Traditionellt stambyte

Traditionellt stambyte

Den grundliga och trygga stambytesmetoden

Precis som ordet traditionellt antyder så utförs ett traditionellt stambyte på samma sätt som man har gjort så länge stammar, i modern bemärkelse, funnits i fastigheter. Det vill säga att man byter ut gamla stammar och rör i fastigheten samt river och återuppbygger alla berörda tätskikt i processen.

Steg för steg går ett traditionellt stambyte till på följande vis:

  1. Man river först ut befintlig armatur (toalettstol, badkar, handfat med mera) och befintliga ytskikt överallt där det finns rör och/eller stammar som ska bytas ut (i badrum, kök, källare, trapphus, korridorer och så vidare ). I ett badrum innebär det att man till exempel kan behöva ta bort all armatur, ytskikt (kakel, klinkers, våtrumsmatta och liknande) och underliggande tätskikt. I ett kök kan man till exempel behöva demontera köksskåp, diskbänk, kakel och så vidare för att komma åt rör och stammar. Att rör i regel är dragna till både toalett, dusch/badkar, handfat, och tvättmaskin, med mera, i badrum innebär att badrum oftast måste rivas ut fullständigt för att man ska kunna komma åt samtliga rör och stammar.Den del av det traditionella stambytet då man river är ofta både bullrig och dammig. Detta är särskilt sant då man måste bila (bryta) upp väggar och golv för att komma åt de vertikalt gående stammarna och de horisontellt gående rören.Att komma åt stammar i kök är oftast enklare än att komma åt motsvarande i badrum. Dessutom finns det inte finns något tätskikt bakom ytskiktet i kök, vilket gör att kök sällan behöver rivas ut helt. Traditionella stambyten för kök går därför oftast snabbare än motsvarande stambyten för badrum.
  2. När man tagit bort all armatur och alla tätskikt så att man kommer åt rör och stammar byter man ut dessa. Man ser under denna process även till att koppla samman stammar mellan lägenheterna i fastigheten så att systemet i sin helhet byts ut.En del rör kan vara svåra att komma åt även om man river ut armatur och tätskikt. Det kan då vara lämpligt att relina dessa rör.Läs mer om relining på sidan Relining/rörinfodring.
  3. Då alla rör och stammar är utbytta sätter man upp ett nytt tätskikt (det gamla, rivna, tätskiktet kan inte återanvändas) som hindrar vatten och fukt från att tränga in i väggar och golv och orsaka fuktskador. Sedan sätter man upp ytskikt och installerar armatur.

Då man ändå, som synes, måste riva berörda våtutrymmen, i samband med traditionella stambyten, är det vanligt att man, för att spara tid och pengar, passar på att renovera dessa. Särskilt vanligt är det med badrumsrenoveringar i samband med traditionella stambyten.

Läs mer om fördelarna med badrumsrenoveringar i samband med traditionella stambyten under rubriken Vilken typ av stambyte ska man välja?.