Limträ – ett brandtåligt byggmaterial

Limträ

I våra två senaste artiklar ”Kontorskomplex i trä byggt i Australien” och ”KL-trä i Sveriges högst belägna byggnad” har vi skrivit om limträets goda egenskaper. En av dessa goda egenskap verkar få inom den svenska byggbranschen ha koll på, nämligen den att limträet står emot brand bättre än många andra konstruktionsmaterial, vilket slår hål på myten om trähus som brandfarliga.

Det verkar som om man inom svensk byggbransch har dåliga kunskaper om limträets egenskaper generellt, vilket framgår i en undersökning som Prospector har genomfört på uppdrag av Svenskt Trä. Detta är något som man inom Svenskt Trä vill råda bot på.

Johan Fröbel, som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä kommenterar: ”För att få ännu fler att använda limträ i stora konstruktioner måste vi fortsätta att sprida kunskap om materialets användning och egenskaper, till exempel vid brand.”

Fördelarna med limträ vid brand är flera: brandförloppet är långsamt och förutsägbart och rökutvecklingen måttlig. Dessutom behåller limträet sin bärförmåga under lång tid vid brand eftersom träet innanför den förkolnade ytan behåller sin hållfasthet.

Trots de relativt dåliga kunskaperna om limträ så har träbyggnader ökat kraftigt i både storlek och antal de senaste åren. I och med detta har även kunskaperna om trämaterialet ökat och kanske kommer träet så småningom bli ett lika vanligt material som betong och metall.

Länkar

www.industrinyheter.se
Artikel: Kontorskomplex i trä byggt i Australien
Artikel: KL-trä i Sveriges högst belägna byggnad

Ansvarsfriskrivning

Informationen på våra nyhetssidor gällde då nyheterna publicerades. Prisuppgifter, uppgifter om tjänster med mera kan sedan dess ha ändrats. Finn aktuell information på övriga delar av frakka.se. Kontakta oss på Frakka om någonting är oklart.