Stambyte bostadsrättsförening
Vad innebär stambyten för bostadsrättsföreningar? Vi förklarar på denna sida vad man bör tänka på, som styrelseledamot av en bostadsrättsförening, i samband med stambyten. Vi går även in på vad ett stambyte kan innebära för innehavaren av en bostadsrätt. Texten på denna sida vänder sig med andra ord i första hand till bostadsrättsinnehavare och bostadsrättsföreningar.
Stambyten i lägenheter är nödvändigt oavsett vilken typ av lägenhet det handlar om. Även bostadsrätter måste med andra ord stambytas. Fördelarna med att få sin bostadsrätt stambytt är att både värdet på lägenheten och livskvaliteten för dess innehavare normalt höjs efter att stambytet är färdigt. För bostadsrättsföreningar har traditionella stambyten, förutom att den gör fastigheter mer attraktiva på marknaden, dessutom den fördelen att den medför större kontroll över fastigheternas rörsystem med mera.
Partiellt stambyte
Delvis bytta stammar? En del badrum redan renoverade? Vi har svaren. För bostadsrättsinnehavare kan det vara lockande att renovera sina badrum själva. Man får då välja tidpunkt, inredning och entreprenör själv utan extern inblandning och man kan även bestämma exakt när man vill renovera sitt badrum. Det kan även vara lockande för bostadsrättsföreningar att låta enskilda bostadsrättsinnehavare renovera sina badrum och på så vis spara pengar. Man tänker då att man inte kommer behöva renovera badrummet i samband med ett senare stambyte. När man på detta sätt utför stambyte lägenhet-för-lägenhet så kallas det för partiellt stambyte (läs mer om partiella stambyten). Trots ovanstående fördelar så finns det även en del risker inneboende i de partiella stambytena och vi rekommenderar bestämt att ni anlitar en fastighetskonsult i samband med partiella stambyten.
Innan man som bostadsrättsinnehavare väljer att renovera sitt eget badrum bör man vara medveten om att (delar av) badrummet kan komma att rivas ändå i samband med nästa stambyte. Det kan till exempel hända att man måste öppna väggar, golv och/eller tak för att komma åt att byta grannars rör.
Då man som bostadsrättsförening godkänner stambyte lägenhet-för-lägenhet på detta sätt så bör man vara medveten om att man förr eller senare måste utföra ett stambyte i fastigheten även om alla lägenhetsinnehavare väljer att renovera sina egna badrum. Detta då det alltid finns rör som inte är kopplade till de enskilda badrummen, till exempel rör som leder till allmänna utrymmen som tvättstugor och liknande. Risken är att dessa delar av rörsystemet glöms bort då man byter rör och stammar bit-för-bit.
En annan risk som kan uppstå i och med att man byter stammarna bit-för-bit är att olika företag anlitas för olika delar av stambytet, vilket leder till att man inte får någon generell garanti från något företag. Standarder kan också skifta mellan de olika renoveringar och det kan bli svårt att få någon bra översikt över fastighetens rörsystem.
För att undvika dessa risker är det rekommenderat att anlita en erfaren fastighetskonsult, som vet hur kommer runt dessa potentiella fällor.
ROT-avdrag
Hur kan man använda ROT-avdraget vid ett stambyte? En fördel med att utföra stambyten i hus med bostadsrättsföreningar är att man kan låta de enskilda bostadsrättsinnehavarna betala för sin del av stambytet och därmed använda dessa personers rätt till ROT-avdrag. Bostadsrättsföreningar, företag och hyresgäster har inte rätt att ta använda ROT-avdrag i samband med stambyten och/eller enskilda badrumsrenoveringar. Stammar och rör som inte direkt hör till de enskilda lägenheterna omfattas dock inte av ROT-avdrag.
Läs mer om ROT-avdrag i samband med stambyte.
Information om vad som gäller angående ROT-avdrag hittar du på Skatteverkets hemsida: www.skatteverket.se
OBS! Glöm inte att kontakta skatteverket och höra vad som gäller i ditt/ert specifika fall.
Kontakta oss!
Vi hjälper BRFer med stambyten. Anledningen till att vi gör det är att våra konsulter har erfarenhet av att sitta i brf-styrelser och beställa stambyten. De insåg då vikten av att kunna få hjälp av en erfaren fastighetskonsult som kan göra att det arbete som styrelsemedlemmarna själva inte har tid med. Vi har hjälpt snart 70 bostadsrättsföreningar att byta sina stammar och är vid det här laget något av experter. Vi erbjuder gratis inledande konsultation* och träffar er gärna för att undersöka er fastighet och för förutsättningslösa möten. Vi erbjuder även hjälp med finansiering. Kontakta oss på telefon 08-22 33 90, via e-postadressen info@frakka.se eller via vår kontaktsida.
*Gäller bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare/förvaltare.

