Fasadrenovering
En putsad utomhusfasad kan förväntas hålla i 50 år med bra underhåll. Genom bra projektledning av fasadreparationer samt en väl utförd besiktning kan du vara trygg i att huset eller husens fasader håller hela den förväntade tiden.
Att tänka på vid fasadrenoveringar
De vanligaste teknikerna vid fasadrenovering är putsning och murning. Murning innebär att man bygger upp ytor med hjälp av byggstenar (till exempel tegel) i bestämda mönster. Vid putsning täcker man den bakomliggande fasaden, vilket kan vara ett murverk, med ett lager av puts. Även om putsade ytor är mest populära så är murade ytor i särklass mest hållbara.
Både vid murning och putsning ingår även behandling av isolering med mera. Särskilt moderna fasader med energifönster och inbyggd ventilation ställer krav på att arbetet planeras och utförs korrekt. Smarta, energisnåla lösningar med god ventilation kan spara pengar och öka inomhusluftens kvalitet betydligt. (Frakkas konsulter har behörighet att utföra energideklarationsbesiktningar och OVKer, något som måste utföras regelbundet för att säkerställa en god inomhusluft).
Om den byggnad vars fasad ska renoveras är äldre så är chanserna stora att fasaden har takfot, listverk, omfattningar, ornament, rusticeringar och putsmålningar med mera. Extra försiktighet och kunnande krävs i dessa fall, så att de historiska och konstnärliga värdena som byggnaden besitter inte går förlorade. Det kan till exempel vara så att äldre tiders putstekniker bör användas.
I dessa falla är det viktigt att anställa ett fasadföretag som har rätt kompetens. Det fasadföretag man anlitar måste även klara av att samarbeta med olika tillverkarna samt arbeta enligt Boverkets regler.
Vattenskador i fasaden – en av de största riskernas
Om en fasad blir blöt vid nederbörd måste den få möjlighet att torka upp, om inte fuktproblem ska uppstå. Fuktproblem är ett stort problem vid minusgrader. Då kan en så kallad frostsprängning uppstå om det finns för mycket fukt i den putsade fasaden. Andra orsaker till förminskad livslängd av fasaden kan vara ett läckande tak, trasiga häng- och stuprännor och sönderrostade fönsterbleck. Alla ovan beskrivna brister kommer att förkorta livslängden avsevärt och det är viktigt att åtgärda dessa så fort man upptäcker skadan.
Skulle det vara så illa att en vattenskada upptäcks allt för sent kan det få stora konsekvenser. I vissa fall kommer man att få knacka ner en stor del av fasaden och kostnaden för återställande blir hög.
Såhär hjälper Frakka er vid fasadrenoveringar
Har man konstaterat att fasaden behöver renoveras är det av ytterst viktigt att arbetet utförs på ett professionellt sätt; att rätt material används, arbetet utförs jämnt och snabbt plus att för- och efterarbeten utförs korrekt.
Innan byggstart är det viktigt att göra en seriös utredning av entreprenören. Eftersom garantiåtagandena från entreprenören sträcker sig över en längre tid är det viktigt att välja en entreprenör med stabil ekonomi.
Vi på Frakka skickar gärna ut våra erfarna konsulter till er för att undersöka er fasad på plats. Vi erbjuder gratis inledande konsultation* så ni tar inga risker då ni låter oss komma och titta på er fasad.
*Gäller endast bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare/fastighetskonsulter
Om undersökningen visar att er fasad behöver renoveras så kan Frakka både upphandla lämplig entreprenör, för utförande av fasadrenoveringen, och projektleda, samt företräda er som beställare, under själva utförandet. Givetvis ombesörjer vi även, om ni så önskar, med att det utförda arbetet besiktas av oberoende besiktningsmän.
Kontakta oss gärna för mer information eller för offert! Vi nås enklast på telefon 08-22 33 90, via info@frakka.se, eller kontaktsidan. Vi är verksamma inom Storstockholm och Uppsala.





