genomförs. Det är i de flesta fall förbjudet att använda avloppet under stambytet då detta kan leda till dyra fuktskador. Detta gäller i alla våtutrymmen (kök, WC, badrum med mera) och för alla former av avlopp (diskmaskin, tvättmaskin, toalett, handfat och bad/dusch). Om en boende orsakar skador genom att använda avlopp under stambyten så blir personen i fråga oftast personligen ersättningsskyldig. För att undvika detta så bör man stämma av noggrant med entreprenören när avloppen kan användas, i samband med stambyten. Dessutom är det bra om man använder så lite vatten som möjligt vid diskning då avstängda vattenledningar inte transporterar bort vatten särskilt effektivt. Diskmaskin får normalt inte användas alls.
Avstängning värme
Under de kallare delarna av året kan det vara klokt att se till att man har tillgång till varma inomhuskläder vid längre avstängningar av värmen. Det kan även vara bra att införskaffa portabla värmeelement. Eventuellt kan entreprenören bistå med extraelement.
Det kan ibland hända att värmen inte kommer igång efter att värmeavstängningen är avslutad. I sådana fall bör du be entreprenören komma och se över dina element.
Avstängning el
Dagens mathantering är i stor utsträckning beroende av el. El-avstängningar kan därför ställa till en del bekymmer i det moderna köket. Som boende bör man planera för både förvaring och tillagning av mat i god tid innan elen stängs av. Under längre avstängningen måste maten förvaras på annan plats än i kyl och frys. Elspisar och mikrovågsugnar kommer inte heller fungera under avstängningen varför matlagningen får skötas på annat sätt.
Tänk på att all annan elektrisk utrustning i hemmet, som till exempel datorer och akvarier med mera, också kommer att vara obrukbar under el-avsägningen. Detta kan antingen lösas genom batterier eller att man flyttar utrustningen till annan plats.
Avstängning hiss
Om du, som boende i ett hus vars stammar byts, är beroende av hissen för att komma in och ut ur din lägenhet så bör du se till att lämna huset i god tid innan längre hissavstängningar. Det är därför viktigt att ha koll på när dessa inträffar. Innan man åker tillbaka till huset igen efter en avstängning så bör man för säkerhets skull stämma av med entreprenören eller eventuellt en granne att hissen verkligen är igång igen.
En annan möjlig lösning vid hissavstängningar är att en vän, släkting eller bekant gör viktiga ärenden åt dig. Det är i så fall viktigt att personen som hjälper dig har möjlighet att göra det under en längre tidsperiod, om hissavstängningen av någon orsak drar ut på tiden.
Om du behöver flyttar flera möbler, till exempel vid lägenhetsflytt, under ett stambyte bör du också hålla reda på när eventuella hissavstängningar sker.
Avstängning ventilation
Ibland behöver ventilationen stängas av under stambyten. Under dessa perioder bör man tänka på att inte ägna sig åt aktiviteter som sprider stark lukt, till exempel tillagning av vissa maträtter. Då ventilationen inte fungerar så tenderar lukter att stanna kvar längre, vilket kan vara irriterande för andra boende i huset.
Skydd av tillhörigheter
Det är viktigt att ordna med skydd av ägodelar under stambyten. Det är också viktigt att se till att hantverkarna kan utföra sina arbetsuppgifter så smidigt som möjligt, utan risk för att skada egendom eller sig själva. För att ordna med ovanstående bör man, i god tid innan stambytet inleds, bära bort allt som är ömtåligt, potentiellt farligt och/eller skrymmande.
Särskilt områden mellan ytterdörr och av stambytet berörda utrymmen bör rensas i så lång utsträckning som möjligt, så att hantverkarna kan utföra sina arbetsuppgifter smidigt och utan några betydande hinder. Det är förstås bra om de berörda våtutrymmena (kök, badrum, WC och liknande) töms på så många ägodelar som möjligt också.
Det första hantverkarna gör på plats i en lägenhet som ska stambytas är att plasta in alla delar av lägenheten som berörs av stambytet. Man upprättar även luftslussar mot de delar av lägenheten som inte berörs av stambytet. Syftet med detta är att undvika dammspridning så mycket som möjligt.
Efter att hantverkarna är klara med sin inplastning rekommenderar vi att du som boende ber om tejp och plast så att du kan komplettera entreprenörens inplastning och skydda de ägodelar som du är särskilt rädd om.
Efter att inplastningen är färdig och uppsatt så är det viktigt att dammslussar och dörrar hålls stängda så att så lite damm som möjligt når ut till de delar av lägenheten som inte berörs av stambytet.
Läs mer om inplastning på sidan Guide för beställare under ett stambyten.
