Kontorskomplex i trä byggt i Australien

Nu visar det sig att man i Sidney, Australien, bygger ett helt kontorskomplex i samma material.

För en dryg vecka sedan skrev vi en artikel om att Sveriges högst belägna byggnad består av korslimmat trä. Nu visar det sig att man i den dynamiska stadsdelen Barangaroo i Sidney, Australien, bygger ett helt kontorskomplex i samma material. Svaret på frågan som vi i tidigare artiklar ställt oss – Är trä framtidens byggmaterial? – verkar gå i en allt tydligare riktning mot ett ”ja”.

Kontorskomplexet som man bygger i Barangaroo, Sidney, består i princip helt av trä. Även den bärande konstruktionen byggs i trä, som genom behandlingen och sammansättningen gjorts både lika hållbart och lika brandtåligt som stål.

Träet ha odlats i Österrike för att sedan, efter att ha  behandlas och limmats, skeppas till Australien, färdigskuret och redo att sättas ihop ”som en stor legosats”, på plats, enligt Andrew Wilson, från Lend Lease.

Själva byggprocessen är tydligen så enkel att det räcker med åtta snickare för utförandet. En våning tar cirka en vecka att bygga på detta sätt och inget nämnvärt avfall genereras i processen.

Enligt David Rowlinson, från Planet Ark, står byggbranschen för en fjärdedel av Australiens koldioxidutsläpp och detta är en av de största fördelarna med att använda trä som byggmaterial. Inte nog med att inomhusmiljön blir hälsosammare i en träbyggnad än i en betong-dito, dessutom påverkas miljön generellt positivt av att man väljer trä som byggmaterial då det binder koldioxid under hela processen.

Byggandet av kontorsbyggnaden startade i maj, i år, och beräknas vara färdigt inom 12 månader.

Länkar

www.9news.com
Artikel om trä som byggmaterial
Artikel om Sveriges högst belägna byggnad

Ansvarsfriskrivning

Informationen på våra nyhetssidor gällde då nyheterna publicerades. Prisuppgifter, uppgifter om tjänster med mera kan sedan dess ha ändrats. Finn aktuell information på övriga delar av frakka.se. Kontakta oss på Frakka om någonting är oklart.