Takrenovering
En byggnads tak utsätts ständigt för påfrestningar och det är därför oerhört viktigt att renoveringar och (om)byggnationer av tak sker på ett korrekt sätt.
Olika typer av tak kräver olika kompetenser
Det finns många olika typer av tak (de vanligaste taken i Stockholmsområdet är plåttak och tegeltak) och olika typer av tak kräver olika typer av kompetens. Kontaktar du Frakka så kan du få hjälp med i princip vilken typ av tak som helst, vare sig det gäller en enkel takmålning eller att bygga ett nytt tak. Vår långa branscherfarenhet gör att vi vet vilka företag som lämpar sig för olika typer av renoveringar och (om)byggnationer.
Med tanke på vilken viktig del av byggnaden taket är så, är det av största vikt att upphandla korrekt företag för takrenoveringen. Man bör i samband med upphandlingen ställa sig frågor som till exempel: Har de certifieringar och kompetenser som krävs för de arbeten som ska utföras? Använder företaget långsiktigt hållbara och hälsovänliga material? Har de effektiva och miljövänliga processer? Med tanke på att garanti (normalt upp till 5 år) lämnas så är det viktigt att företaget har god ekonomi och inte går i konkurs under garantitiden.
Takens åldrande
Ett plåttak har en teknisk livslängd på upp till 50 år men kan hålla betydligt längre om taket byggs och underhålls ordentligt. Den estetiska livslängden på taket är dock betydligt kortare. Färgskiktet kommer på sikt att förändrats så mycket att det ger taket ett skräpigt och ovårdat utseende. Ommålning av plåttak brukar behöva göra ungefär var 20:e år. Sköter man om ett tak väl (och till exempel är extra försiktig vid snöskottning) så kan man dock skjuta upp ommålningen med flera år.
Alla taks ytbeläggningar åldras av vind, regn, snö och solstrålning. Föroreningar i luften samt närhet till havsvatten kan medföra att tak åldras snabbare. Parametrar som vilket material som använts till taket, vilken lutning taket har och om taket ligger i söderläge påverkar också åldrandet.
Tak och säkerhet
Att vistas på tak ibland är oundvikligt. Takskottare, sotare med flera måste regelbundet ta sig upp på tak för att arbeta eller utföra undersökningar. Med tanke på de relativt stora risker som är förknippade med att vistas uppe på tak (särskilt sluttade tak på höga flervåningshus) så är det viktigt att taken förses med korrekta säkerhetsanordningar (plattformar, snörasskydd, livlinefästen, takbryggor, skyddsräcken, takstegar till skorstensprodukter och band).
Boverkets taksäkerhetsregler anger följande:
- Stegar måste finnas på taket enligt Arbetsmiljölagen (SFS 1977:1160). Takstegarna ska underlätta förflyttning mellan takfot och nock samt göra det möjligt att ta sig till alla serviceställen på taket, till exempel till fläktar och skorstenar.
- Från och med Januari 2015 måste antingen räcken eller vajersystem finnas på taken och hantverkare måste vara fastspända hela tiden. Arbetsmiljöverket har angivit en sanktionsavgift på minst 40 000 och som mest 400 000 kronor för den som bryter mot detta.
- Ordningslagen kräver i 3 kap. 3 § att ”Snö och is som kan rasa ned och skada personer eller egendom på offentlig plats skall utan oskäligt dröjsmål avlägsnas från tak, rännor och liknande anordningar.”
Fukt- och vattenskador i tak
Den viktigaste anledningen till att tak bör kontrolleras med jämna mellanrum är att man vill förebygga fuktskador, som kan leda till röta och mögel. Följande är tecken på att det är dags att se över taket:
- Fukt eller vattenläckor på Dessa kan till exempel upptäckas genom att trä eller betong är mörkare på vissa ställen.
- Mossa på Mossan håller kvar fukt i taket. Vid upptäckt av mossa kan det vara klokt att inspektera underlagspappen och läkten, under yttertaket.
I båda ovanstående fall rekommenderar vi att ni låter en erfaren fastighetskonsult undersöka era tak.
Såhär hjälper Frakka er med era tak
Hos oss på Frakka, som är verksamma i hela Storstockholm och Uppsala, har ni möjlighet att få taket besiktigat. Vid behov upphandlar vi lämplig takentreprenör åt er samt projektleder arbetet. Vi ombesörjer givetvis även med oberoende besiktningar om så önskas. Vår första konsultation är kostnadsfri* så ni tar inga risker om ni låter oss komma till er och undersöka era tak. Kontakta oss på 08-22 33 90, via info@frakka.se eller vår kontaktsida för mer information.
*Gäller bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare/fastighetsförvaltare





