Trä är hälsosamt enligt ny forskning

Trä är hällsosamt

Europeiska forskare har genom forskningsprojektet Wood2New kommit fram till att trä inte bara är bra för miljön, utan dessutom: trä är hälsosamt! Detta bevisar något som vi trott länge på Frakka. Se våra tidigare artiklar om träets egenskaper och fördelar, längst ned i denna artikel.

Wood2New är ett europeiskt samarbetsprojekt som ägt rum i flera Europeiska länder under tre års tid. Några av de universitet och institut som varit inblandade i projektet är Linköpings Universitet, Aalto-universitetet i Finland och Treteknisk i Norge.

Slutsatsen som de i projektet inblandade forskarna kommit fram till är att användandet av trä, i såväl husdelar som möbler, är bra för vår fysiska hälsa såväl som vår psykiska dito. Dessutom lyfter man fram andra specifika fördelar med att använda trä som byggmaterial, till exempel att trä är lättarbetat, förnybart, finns i stora mängder samt har hög hållfasthet i förhållande till sin vikt.

Man pekar även på att användandet av trä har flera fördelar ur både hälso-, miljö- och samhällsperspektiv och nämner till exempel att träet, genom sin förmåga att både dra till sig och släppa ifrån sig fukt, bidrar till en balanserad luftfuktighet och ett bra inomhusklimat. Studier har vidare visat att träet har lugnande egenskaper då det används inom vården, i möbler och annan interiör.

Källor

Hållbart Byggande
Wood2New
Lindköpings Universitet
Treteknisk
Aalto-universitetet

Urval av våra artiklar om trä

Rekordnivå för limträanvändning i Sverige
Ökat träbyggande ett måste
Alternativa byggmaterial
Kontorskomplex i trä byggt i Australien

Ansvarsfriskrivning

Informationen på våra nyhetssidor gällde då nyheterna publicerades. Prisuppgifter, uppgifter om tjänster med mera kan sedan dess ha ändrats. Finn aktuell information på övriga delar av frakka.se. Kontakta oss på Frakka om någonting är oklart.