Kassettstambyte

Kassettstambyte

Förenkling genom prefabricerade våtrumskassetter

Då man utför ett kassettstambyte använder man en prefabricerad så kallad våtrumskassett i vilken stammar och övriga installationer, som rör till dusch och handfat med mera, finns färdigmonterade och på vilken det sitter en färdigmonterad, vägghängd toalett.

Förutom användandet av de prefabricerade våtrumskassetterna går ett kassettstambyte till på samma sätt som ett traditionellt stambyte. Stambytet börjar med att man river ut ytskikt och armatur (kranar, vitvaror med mera), för att komma åt alla rör och stammar. Fördelen med kassettmetoden ligger i att man kan använda den prefabricerade våtrumskassetten då man återställer badrummet, vilket sparar tid. Dessutom förenklar framtida kontroller och reparationer då man har alla rör och stammar på ett ställe, utanför väggar och tätskikt. Då det finns inspektionsluckor i våtrumskassetterna är det lätt att kontrollera installationerna och eventuella mätare samt upptäcka eventuella fuktskador.

För att installera våtrumskassetterna måsta man ta hål i bjälklaget. Däremot slipper man ta hål i väggar, vilket kan vara nödvändigt vid traditionella stambyten.

Kassettmetoden kan endast implementeras i badrum.