Det kan även hända att hantverkarna kommer behöva komma åt rör och stammar via vindsförråd, källarförråd, cykelrum och liknande. Det är därför bra att se till att man kan skydda, eller flytta, ägodelar i dessa utrymmen också.
Då det kan hända att hantverkarna behöver komma åt rör och stammar vid tillfällen då du inte är tillgänglig bör du se till att lägenhet och förråd med mera är tömda/skyddade i god tid innan stambytet börjar.
Städning
Det är tyvärr i princip omöjligt att undvika en viss dammspridning i lägenheten i samband med stambyten, då borrning i och bilning av väggar, golv och tak ofrånkomligen medför stora mängder damm. Genom att införa vissa städrutiner under stambyten kan man dock minska nedsmutsning och dammspridning betydligt.
Den viktigaste åtgärden du kan vidta för att undvika onödig dammspridning är att stänga alla dörrar och dammslussar (läs mer under rubriken Skydd av tillhörigheter) noggrant så fort du har passerat genom dem. Både dörrar och dammslussar bör givetvis hållas stängda då de inte används.
Om man dessutom placerar en dörrmatta innanför ytterdörren så ger man hantverkarna möjlighet att torka av skorna innan de går in i lägenheten. På så vis kan man hindra att en del grus och annan smuts kommer in i lägenheten.
Ytterligare ett sätt att undvika dammspridning på är att använda underlag för fötterna, till exempel tofflor, då man passerar de dammiga delarna av lägenheten.
Det är dessutom klokt att dammsuga hallen regelbundet, förslagsvis efter att hantverkarna är klara för dagen. Grus och större smutspartiklar kan dock vara säkrast att sopa upp, om du inte har en stryktålig dammsugare. Att dammsuga ofta blir särskilt viktigt om du har husdjur, småbarn som kryper på golvet och/eller om någon som vistas i lägenheten ofta är dammallergiker.
Efter att stambytet är färdigt så får man i så gott som samtliga fall göra en ingående städning av hela lägenheten.
Klädtvätt
Då varken tvättmaskiner i lägenheter och i tvättstugor kommer vara möjliga att använda under delar av eller under hela stambytet så är det klokt att i god tid planera din klädtvätt under stambytet.
Till att börja med bör man se till att ta reda på när tvättmaskiner inte kommer att kunna användas. Sedan bör man undersöka vilka alternativ som kommer finnas tillgängliga för klädtvätt under denna/dessa period(er).
Eventuellt kommer byggentreprenören tillhandahålla alternativa tvättmöjligheter. Eller så kan man använda tvättstugor i delar av fastigheten som inte berörs av stambytet. Detta bör entreprenören, bostadsrättsföreningen, fastighetsägaren och/eller fastighetskonsulten (Frakka, om vi är inblandade i stambytet) kunna ge svar på.
Om tillgången till tvättmaskiner, under perioder, blir mindre (till exempel om flera boende än vanligt får dela på de gemensamma tvättstugor, som inte berörs av stambytet) så kan köbildning uppstå. Det är därför en god idé att försöka tvätta så lite som möjligt under denna period. Om man till exempel kan tvätta sängkläder, gardiner och dylikt innan eller efter avstämningsperioden så är risken mindre att man blir lidande på grund av köbildning.
Ett sätt att klara dessa perioder är att tvätta på annat håll, till exempel på jobbet eller hos vänner och släktingar.
Toalett och hygien
‘Då vatten och avlopp stängs av så kan det vara svårt att sköta sin hygien under stambyten. Badrum har ofta förlorat sin naturliga funktionalitet i och med att vatten och avlopp priodvis stängs av. Men med lite planering och genom att hålla sig informerad om vad som händer under stambytet så kan man klara sig ganska bra trots omständigheterna.
Ibland tillhandahåller entreprenören duschar. Ta reda på om så är fallet och var dessa i så fall finns. Om det inte finns några ersättningsduschar tillgängliga så får man hitta dusch-alternativ på annat håll, till exempel på arbetet, på gym, i simhallar eller vid andra typer sport- och friskvårdsinrättningar. Eller så kanske man kan använda duschar hos vänner eller släktingar.
Normalt så tillhandahålls toaletter under stambyten. Ta reda på var dessa finns. Det kan även hända att entreprenören tillhandahåller engångstoaletter som man kan ta in i sin lägenhet
Den del av hygienen som kräver mindre utrymme, som till exempel tandborstning, kan eventuellt skötas med hjälp av vatten som man sparat i hinkar och liknande.
Håll även koll på om något provisoriskt avlopp satts upp i trapphuset eller i någon annan del av fastigheten.
Med ovanstående tips i åtanke kan man klara sig ganska bra under ett stambyte badrum förutan.
Läs stycket Tillfälliga avstängningar för ytterligare tips.
Matlagning
Då vatten och avlopp inte kan användas kan det bitvis vara krångligt med matlagning under stambyte. Kök utan vatten är ibland inte till mycket hjälp. Följande tips kan förhoppningsvis göra din matlagningssituation under stambytet lite enklare.
Planera och förbered. Gör storkok och frys in och/eller spara i kylskåpet i god tid innan några avstängningar sker (se stycket Tillfälliga avstängningar).
Då det är svårt att diska på normalt vis utan vatten eller avlopp så är det ofta lättast att använda engångstallrikar, engångsglas och engångsbestick. Om man har sparat vatten så kan man förstås diska sådant som inte är alltför svårdiskat i baljor eller liknande.
Ett annat sätt att undvika matlagning och diskning utan vatten och avlopp är förstås att äta ute. Man kan till exempel äta lite mer på restauranger eller utomhus, om vädret och årstiden tillåter.
Om man har släktingar (till exempel föräldrar) eller vänner som bor i närheten så kanske man kanske äta ett och ett annat mål hos dem.
Att köpa hem färdiglagad mat kan vara en bekväm kompromiss som innebär att man kan äta i sitt hem utan att behöva tillaga maten eller diska.
Barn och husdjur
Om du inte har möjlighet att se till att dina barn och/eller dina husdjur vistats på annan ort under stambytet så är det viktigt att se till att varken barn, husdjur eller hantverkarna som utför stambytet i er lägenhet blir skadade.
Helst bör djur och barn förstås vistas på helt andra platser än i lägenheter som stambyts. Djur kan till exempel lämnas till släktingar eller vänner några dagar. Det finns också hunddagis och liknande inrättningar att lämna husdjur på.
Om det inte går att ordna så att barn/djur vistas på andra platser än i den lägenhet som stambyts bör man tänka på följande:
- Se till att barn och husdjur kan vistas i andra delar av lägenheten än i de utrymmen där stambytet äger rum, då det kan finnas potentiellt farliga maskiner och verktyg där.
- Se till att det inte finns damm eller smuts på golven i de utrymmen som barn/djur vistas på. Det är klokt att dammsuga, särskilt i hallen, varje eftermiddag efter att hantverkarna har jobbat färdigt i lägenheten så att dammet inte sprids till de delar av lägenheten där barn/djur vistas.
- Stäng dörrarna till de utrymmen som barn/djur vistas i ordentligt, så att de (barnen/djuren) inte kommer i kontakt med damm, smuts, eller farliga verktyg.
- Se till att matskålar och liknande inte blir dammiga, då det kan leda till att husdjuren får i sig byggdamm.
- Om barn och djur måste vitsas i lägenheter i vilka det borras eller bilas så bör man tänka på att den höga ljudnivån kan vara skrämmande och till och med skadlig.
Tillval och frånval
Vid stambyte erbjuder byggentreprenören oftast en standarduppsättning av tillbehör (handfat, toalettstol, dusch men mera) som de boende får i sina våtutrymmen, efter att stambytet är utfört. Dessutom brukar de boende erbjudas möjlighet att välja till ytterligare tillbehör eller byta ut de som ingår i standarduppsättningen. Ibland ges även möjligheten att välja bort tillbehör utan att välja nya. De två förra valen kallas tillval. Det senare kallar frånval (läs mer om tillval och frånval på sidan Att tänka på inför stambyten).
Om dessa valmöjligheter erbjuds dig som boende bör du tänka på att:
- Läsa på om vad som gäller för din lägenhets möjligheter till tillval/frånval. Vilka val kan göras och hur mycket kostar de?
- Om entreprenören sätter upp en utställning med de olika varorna som man kan välja så bör man besöka den i god tid för att kunna göra väl underbyggda val.
- Kontakt även entreprenören i god tid med frågor eller för att göra tillval/frånval.
- Oftast kan man förutom tillvalen välja att köpa egna tillbehör, som entreprenören sedan installerar. Även i detta för så bör du kontakt entreprenören så snart som möjligt och meddela att du tänkte beställa egna tillbehör, så att ni i god tid hinner diskutera alla eventualiteter.
Kontakta oss direkt!
Äger du eller din bostadsrättsförening en fastighet vars stammat behöver bytas? Vi på Frakka är erfarna och oberoende fastighetskonsulter med över 86 stambyten bakom oss och vi kan med fog kalla oss Stockholms stambytesexperter. Kontakta oss gärna med frågor, för ett förutsättningslöst samtal eller för offert!
Du når oss enklast via formuläret till höger, på telefonnumer 08-22 33 90 eller via e-postadressen info@frakka.se.
Första mötet är gratis*.